Στον δρόμο προς τη Γάζα, με αφετηρία την Αγία Σοφία

Τα νεοθωμανικά οράματα της Τουρκίας και η στήριξη της στη Χαμάς. Θύμα πάντα ο απλός λαός.
13 Μαΐου 2021 Ο Αλί Ερμπάς, ο οποίος είναι ο ανώτατος Τούρκος θρησκευτικός λειτουργός, στην Αγία Σοφία για την καθιερωμένη προσευχή για το Ιντ αλ-φιτρ κρατώντας το γιαταγάνι. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα ειρήνης σχολίασε καυστικά ο τούρκος καθηγητής και πολιτικός επιστήμονας Mεχμέτ Εφέ Τσαμάν, που ζει αυτοεξόριστος στον Καναδά.
13 Μαΐου 2021 Ο Αλί Ερμπάς, ο οποίος είναι ο ανώτατος Τούρκος θρησκευτικός λειτουργός, στην Αγία Σοφία για την καθιερωμένη προσευχή για το Ιντ αλ-φιτρ κρατώντας το γιαταγάνι. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα ειρήνης σχολίασε καυστικά ο τούρκος καθηγητής και πολιτικός επιστήμονας Mεχμέτ Εφέ Τσαμάν, που ζει αυτοεξόριστος στον Καναδά.
Anadolu Agency via Getty Images

Προ ολίγων 24ώρων, και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, χιλιάδες μουσουλμάνοι κατέφθασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας έπειτα από επίσημο κάλεσμα για το Μπαϊράμι στο προστατευμένο από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς -πλέον Μέγα Τζαμί κατά τις αποφάσεις του πολυχρονεμένου Σουλτάνου- με σκοπό να προσευχηθούν.

Ορισμένοι θα ερμηνεύσουν καλόπιστα το περιστατικό αυτό ως «γόνιμο πολιτισμικό διάλογο» ή ως το «απαύγασμα του πολυπολιτισμού».

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να έχω διαφορετική άποψη επ’ αυτών των κατόπιν υπόγειας μεθοδεύσεως γεγονότων, και να είμαι ιδιαίτερα καχύποπτος με αποτέλεσμα να μην κατανοώ απόλυτα την επιβεβλημένη αυτή πολιτισμική συνύπαρξη διά της αλλοίωσης της Ιστορίας που επιμένει σε πείσμα των καιρών να δηλώνει «παρούσα», και της κατ’ ουσίαν αισχρής καταπάτησης του ενός πολιτισμού για την συνέχιση του άλλου για την πολιτική επιβίωση ορισμένων.

Αυτή την ειρηνική συνύπαρξη δεν την αντιλαμβάνομαι, ιδίως τη στιγμή που ο πολλοίς Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, της διαβόητης Diyanet, έκανε την ίδια μέρα εμφάνιση στην Αγία Σοφία με το… γιαταγάνι του.

Ας σημειωθεί, επιπλέον, ότι ανάμεσα στους πρώτους που χαιρέτησαν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τον Ιούλιο του 2020, συγκαταλεγόταν και ο νυν πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, όπως και η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας απ’ όπου και αδιακρίτως εκτοξεύονται τώρα «βροχή» οι ρουκέτες αμφίβολης προελεύσεως και οι εχθροπραξίες μαίνονται με αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα μιας ολόκληρης χώρας και δύο λαών (προς τίνος όφελος άραγε;).

Αυτό για όσους θυμήθηκαν κάπως ετεροχρονισμένα τους Φιλισταίους και τους Σελευκίδες, αδυνατώντας να κατανοήσουν τα ελληνικά συμφέροντα, που ρεαλιστικά δεν ταυτίζονται με αυτά της Παλαιστινιακής Αρχής (όπως αυτή έχει εξελιχθεί σε παράγοντα-μαριονέτα των νεοθωμανικών/νεοχαλιφατικών ονειρώξεων του γνωστού μας κράτους-πειρατή στο γεωσύμπλοκο της Μέσης Ανατολής) αλλά, τουναντίον, με αυτά του Ισραήλ…

Οπότε, καλό θα ήταν ο εγχώριος «ανθρωπισμός» να μην παρεμποδίζει την λήψη ορθολογικών αποφάσεων και την συνειδητοποίηση των πάγιων εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, και, φυσικά, της πλευράς που τα εξυπηρετεί.

Και, προς αποφυγή τυχουσών παρεξηγήσεων, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι η φονταμενταλιστική ισλαμιστική (και αναγνωρισμένη διεθνώς ως τρομοκρατική οργάνωση) Χαμάς και ότι οι υπερ-γενικεύσεις είναι επί τω συνόλω ενδεικτικό στοιχείο ολοκληρωτισμού και αυταρχισμού που δεν συνάδει στην δημοκρατική συλλογιστική.

Ωστόσο, αυτή άρχει στη Γάζα κατόπιν της εκδιώξεως της Φατάχ, άρα με αυτή «έχει να κάνει», κατά το δημοδέστερον, η διεθνής κοινότητα και οι ισραηλινές αρχές.

Σε άλλα νέα, τον Ιούνιο του 2019 η γερμανική Deutsche Welle ήρθε να επιβεβαιώσει με ρεπορτάζ της το… αυταπόδεικτο, ότι δηλαδή το Κατάρ (κατά τα κελεύσματα της αγαστής συνεργασίας των ιθυνόντων του εμιράτου με τον Τούρκο Πρόεδρο) χρηματοδοτεί αδρά τη Λωρίδα της Γάζας και εμμέσως την ίδια τη… Χαμάς!

Επί παραδείγματι, το έτος 2018 μόνο, κατά τα λεγόμενα του Μκχάϊμαρ Αμπουζάντα, από το Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ της Γάζας, οι καταριανές αρχές προσέφεραν πάνω από 1 δισ. Δολάρια για «έργα υποδομής» στην ευρύτερη περιοχή…

Η ξέφρενη αγάπη των κατοίκων της Γάζας προς τους ανθρώπους του εμιράτου είναι έκδηλη, καθόσον φαίνεται από τις δημόσιες εκδηλώσεις/φιέστες που τακτικά λαμβάνουν χώρα εκεί.

Τέλος, αυτός ο τύπος «τριανδρίας» Τουρκία-Χαμάς-Κατάρ* ενδέχεται να έχει άμεσες δυσμενείς συνέπειες και επί των δικών μας ζωτικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, με πρώτο ενδεχόμενο την υπογραφή «τουρκοπαλαιστινιακού» (άκουσον άκουσον!) μνημονίου για οριοθέτηση… ΑΟΖ, εξέλιξη επιβλαβής για την Ελλάδα και την Μεγαλόνησο Κύπρο.

Μένει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις από κοντά και να δράσουμε άμεσα, παραμερίζοντας τις ενδοτικές/κατευναστικές «κακοφωνίες» που παρασιτίζονται στην εγχώρια πολιτική ζωή.

*Άραγε, μόνο στο δικό μου μυαλό γίνεται άμεσα ο συνειρμός με την περιβόητη Τριανδρία των Genç Türkler, ήτοι των ενορχηστρωτών του αφανισμού του αρμενικού και ελληνικού στοιχείου της Μικράς Ασίας με την απάνθρωπη μέθοδο της γενοκτονίας, κατά την αυγή του προηγούμενου αιώνα;

Απορώ…

Δημοφιλή