ΔΙΕΘΝΕΣ
03/08/2018 07:35 EEST | Updated 03/08/2018 08:37 EEST

Στα πόδια του Ερντογάν ο τουρκικός στρατός

Anadolu Agency via Getty Images

Σε επίδειξη ισχύος του Ταγίπ Ερντογάν, που συνδυάστηκε με εμφάνιση «εθνοπατέρα», στη νέα εποχή της Τουρκικής – Προεδρικής – Δημοκρατίας μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, εξελίχθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας χθες στην Άγκυρα.

 

Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

 

Με συνοπτικές διαδικασίες, ο Ερντογάν αποφάσισε και διέταξε ένα σαρωτικό κύμα προαγωγών ανώτερων αξιωματικών. Ο πανίσχυρος προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν ανακοίνωσε αμέσως μετά την συνεδρίαση, ότι «ο διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Αντνάν Οζμπάλ προήχθη σε πλήρη ναύαρχο, ο δεύτερος διοικητής του Στρατού, υποπλοίαρχος Ισμαήλ Μέτιν Τέμελ ανεβαίνει ψηλότερα στην ιεραρχία ως στρατηγός τεσσάρων αστέρων. Ταυτόχρονα 9 στρατηγοί και ναύαρχοι προάγονται σε υψηλότερες βαθμίδες, ενώ 41 συνταγματάρχες προήχθησαν στο αξίωμα του στρατηγού».

Παράλληλα, οι θητείες 13 στρατηγών παρατάθηκαν για ένα έτος και 383 συνταγματαρχών για δύο χρόνια.

 

Anadolu Agency via Getty Images
 

Οι σαρωτικές κρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την υπογραφή του «σουλτάνου», έρχονται ως αποτέλεσμα του προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε τον Ιούνιο με την σφραγίδα του Ερντογάν για την πραγματοποίηση αλλαγών στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία.

Σύμφωνα με αυτό το διάταγμα, ο πρόεδρος αποφασίζει για τις προαγωγές των ανώτερων αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματαρχών, των στρατηγών, των ταξιαρχών, των πτεράρχων, των αντιναυάρχων και των ναυάρχων...

Αντιτρομοκρατικό «μανιφέστο» κατά Γκιουλενιστών και PKK

Επιμένοντας στην τακτική των συμβολισμών – συχνά σε ακραίο βαθμό – ο Ερντογάν επέλεξε να επισκεφθεί το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, λίγο πριν από την συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

«Είμαι βέβαιος ότι η συνάντησή μας θα ενισχύσει τον αγώνα μας εναντίον παντός είδους τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του FETÖ και του PKK, που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε εκεί ο «σουλτάνος». Δήλωση που παραπέμπει ευθέως στις προεκλογικές εθνικιστικές κορώνες του Ερντογάν, με τις οποίες κύλησε η πρόσφατη προεκλογική περίοδος.

Σε φωτογραφίες πρακτορείων, o Ερντογάν προσέρχεται…αγέρωχος και με ορισμένους από τους υπουργούς του σε ρόλους «κομπάρσων» να τον ακολουθούν, ενώ καταθέτει ένα μεγάλο κόκκινο στεφάνι με τα σύμβολα της τουρκικής σημαίας στο μαυσωλείο του Κεμάλ.

 

Anadolu Agency via Getty Images

 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος καλείται να διαχειριστεί μία τεταμένη κατάσταση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, καθώς οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Σε τέτοιο βαθμό, ώστε διεθνείς παρατηρητές να μιλούν ακόμα και για το ενδεχόμενο ιστορικής υποβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων σε ΗΠΑ και Τουρκία, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα εάν ο Ερντογάν θα «ενταφιάσει» τελικά και την (μακρινή έστω) προοπτική σύγκλισης και ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάποτε στο μέλλον…