Τα οφέλη των παζλ που ίσως δεν γνωρίζετε

Η διαδικασία των παζλ απαιτεί τη λειτουργία και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
.
.

Τα παζλ είναι μια ωραία δραστηριότητα που μπορείς να ξεκινήσεις αυτές τις μέρες που είσαι κλεισμένη στο σπίτι. Ξεχνάς για λίγο τις ανησυχίες και τα προβλήματα και εστιάζεις την προσοχή σου στην εικόνα που έχεις να φτιάξει μπροστά σου.

Είναι μια δραστηριότητα τόσο ατομική όσο και συλλογική. Ένα παζλ πολλά κομμάτια, μπορεί να μετατραπεί σε μια οικογενειακή δραστηριότητα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα παζλ, σε σχέδια, τοπία, αριθμό κομματιών ακόμα και 3D επιλογές για να διαλέξεις ότι σου αρέσει!

Οφέλη για την υγεία σου

Έχει αποδειχτεί ότι φτιάχνοντας παλζ βοηθάει στη μνήμη, στη συγκέντρωση, στην παρατηρητικότητα καθώς και στη μείωση του άγχους.

Η διαδικασία των παζλ απαιτεί τη λειτουργία και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, τόσο του δεξιού που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργικότητα, τα συναισθήματα και τη διορατικότητα όσο και του αριστερού που είναι υπεύθυνο για τη λογική, την αντικειμενικότητα και τη μεθοδικότητα.

Με δυο λόγια, χρησιμοποιείται όλος ο εγκέφαλος και αυξάνεται η διανοητική λειτουργία!

Επιπλέον, τα παιχνίδια με τα παζλ βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας καθώς και στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Βελτιώνουν τη διάθεση λόγω της παραγωγής της ντοπαμίνης και βοηθούν στην χαλάρωση του οργανισμού.

Δημιουργικός χρόνος με το έτερον σου ήμισυ

.
.

Έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και θες να κάνεις κάτι διαφορετικό με τον αγαπημένο σου; Τα παζλ είναι μια ωραία λύση που μπορείς να δοκιμάσεις μαζί του!

Μπορεί να βρείτε καινούργια κοινά ενδιαφέροντα και να αναδειχτούν στοιχεία της προσωπικότητας σας που δεν γνωρίζατε μέσα από μια καινούργια δραστηριότητα!

Φρόντισε μόνο να απομακρύνεις τα κινητά και να είναι στο αθόρυβο για να μην σας αποσπούν την προσοχή ώστε ο χρόνος σας να είναι ποιοτικός και να το χαρείτε!

Μέσα από γέλια, διαφωνίες και παιχνίδι μπορείς να περάσεις ώρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης!

Οικογενειακές στιγμές δημιουργίας

.
.

Μία πολύ ωραία ιδέα παιχνιδιού για όλη την οικογένεια! Διαλέγοντας μια εικόνα που τα παιδιά θα ήθελαν να φτιάξουν και συμμετέχοντας σ′ αυτή τη διαδικασία μαζί τους μπορείς να περάσεις δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σου, συζητώντας και παίζοντας.

Τα παζλ μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στα παιδιά.

Οι χωροταξικές δεξιότητες των παιδιών αναπτύσσονται πιο εύκολα μέσα από παιχνίδια με παζλ. Ενισχύεται η προσοχή, η οργάνωση και η αντίληψή τους.

Επίσης, η λεπτή κινητικότητα που ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες είναι πολύ σημαντικό να βελτιστοποιείται.

.
.

Υπάρχουν και συναισθηματικά οφέλη, όπως η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης των παιδιών, με την ολοκλήρωση ενός παζλ καθώς είναι μια ενέργεια που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται η προσπάθεια των παιδιών και να επιβραβεύονται για το επίτευγμά τους.

Μπορεί στα μάτια των μεγάλων να φαίνεται ασήμαντο, για εκείνα όμως είναι κάτι πολύ σπουδαίο!

Καθυστέρηση της άνοιας και της νόσου του Alzheimer (Αλτσχάιμερ)

.
.

Σε ηλικιωμένους ανθρώπους αυτή η δραστηριότητα συστήνεται και από γιατρούς. Με τη δημιουργία παζλ το μυαλό μένει ενεργό και μπορεί να καθυστερήσουν να εμφανιστούν συμπτώματα άνοιας ή Αλτσχάιμερ.

Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατασκευή παζλ, και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων, βοηθούν στη μείωση βλάβης εγκεφαλικών κυττάρων, που παρατηρείται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

.
.

Επίσης, με την κατασκευή παζλ ενισχύεται η ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων και ενδυναμώνονται οι συνδέσεις μεταξύ τους.

Όσο πιο σύντομα ξεκινήσει κάποιος να φτιάχνει παζλ και το υιοθετήσει ως καθημερινή του δραστηριότητα τόσο καλύτερα, καθώς προστατεύει και ενδυναμώνει το μυαλό του!

Τα παζλ ως teambonding δραστηριότητα

.
.

Σε πολλές πολυεθνικές εταιρίες η δημιουργία παζλ από μικρές ομάδες χρησιμοποιείται ως δραστηριότητα ενδυνάμωσης σχέσεων και ομάδας.

Ενισχύεται η συνεργασία και βελτιώνονται οι σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων. Μία απλή φαινομενικά δραστηριότητα μπορεί να αναδείξει προβλήματα ή και προβληματικές συμπεριφορές που χρήζουν επίλυσης για την ομαλή λειτουργία μιας ομάδας.

Μέσα από απλές δραστηριότητες μπορούν να αναδειχθούν ηγετικά στοιχεία, λεπτομέρειες προσωπικότητας των ατόμων καθώς και η αποδοτικότητα ή μη συγκεκριμένων ομάδων.

Όπως στα περισσότερα πράγματα τα παζλ έχουν τεχνική.

Το πρώτο βήμα είναι να διαλέξεις ένα τοπίο που θα σου άρεσε να φτιάξεις.

Μετά, να βρεις το χώρο που θα τοποθετήσεις το παζλ σου.

Ιδανικά σου προτείνουμε να βάλεις από κάτω ένα μεγάλο χρωματιστό χαρτόνι, σε μια μεγάλη επιφάνεια, όπως σ′ ένα τραπέζι που δεν πολυχρησιμοποιείς.

Να το βάλεις στο πρόγραμμα σου, πόση ώρα μπορείς να αφιερώσεις για αυτή τη δραστηριότητα και πόσο συχνά μέσα στην βδομάδα.

Απομάκρυνε το κινητό σου και τώρα είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις!

Συνοψίζοντας, φτιάχνοντας ένα παζλ ωφελείς την υγεία σου, βελτιώνεις τη διάθεσή σου και ενισχύεις την αυτοπεποίθησή σου, κάνοντας κάτι δημιουργικό, που μπορείς να το στολίσεις και στο σπίτι σου, δείχνοντας το επίτευγμά σου!

Τι περιμένεις λοιπόν για να ξεκινήσεις;

Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr