Τζένη Μπουλμέτη: Μυστικά καλής ζωής από την πρωταθλήτρια Ελλάδας στο τρίαθλο

Πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις στα 3,9 χλμ. κολύμβηση, 180 χλμ. ποδηλασία, 42 χλμ. τρέξιμο - συνεχόμενα! - και δίνει πολύτιμες συμβουλές.
Τζένη Μπουλμέντη
IRONMAN
Τζένη Μπουλμέντη

Μόνο μια super woman θα μπορούσε να δοκιμαστεί - συνεχόμενα - στα 1,9 χλμ. κολύμβηση, 90 χλμ. ποδηλασία, 21,1 χλμ. τρέξιμο στο IRONMAN 70.3 Greece και να βγει πρώτη Ελληνίδα και δεύτερη συνολικά έχοντας έχοντας συναγωνιστεί συμμετοχές γυναικών από 62 χώρες. Αυτή η super woman είναι Ελληνίδα, λέγεται Τζένη Μπουλμέτη, είναι 34 ετών, ζει από επιλογή στην επαρχία - και συγκεκριμένα στο ΄Αργος - κι είναι μητέρα δύο παιδιών.

Το άθλημά της είναι το τρίαθλο (κολύμβηση-ποδηλασία-τρέξιμο). Κάπου ανάμεσα στη διδασκαλία Φυσικής Αγωγής και στο μεγάλωμα των παιδιών της κατάφερε να κάνει τόσο σκληρές, εντατικές και πετυχημένες προπονήσεις ώστε να λάβει μέρος και στην πρώτη Ironman (τη μεγάλη απόσταση τριάθλου) Greece 2019, την αθλητική διοργλανωη τριάθλου που συνεπήρε 1500 αθλητές και 5000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο και να σημειώσει τις παραπάνω διακρίσεις που προστέθηκαν σ′ ένα ήδη εντυπωσιακό βιογραφικό. Και φυσικά, δεν σταματά εδώ. ΄Εχει γραφτεί για να συμμετάσχει εκ νέου στο 2ο Iroman Greece στις 5 Απριλίου 2020 που θα πραγματοποιηθεί στην Costa Navariνο και στη Μεσσηνία.

- Τι είναι το πιο δύσκολο στη ζωή μιας γυναίκας τριαθλήτριας και τι αυτό που μπορεί να μας βοηθά να κατακτάμε στόχους;

Η πρόκληση για την ελληνίδα γυναίκα τριαθλήτρια είναι ο συνδυασμός της καθημερινότητας με την προπόνηση. Ένας αγώνας Ironman έχει διάρκεια 10 ή και περισσότερες ώρες, οπότε και η καθημερινή προπόνηση έχει διάρκεια - το λιγότερο - 3 ώρες. Αυτό θα πρέπει να συνδιαστεί με τις καθημερινές υποχρεώσεις (οικογένεια, παιδιά, εργασία, καριέρα, κοινωνικές υποχρεώσεις, δουλειές μέσα στο σπίτι). Συνεπώς για την κατάκτηση του στόχου χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση χρόνου, συνεχή τοποθέτηση των προτεραιοτήτων μέσα στην ημέρα και σαφώς επαρκή κατανόηση από τον κοινωνικό περίγυρο για την ιδιαιτερότητα της καθημερινής ρουτίνας.

Τζένη Μπουλμέτη
IRONMAN
Τζένη Μπουλμέτη

- Τι είναι αυτό που σας ώθησε στον πρωταθλητισμό κι ιδιαίτερα στο απαιτητικό άθλημα του τριάθλου; Τι στοιχεία χαρακτήρα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί (και να διακριθεί) στο Iroanman και γενικά σε απαιτητικές προκλήσεις της ζωής;

Προέρχομαι από αθλητική οικογένεια οπότε τέτοιου είδους προσλαμβάνουσες τις έχω από την πολύ παιδική μου ηλικία. Στα 5 χρόνια μου ξεκίνησα με το καράτε και συμμετείχα σε αγώνες. Το καράτε ήταν ένα αντροκρατούμενο άθλημα εκείνη την εποχή και έπρεπε να είμαι και εγώ σκληρή για να αποδεικνύω την αξία μου καθημερινώς. Ωστόσο η διαδικασία αυτή της προσήλωσης στον στόχο, της εξέλιξης και διεκδίκησης μου ήταν κάτι φυσικό και αρεστό. Όποτε τον πρωταθλητισμό στο καράτε τότε και την πορεία που έχω στο Τρίαθλο τώρα την νιώθω ως φυσική εξέλιξη και εντός του DNA μου. Όσον αφορά στο Ironman, πράγματι, απαιτεί πολλά πράγματα. Καταρχάς, να σου αρέσει να διανύεις αποστάσεις. Να νιώθεις καλά κάνοντας έναν αγώνα απαιτητικό τόσων ωρών. Γενικότερα, ωστόσο, χρειάζεται υπομονή και διαρκή προσήλωση στον στόχο. Χρειάζεται να είσαι ανεκτικός στον σωματικό πόνο και την ψυχολογική κούραση. Οι προπονήσεις δεν είναι εύκολες, άρα πρέπει να αντέχουμε. Παρά ταύτα, όσα πράγματα δίνεις, τόσα άλλα παίρνεις πίσω σε αυτό το πανέμορφο άθλημα.

- Πόσο σημαντικό είναι που ήρθε το Ironman στη χώρα μας για τους τριαθλητές;

Το Ironman είναι η μεγαλύτερη σειρά αγώνων τριάθλου που υπάρχει παγκοσμίως. Συνεχώς ταξιδεύω στο εξωτερικό για να συμμετάσχω σε αγώνα Ironman με τους καλύτερους στον κόσμο. Το γεγονός ότι έχουμε έναν τέτοιο αγώνα στην Ελλάδα είναι παραπάνω από εξαιρετικό. Για εμάς τους αθλητές είναι ένα κίνητρο να δουλέψουμε παραπάνω μιας και παίζουμε εντός έδρας. Επίσης, η γενικότερη εικόνα του ελληνικού τριάθλου ενισχύεται και εδραιώνεται. Περισσότερος κόσμος εμπλέκεται με το σπορ, περισσότερες ομάδες συστήνονται, περισσότεροι αγώνες, ακαδημίες παιδιών. Το Τρίαθλο γίνεται γνωστό και στον κόσμο που δεν αθλείται και ίσως είναι και ένα κίνητρο για κάποιον να ξεκινήσει ο ίδιος.

- Πως τρέφεστε, πόσες ώρες κοιμάστε και πως «συμπεριφέρεστε» γενικά στον οργανισμό σας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του τριάθλου;

Η καθημερινότητα μου πλέον είναι βασισμένη πάνω στις τριαθλητικές μου ανάγκες. Η διατροφή μου είναι αυτή που πρέπει για να καλύψω τις ενεργειακές μου ανάγκες και για να τραφούν σωστά οι μύες μου. Φυσικά θα φάω και το γλυκό μου και θα έχω και τις μέρες με ρεπό στη διατροφή μου αν το επιθυμήσω. Πίνω πολύ νερό, προσπαθώ να κοιμάμαι τουλάχιστον 6 με 7 ώρες, επενδύω στην αποκατάσταση του σώματος με μασάζ, στοχεύω να είμαι στα κιλά που πρέπει και σε καλή ψυχολογική κατάσταση πριν από κάθε αγώνα.

- Σας απασχολεί το πέρασμα του χρόνου κι η αλλαγές που φέρνει η ηλικία;

Στα 34 μου χρόνια πλέον τα απολαμβάνω όλα αυτά. Το πέρασμα του χρόνου δεν με φοβίζει καθόλου. Στους αγώνες βλέπω γυναίκες σε μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πανέμορφες εξωτερικά, δυνατές και εξαιρετικά ανταγωνιστικές. Θεωρώ ότι οι γυναίκες είναι πολύ παραγωγικές σε ηλικία μεγαλύτερη από την δίκη μου. Όπως αισθάνομαι κι εγώ, σίγουρα είμαι πολύ καλύτερα τώρα σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν.

Τζένη Μπουλμέτη
IRONMAN
Τζένη Μπουλμέτη

- Πως μπορείτε και συνδυάζετε τις αγωνιστικές και τις οικογενειακές σας απαιτήσεις;

Με πολύ άγχος. Αλλά ευτυχώς γίνεται... Έχω επιλέξει δύο πράγματα που με βοηθούν. Πρώτον, ως προς το επάγγελμα μου, ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής, έχω προγραμματίσει όλα μου τα μαθήματα τις απογευματινές ώρες όποτε έχω τον χρόνο για προπόνηση τις πρωινές (τέλειο γιατί τα παιδιά μου είναι στο σχολείο!). Δεύτερον, μένω στο Άργος και μάλιστα σε χωριό, στην Ήρα, όποτε έχω την ησυχία μου και δεν έχει κινήση στους δρόμους για να καθυστερώ χωρίς λόγο.

- Γι′ αυτό επιλέξατε να ζείτε στο ΄Αργος; Ποια είναι η βοήθεια και ποια η τροχοπέδη της επαρχίας στους στόχους σας;

Το Άργος το αγαπώ! ΄Οντως, τα πάντα είναι σε κοντινή απόσταση και κερδίζω χρόνο στις μετακινήσεις. Ο βασικός λόγος που ασχολούμαι με το τρίαθλο, όμως, είναι η επαφή με την φύση. Οπότε ο συνδυασμός είναι ιδανικός. Τρέχω μέσα στις πορτοκαλιές και ποδηλατώ μέσα στον κάμπο. Το βουνό είναι ακριβώς δίπλα για προπονήσεις ιδιαίτερου τύπου και κολυμπώ στον Αργολικό κόλπο. Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι σαν εμένα οπότε και οι οδηγοί έχουν εκπαιδευτεί κάπως ως προς να μας προσέχουν. Για όλους αυτούς τους λόγους πήρα την απόφαση να μετακομίσω στα 22 μου χρόνια από την Αθήνα όπου ζούσα μόνιμα. Και πρέπει να σας πω ότι δεν βλέπω την επαρχία σαν εμπόδιο.

