ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2020 08:15 EET

Τα Βρετανικά ΜΜΕ και ο ρατσισμός: Οι αμερικανοί αναλυτές για το "αντάρτικο" του Χάρι και της Μέγκαν

Πήραν την σωστή απόφαση ή είναι μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια εκμοντερνισμού της μοναρχίας;

KGC-178/STAR MAX/IPx

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν τα νέα πως ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αποφάσισαν να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται ως ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα μέσα ενημέρωσης ανά χώρα έσπευσαν να ταχθούν υπέρ ή κατά της απόφασης του πριγκιπικού ζευγαριού, με άλλα να μιλούν για μια αναμενόμενη κίνηση μετά την επανειλημμένη σκληρή κριτική των βρετανικών ταμπλόιντ στην Μέγκαν Μαρκλ και άλλα να κάνουν λόγο για υποκρισία και μια επαναστατική κίνηση που θα επηρεάσει δραστικά την βασιλική οικογένεια.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης καθώς η πλειονότητα τάσσεται υπέρ της δούκισσας, η οποία κατά κάποιο τρόπο είναι ένας δικός τους άνθρωπος, μια γυναίκα μικτής φυλής που μεγάλωσε στο Λος Άντζελες, παντρεύτηκε έναν πρίγκιπα και δέχτηκε πόλεμο από τον βρετανικό κόσμο.

The New York Times: Για πρώτη φορά η βασιλική οικογένεια αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση 

KGC-178/STAR MAX/IPx

Συγκεκριμένα η Σάρα Λάιαλ, γράφει για τους New York Times, πως δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη της βασιλικής οικογένειας προσπαθούν να παραιτηθούν αλλά κανένας τους δεν τα κατάφερε. Η Μέγκαν ”τόλμησε” να αρνηθεί να γίνει μια παραδοσιακή σύζυγος, να έχει δική της γνώμη και να θέλει να αποφασίζει εκείνη πως θέλει να ζήσει την ζωή της. 

Η δούκισσα είχε εκφράσει τις ανησυχίες της στο ντοκιμαντέρ «Χάρι και Μέγκαν: Ένα ταξίδι στην Αφρική» αποκαλύπτοντας πως προσπάθησε να υιοθετήσει τον βρετανικό τρόπο ζωής, αλλά όπως φαίνεται και από την απόφαση που πήραν ήταν κάτι που δεν την έκανε ευτυχισμένη.

Ωστόσο, όπως γράφει η Λάιαλ δεν έχει ξανά συμβεί κάτι παρόμοιο στην ιστορία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας -μέλη της να παραμένουν με κάποιο τρόπο μέσα και έξω από το παλάτι - και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει. Το ζευγάρι όχι μόνο θέλει έναν νέο ρόλο στην μοναρχία αλλά θέλει να είναι και οικονομικά ανεξάρτητο. Αυτό είναι μια ριζοσπαστική ιδέα για μια οικογένεια που τα μέλη της για χρόνια απολαμβάνουν την δημόσια χρηματοδότηση.

Ο ρατσισμός ήταν καθοριστικός παράγοντας στην απόφαση του ζευγαριού

PA Archive/PA Images

Η Άφουα Χιρς, γράφοντας και αυτή για τους New York Times, επισημαίνει ακόμη πως η Βρετανία κατάφερε να διώξει την Μέγκαν, αλλά δεν υπολόγισε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα: την παραίτηση του αγαπημένου τους πρίγκιπα και πολύ σημαντικού μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Ο βρετανικός Τύπος αντέδρασε με έκπληξη στα νέα της παραίτησης κάνοντας λόγο για «σοκαριστική κίνηση», αποκαλώντας τους «εγωιστές» και «επαναστάτες». Αν, όμως, έδιναν περισσότερη σημασία στους έγχρωμους πολίτες της δεν θα ξαφνιάζονταν τόσο πολύ με τα νέα.

Από την στιγμή που η Μέγκαν συστήθηκε στην Βρετανία, η αντιμετώπισή τους ήταν ρατσιστική, αποδεικνύοντας αυτό που όλοι ξέρουμε: δεν έχει σημασία πόσο όμορφη είσαι, ποιόν έχεις παντρευτεί, σε τι παλάτι ζεις, πόσα χρήματα συγκεντρώνεις και τι καλές πράξεις έχεις κάνει. Σε αυτήν την κοινωνία ο ρατσισμός θα σε ακολουθεί παντού.

