ΤΟ BLOG
12/08/2018 10:19 EEST | Updated 12/08/2018 10:58 EEST

Tα Θέρετρα που έγιναν Φέρετρα

NurPhoto via Getty Images

Ουδέποτε η χώρα μας είχε τόσα μέσα επικοινωνίας όσα σήμερα. Τα οποία ήταν σε διαρκή και ακούραστη εγρήγορση σε όλο το διάστημα της πρόσφατης τραγωδίας στα θέρετρα της Ανατολικής Αττικής. Ήταν σε τέτοια ποιοτική και ποσοτική ετοιμότητα πληροφόρησης που ξεπερνούσαν κάθε άλλη επίσημη, ημιεπίσημη ή αντιπολιτευτική επιχείρηση. 

Ο κορμός των συμβάντων, όπως τον διαπίστωσε αντικειμενικά ο απλός θεατής, δηλαδή η πλειοψηφία σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού είναι ο εξής:

- Πρωτοφανής άνεμος

- Πρωτοφανής φωτιά

- Αδυναμία του πλήθους των θερινών κατοίκων να έχει κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τέτοιους κινδύνους.

- Αποχή των κυβερνώντων στις δεκαετίες του 50 του 60 του 70 του 80 του 90 και του 2000 από το να νομιμοποιήσει ή να αποδεχτεί την «ντεφάκτο» νομιμοποίηση θερέτρων εκτός σχεδίου και εντός άκρων επικίνδυνων περιοχών. Τα οποία θέρετρα, με μαθηματική ακρίβεια και σε ανύποπτο χρόνο θα γίνονταν κάποτε φέρετρα. 

- Κάτοικοι, εθελοντές και κρατικά όργανα βρέθηκαν σε αδυναμία να αντιμετωπίσουν την θηριώδη καταστροφή. Κανείς δεν θα μας πεί για το αντίθετο. Όλα ήταν εναντίον τους. Τα καιόμενα δέντρα που αγκάλιαζαν τα σπίτια. Οι μαντρότοιχοι που γέμισαν τις αυλές και τα σοκάκια. Όταν υπήρχαν σοκάκια. Έτσι που σχεδόν καμιά διέξοδος δεν είχε προβλεφτεί. Προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τη Θάλασσα. 

Οι κάτοικοι είχαν παγιδευτεί! Με δική τους πρωτοβουλία... Και με την συνένοχη αδιαφορία των αρχών, από το 1950 και ύστερα. Ποιος μπορεί να το αρνηθεί; Αυτός που κινδυνεύει να θεωρηθεί συνένοχος; Στην Ελληνική γη υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 υποψήφια «Μάτι». Που θα καούν ένα προς ένα, αν δεν γίνει μια επαναστατική ανατροπή στα πολεοδομικά σχέδια των οικισμών. Και μια ανατροπή στα σχέδια μερικών ξένων νεοφώτιστων μεγαλοηγετών να μολύνουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα. 

Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Καλιφόρνια. Φταίει ο Τσίπρας που έχει παγιδευτεί στα μνημόνια τού προτεκτοράτου που ανέλαβε να διεκπεραιώσει, ή φταίει ο Μητσοτάκης που ήταν μωρό όταν γύρω του άλλοι «τακτοποιούσον» τα αυθαίρετα. Μόνο που ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης μας αναστάτωσαν με οργασμό προτάσεων κατά των παράνομων αυθαιρέτων, ό ένας στην Αντιπολίτευση και ο άλλος στην Κυβέρνηση. Και φταίμε όλοι εμείς που είχαμε φίλους στα αυθαίρετα και ποτέ δεν μας ενόχλησε η παρανομία τους. 

Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε όλοι. Και οι θερετριούχοι που παρανόμησαν να πάψουν να βρίζουν. Το ίδιο και και οι τηλεβόες τους. Γιατί – πανήσυχοι ως προς τους κινδύνους που δεν υπολόγισαν - δεν είναι ανεύθυνοι, ή τουλάχιστον οι πρόγονοί τους, για την καταστροφή την οποία υπέστησαν. Αυτό φυσικά ισχύει για όσους παρανόμησαν. Αλλά δεν αρκεί το να μην παρανομείς. Όταν βλέπεις τι γίνεται γύρω σου και δεν απορείς, νεαρέ Αλέξη... Κι’εσύ νεαρέ Κυριάκο, δεν μας λες τίποτα για το αμαρτωλό παρελθόν, ούτε τι θα κάνεις αν έρθεις κάποτε στην εξουσία...

Sponsored Post