- Συμφωνείτε ότι υπάρχει μια έξαρση και μια ροπή προς τον αθλητισμό στη χώρα μας τελευταίως; Που το αποδίδετε;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος αθλείται. Σαφώς ο αθλητισμός είναι μια διέξοδος από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μια φυσική εξέλιξη παράλληλα με την παγκόσμια τάση του κόσμου να αθληθεί. Κάθε Σαββατοκύριακο έχουμε πολλούς αγώνες στην Ελλάδα. Κόσμος αθλείται, αγώνες πραγματοποιούνται και αντίστροφα.

- Ποιος είναι ο επόμενός σας στόχος;

Φυσικά το Ironman70.3 Costa Navarino τον Απρίλιο στην Ελλάδα! Αγαπημένος προορισμός, αγαπημένος αγώνας μέσα στην χώρα μου. Φέτος θα γίνει και παιδικός αγώνας και νομίζω ότι είμαι περισσότερο χαρούμενη που θα τρέξουν και τα δυο παιδιά μου μετά το τέλος της δικής μου συμμετοχής.

Οι σημαντικές της διακρίσεις

  • Πρωταθλήτρια τριάθλου 2017 και 2018

  • 6η θέση στην ηλικιακή κατηγορία 30-34 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ironman στη Χαβάη

  • 2η θέση στις γυναίκες στο Ironman Costa Navarino

  • 1η θέση ανάμεσα στις Ελληνίδες στο Ironman Costa Navarino

Τιμή στις ελληνίδες Ironman

Ο υπουργός Πολιτισμού, βραβεύει τις ελληνίδες που έχουν συμμετάσχει στον πιο απαιτητικό αγώνα παγκοσμίως.
Ironman
Ο υπουργός Πολιτισμού, βραβεύει τις ελληνίδες που έχουν συμμετάσχει στον πιο απαιτητικό αγώνα παγκοσμίως.

Σαράντα κυρίες που έχουν κάνει Ironman σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα, βραβεύθηκαν με πρωτοβουλία της Ironman Greece πριν από λίγο καιρό από τον ο υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, εμπνέοντας όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο άνθρωπος που είχε το όραμα και τελικά έφερε το Ironman στην Ελλάδα, ο CEO της IQSports, Θανάσης Παπαδημητρίου, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την προσοχή και το ενδιαφέρον που δείχνει πλέον η Πολιτεία στο σύνολό της, όχι μόνο για τη σημαντική διοργάνωση Ironman που γίνεται στην Costa Navarino αλλά και για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα, όπως την οραματιζόμαστε, μέσα δηλαδή από αθλητικές διοργανώσεις υψηλού επιπέδου με μεγάλη υπεραξία για τους συμμετέχοντες».

Η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας για τον Τουρισμό, Άννα Καλογεροπούλου, τόνισε τη σημασία του Ironman 70.3 Greece, Costa Navarino για την προβολή της περιοχής της Μεσσηνίας, την προαγωγή του αθλητικού πνεύματος και τον εθελοντισμό.

Το Ironman 70.3 Greece, Costa Navarino τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του δήμου Πύλου-Νέστορος και του δήμου Τριφυλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα και εγγραφές, οι αθλητές μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.ironman.com/im703-greece-register

H ομάδα της IRONMAN GREECE, Σταματίνα Ψωμά (Client Services Director), Λόις Κατσέλη (Operations Manager), Σταμάτης Κυριαζόπουλος (Field Operations Coordinator), Θανάσης Παπαδημητρίου (CEO), Γκρέτα Λυμπεροπούλου (Marketing Director), Γιάννης Κουρής (Executive Director), Χριστίνα Χατζηγιαννίκα (Athletes Services Manager), Marek Nemcik (Operations Director).
IRONMAN
H ομάδα της IRONMAN GREECE, Σταματίνα Ψωμά (Client Services Director), Λόις Κατσέλη (Operations Manager), Σταμάτης Κυριαζόπουλος (Field Operations Coordinator), Θανάσης Παπαδημητρίου (CEO), Γκρέτα Λυμπεροπούλου (Marketing Director), Γιάννης Κουρής (Executive Director), Χριστίνα Χατζηγιαννίκα (Athletes Services Manager), Marek Nemcik (Operations Director).