Σπαθί που πιστευόταν ότι ήταν ρεπλίκα αποδείχτηκε πως είναι 3.000 ετών

Ένα σπαθί της Εποχής του Χαλκού που από λάθος είχε θεωρηθεί ψεύτικο.
.
.
Field Museum

Πριν από περίπου έναν αιώνα, το Field Museum στις ΗΠΑ είχε αποκτήσει ένα σπαθί από την Ευρώπη, το οποίο είχε θεωρηθεί πως ήταν απλά μια καλοφτιαγμένη ρεπλίκα- μια νέα ανάλυση όμως έδειξε πως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, καθώς το σπαθί είναι ηλικίας 3.000 ετών, και είναι ένα όπλο της Εποχής του Χαλκού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του μουσείου, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την έκθεση First Kings of Europe, η οποία ανοίγει στο μουσείο τον Μάρτιο, Ούγγροι αρχαιολόγοι που συνεργάζονταν με επιστήμονες του μουσείου ζήτησαν να δουν τη «ρεπλίκα», η οποία είχε ανασυρθεί από τον Δούναβη κατά τη δεκαετία του 30- όπου θεωρείται ότι είχε ριχτεί στο πλαίσιο μιας αρχαίας τελετής, 3.000 χρόνια πριν, στη μνήμη χαμένων αγαπημένων προσώπων ή μιας μάχης.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ειδική συσκευή ακτίνων Χ, συγκρίνοντας τη χημική σύνθεση του σπαθιού με άλλα σπαθιά της Εποχής του Χαλκού στην Ευρώπη. Όπως διαπιστώθηκε, οι αναλογίες χαλκού, μπρούντζου και κασσίτερου ήταν σχεδόν ίδιες.

Ο Μπιλ Πάρκινσον, έφορος ανθρωπολογίας στο μουσείο, που βοήθησε στη δημιουργία της έκθεσης, είπε ότι εξεπλάγη από τα αποτελέσματα: «Συνήθως τα πράγματα είναι αλλιώς, αυτό που θεωρούμε αυθεντικό αποδεικνύεται ψεύτικο».

Αν ήταν γνωστό εκ των προτέρων πως το σπαθί ήταν αυθεντικό, θα είχε συμπεριληφθεί στον τομέα της έκθεσης που είναι αφιερωμένος στην Εποχή του Χαλκού, όπου θα εκτίθενται αντικείμενα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αντ’αυτού, θα εκτεθεί στην κύρια αίθουσα του μουσείου, ως ένα «preview» για τη νέα έκθεση.

Δημοφιλή