Η Χιρς συνεχίζει, γράφοντας πως τόσο η Μέγκαν όσο και ο Χάρι απέκτησαν πλήρης εικόνα της κατάστασής τους. Δεν είναι περίεργο που το ζευγάρι θέλει να «γλυτώσει» από αυτό τον κλοιό και θέλει να δώσει στον γιο τους μια ζωή απαλλαγμένη από αυτήν την χολή στην οποία έχουν εκτεθεί.

The Atlantic: Ο Χάρι και η Μέγκαν κατηγορούν ανοιχτά τον βρετανικό τύπο

KGC-178/STAR MAX/IPx

Το περιοδικό Atlantic τάσσεται και αυτό υπέρ της απόφασης του ζευγαριού τονίζοντας πως ο Χάρι και η Μέγκαν είναι διαφορετικοί από τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας: είναι κοινωνικά συνειδητοί και ειλικρινείς για τα συναισθήματά τους.

Όπως γράφει η Έλεν Λούις για το The Atlantic, το πριγκιπικό ζευγάρι παραιτήθηκε ρίχνοντας ξεκάθαρα την ευθύνη στα ΜΜΕ, τα οποία συνεχώς βρίσκουν λόγους να τους κατακρίνουν.

Ο τραγικός θάνατος της Νταιανα και ο τρόπος που τα βρετανικά μέσα τον αντιμετώπισαν αποτέλεσε τον κύριο λόγο της παραίτησης. Ο πρίγκιπας Χάρι δεν το έχει ξεχάσει και τώρα που η ιστορία επαναλαμβάνεται με την σύζυγό του, αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα.

Η βασιλική οικογένεια φάνηκε απογοητευμένη και έκπληκτη στα νέα της παραίτησης, αλλά όπως επισημαίνει η Λούις , ήταν απλά θέμα χρόνου να το ανακοινώσουν. Το ζευγάρι απομακρυνόταν για μήνες από την βασιλική ζωή και πολλές φορές δεν ακολούθησαν το βασιλικό πρωτόκολλο με το να μην εμφανιστούν σε εκδηλώσεις που παραδοσιακά μέλη της βασιλικής οικογένειας κάνουν την παρουσία τους.

Προοδευτική κίνηση ή μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια;

KGC-03/STAR MAX/IPx

Μια ενδιαφέρουσα ματιά στο ζήτημα δίνει και ο Τομ Μάκταγκ, ο οποίος, γράφοντας και αυτός για το The Atlantic, αναρωτιέται τι ακριβώς είναι αυτό που ζητάνε ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ. Ζητούν νέους ρόλους μέσα στην μοναρχία και θέλουν να χαράξουν έναν νέο προοδευτικό δρόμο μέσα σε αυτό.

Ωστόσο, οι τίτλοι τους είναι, πρίγκιπας και δούκισσα, όχι αυτό ακριβώς που θα αποκαλούσαμε προοδευτικές θέσεις. Και αυτό είναι το προβληματικό σημείο στο σχέδιο τους. Θέλουν να συνεχίσουν να είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας, να διατηρήσουν τους τίτλους τους και να ζουν σε σπίτια ανακαινισμένα με δημόσιους πόρους. Όχι ότι δεν το πρόσεξαν, για αυτό και δήλωσαν στην ανακοίνωσή τους ότι θέλουν να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να γίνει κάτι τέτοιο;

Αυτό που περιπλέκει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση, γράφει ο Μάκταγκ, είναι το γεγονός ότι ο Χάρι δεν διάλεξε την καταγωγή του. Είναι ένας ακόμα άνθρωπος που έτυχε να γεννηθεί σε πλούσια οικογένεια και να έχει τον τίτλο του πρίγκιπα. Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που θέλει να προστατέψει την σύζυγό του από την επίθεση του βρετανικού τύπου, ούτε που θέλει να απομακρύνει τον γιο του από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ωστόσο κάθε επιλογή έχει και ένα τίμημα και αυτό ο πρίγκιπας Χάρι πρέπει να το υποστεί. Ορισμένα από τα σχόλια θα είναι άδικα και άλλα σεξιστικά και ρατσιστικά. Άλλα θα ξεπεράσουν τα όρια ή θα αποτελούν παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής. Μερικά όμως θα είναι και δίκαια και ίσως και υπέρ τους.

Το θέμα είναι ότι το ζευγάρι ίσως εκτέθηκε σε παραπάνω κριτική απ΄ότι πριν. Μόνο το μέλλον θα δείξει αν η απόφαση που πήραν ήταν η σωστή ή μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια εκμοντερνισμού της μοναρχίας.