Στην «Αρένα του Μέλλοντος» η φόρτιση γίνεται με επαγωγικό τρόπο

Εγκαίνια πίστας που δημιουργήθηκε με βοήθεια της Stellantis για δοκιμή ηλεκτρικών αυτοκινήτων με επαγωγική φόρτιση.
STELLANTIS
STELLANTIS
STELLANTIS

Η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί μείζον ζήτημα, του οποίου η λύση έγκειται στον αριθμό των σημείων φόρτισης, αλλά και στον χρόνο που απαιτείται για τη φόρτιση.

Ως προς το πρώτο, το δίκτυο των σταθμών φόρτισης αναπτύσσεται ραγδαία, σε όλη την Ευρώπη. Ως προς το δεύτερο, τόσο οι σταθμοί, όσο και οι μετασχηματιστές μπαταριών των οχημάτων, μπορούν να δώσουν και να δεχθούν, αντίστοιχα, πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, το απόλυτο, αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίζουμε έτσι, είναι να μην χρησιμοποιείς καν καλώδια κι όπως συμβαίνει ήδη στα κινητά τηλέφωνα, να μπορείς να φορτίζεις με επαγωγικό τρόπο.

Στην πίστα μήκους 1.050 μέτρων, η οποία βρίσκεται σε χώρο δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Α35 στη Μπρέσια της Ιταλίας, προς το Μιλάνο, και τροφοδοτείται από ηλεκτρική ισχύ ύψους 1 MW, αυτό γίνεται πραγματικότητα.

Η πίστα «Arena Del Futuro», δίνει τη δυνατότητα στα οχήματα, ενώ βρίσκεται σε κίνηση, να μπορούν να φορτίζονται μέσω του οδοστρώματος. Στις δοκιμές που έχουν ξεκινήσει, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό FIAT 500, το οποίο αποτελεί μια καινοτόμα πρόταση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης, αποτελώντας τη δημοφιλέστερη πρόταση στην κατηγορία του στην Ευρώπη. Στόχος είναι να διερευνηθεί πως η δυναμική επαγωγική φόρτιση (DWPT - Dynamic Wireless Power Transfer) θα μπορέσει να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων και ως εκ τούτου στη μείωση των εκπομπών ρύπων προς το περιβάλλον από τις μεταφορές. Για τις δοκιμές που αφορούν σε μεγαλύτερα οχήματα, χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό λεωφορείο Iveco E-Way.

STELLANTIS
STELLANTIS
STELLANTIS

Με το σύστημα DWPT, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να φορτίζονται ασύρματα ενώ κινούνται στις ηλεκτροδοτούμενες λωρίδες, με τις σχετικές υποδομές να βρίσκονται κάτω από την άσφαλτο. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα οχήματα που φέρουν τον κατάλληλο αποδέκτη, ο οποίος μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια από το οδόστρωμα στην μπαταρία του αυτοκινήτου. Την ίδια στιγμή, το σύστημα θα συνεργάζεται με προηγμένες λύσεις συνδεσιμότητας συμβάλλοντας και στην ασφάλεια τον οχημάτων που κινούνται κατά μήκος της εγκατάστασης. Πάντως, η επιφάνεια του οδοστρώματος με την κατάλληλα προεργασία θα προσφέρει υψηλή αντοχή, χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά στην αποδοτικότητα και την επαγωγική φόρτιση.

Η συμμετοχή της Stellantis σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα υπογραμμίζει τη στρατηγική εξηλεκτρισμού του ομίλου, όπως αυτή παρουσιάστηκε στις 8 Ιουλίου 2021 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης EV Day. Στόχος είναι οι χρήστες να απολαμβάνουν όχι μόνο καινοτόμα οχήματα με μεγάλη αυτονομία και ταχύτατη φόρτιση, αλλά συνολικά ένα οικοσύστημα υπηρεσιών που θα καλύπτουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους. Έως το 2025, η Stellantis, στοχεύει να επενδύσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη λογισμικού, υποστηρίζοντας τα πλάνα προστασίας του πλανήτη και παράλληλα προσφέροντας κορυφαία επίπεδα ικανοποίησης πελατών.