Τα 5 συμπτώματα που δείχνουν κορονοϊό αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τους γιατρούς

Τα συμπτώματα έχουν αλλάξει από την αρχή της πανδημίας. Προσέξτε για αυτά τα σημάδια.
.
Guillermo Spelucin via Getty Images
.

Πριν από μερικά χρόνια, ορισμένα συμπτώματα που προκαλούσαν πανικό –όπως η απώλεια γεύσης και όσφρησης, για παράδειγμα – ήταν συνώνυμα με τη μόλυνση από την Covid-19. Αλλά αυτά τα συμπτώματα άλλαξαν με τον καιρό.

«Νομίζω ότι τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς που βλέπουμε με Covid φαίνεται να έχουν πιο ήπια και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό», δήλωσε ο δρ Τζόναθαν Ντ. Γκρέιν, διευθυντής νοσοκομειακής επιδημιολογίας στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Επιπλέον, ο Γκρέιν πρόσθεσε ότι πολλά από τα συμπτώματα που βλέπουν οι γιατροί τώρα ήταν κοινά τον τελευταίο χρόνο περίπου.

Λοιπόν, ποια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε για αυτό το φθινόπωρο; Παρακάτω, οι γιατροί μοιράζονται τα σημάδια του Covid-19 που βλέπουν περισσότερο:

Η δρ Σάρα Χόχμαν, νοσοκομειακή επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Langone Health της Νέας Υόρκης και επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Tisch Hospital της Νέας Υόρκης, είπε ότι τα περισσότερα συμπτώματα Covid μοιάζουν με αυτά που θα βλέπαμε στο κρυολόγημα.

«Και δεν ξέρω αν είναι τόσο πολύ που ο ίδιος ο ιός έχει αλλάξει για να προκαλέσει περισσότερα συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα από ό,τι στο παρελθόν… ή αν είναι απλώς ότι όλοι έχουμε κάποιο βαθμό ανοσίας σε αυτό το σημείο, είτε από τα εμβόλια και ή από προηγούμενες μολύνσεις Covid».

Οι ειδικοί είπαν στη HuffPost ότι αυτά τα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα περιλαμβάνουν:

Συμφόρηση

Καταρροή

Πονόλαιμος

Ξηρός βήχας

Πονοκέφαλοι

Πόνοι σώματος

Κούραση

Πυρετός

«Υπάρχει μεγάλη αλληλεπικάλυψη μεταξύ των συμπτωμάτων της Covid με γρίπη και του [αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV]… έτσι μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο μόνο με βάση τα συμπτώματα να γνωρίζουμε από τι μπορεί να έχουμε μολυνθεί», λέει ο Γκρέιν. Τα τεστ Covid εξακολουθούν να είναι ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσουμε εάν έχουμε τον ιό. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα τρέχοντα διαθέσιμα τεστ είναι λιγότερο πιθανό να εντοπίσουν τις νεότερες παραλλαγές σε σύγκριση με αυτά που έχουμε δει πριν», προσέθεσε ο ίδιος.

Η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος εξακολουθούν να είναι ζητήματα - και απαιτούν ιατρική φροντίδα.

«Όπως συνέβη σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας της Covid, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα και μερικοί άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν αρκετά», δηλώνει ο δρ Σιβαντζάλι Σανκάραν, λοιμωξιολόγος στο RUSH University Medical Group στο Σικάγο.

Για τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν πολύ, τα συμπτώματα όπως η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος θα ήταν ένας λόγος να επισκεφτούν έναν γιατρό, προσθέτει ο ίδιος.

Ο Γκρέιν σημείωσε ότι σοβαρές ασθένειες όπως η πνευμονία εξακολουθούν να εμφανίζονται, αλλά λιγότερο συχνά από ό,τι νωρίτερα στην πανδημία και είναι «συνήθως σε άτομα που είτε δεν είναι εμβολιασμένα είτε έχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας».

Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης είναι λιγότερο συνηθισμένες

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, αναφέρθηκε συχνά απώλεια γεύσης και όσφρησης μεταξύ των ατόμων με λοίμωξη Covid-19.

«Καθώς εμφανίστηκε η παραλλαγή Ομικρον, και μετά τώρα βλέπουμε τα εγγόνια… της όμικρον, αυτά τα συμπτώματα φαίνεται να εμφανίζονται όλο και λιγότερο», είπε ο Σάνκαραν. «Τα βλέπουμε, αλλά όχι τόσο συχνά όσο τα βλέπαμε τον πρώτο χρόνο, για παράδειγμα».

Ο εμβολιασμός είναι ένας τρόπος να μειώσουμε την πιθανότητα να αρρωστήσουμε πολύ

Το εμβόλιο για την Covid-19 παραμένει ένας ασφαλής και σημαντικός τρόπος για να παραμείνουμε υγιείς αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. Διατίθενται «ενημερωμένες» λήψεις που ταιριάζουν καλύτερα με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές της Covid-19.

«Το πιο πρόσφατο στέλεχος ή παραλλαγή είναι το HV.1, το οποίο είναι ”απόγονος” του EG.5, το οποίο ήταν αυτό που κυριαρχούσε τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο Σάνκαραν. «Και τα δύο αναμένεται να καλυφθούν με εμβόλιο.
Οι εμβολιασμοί - ξανά και ξανά, τα τελευταία δύο χρόνια - έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων, μειώνουν τον κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία και μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε ή να πεθάνουμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Και οι άλλοι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί επίσης

Πέρα από την Covid, κυκλοφορούν και αρκετοί άλλοι ιοί του αναπνευστικού, δηλαδή η γρίπη και ο RSV, σημειώνει ο Σάνκαραν.

Μπορούμε επίσης να λάβουμε μέτρα για να προστατευθούμε από αυτές τις ασθένειες. «Τα εμβόλια για άλλους ιούς του αναπνευστικού παραμένουν εξίσου σημαντικά», σημειώνει η Χόχμαν.

Το πλύσιμο των χεριών, η μάσκα και η παραμονή στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι παραμένουν όλα χρήσιμα. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούμε τη βασική υγιεινή, λέει επίσης η ίδια είπε ο Χόχμαν, η οποία περιλαμβάνει συχνό πλύσιμο των χεριών, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας και να βήχουμε ή να φταρνιζόμαστε βάζοντας τον αγκώνα μας αντί για τα χέρια μας.

«Και... αν έχουμε συμπτώματα κρυολογήματος, ας είμαστε συνειδότες κι ας προσέχουμε προσπαθώντας να μην εκθέσουμε (κι) άλλους ανθρώπους σε αυτό», καταλήγει η ίδια.

Τέλος, η χρήση μάσκας μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την Covid-19 και άλλους ιούς του αναπνευστικού.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα