ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/09/2020 20:10 EEST | Updated 24/09/2020 20:43 EEST

Τελευταίο καμπανάκι πριν από τη λήψη αυστηρότερων μέτρων

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τώρα να θέσει το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα»

Eurokinissi
.

Με την πανδημία να εξαπλώνεται ραγδαία, καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τα 300 σχεδόν σε καθημερινή βάση, είναι επόμενο να αυξάνεται η ανησυχία σε επιστήμονες και κυβέρνηση.

Δεν είναι μυστικό ότι αρκετά μέλη της επιτροπής των ειδικών θεωρούν ότι μόνο με lockdown μπορεί να επιτευχθεί η ανάσχεση της μετάδοσης του κορονοϊού. Κάτι που επισημαίνουν και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ήδη το τελευταίο διάστημα συζητείται έντονα το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown για την Αττική, επειδή ακριβώς υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και όλοι περιμένουν να δουν αν θα αποδώσουν μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα, όπως η εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας κατά 40% και του κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης στην εργασία. Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος καραδοκεί όταν υπάρχει συγχρωτισμός. Σε αυτό το κρίσιμο χρονικό σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μιλήσει ξανά στους πολίτες, θέτοντας ευθέως το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», φροντίζοντας όμως να τονίσει τις επιπτώσεις ενός νέου lockdown σε οικονομία και κοινωνία. «Καθώς η απειλή για τη Δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε μία νέα εγρήγορση», ανέφερε –μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα για να προσθέσει αμέσως μετά τις συνέπειες μίας νέας καραντίνας: «Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. «Lockdown» σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας και τις αδικίες ενός οριζόντιου περιορισμού, καθώς –όπως συμπλήρωσε- εξισώνει διαφορετικά βάρη στις πλάτες όλων .

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση της μάσκας- απευθυνόμενος κυρίως στους αρνητές της: «Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο. Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από  κάποιους ενήλικες», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα της.

Αυτό που επίσης δεν έκρυψε ήταν η σημασία της ατομικής ευθύνης. «Από την πρώτη στιγμή τόνισα ότι το σχέδιο της Πολιτείας μπορεί να είναι η πυξίδα. Όμως τον δρόμο τον βαδίζουν οι πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσης του, μιλώντας για την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων, ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος με τη φράση «μαζί θα πετύχουμε και πάλι ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία».

Σημαντική ενίσχυση στη μάχη αντιμετώπισης του κορονοϊού αναμένεται να δώσει η αύξηση του στόλου των λεωφορείων, καθώς είναι καθημερινό φαινόμενο οι συνωστισμοί στα μέσα μεταφοράς. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε λίγες ημέρες θα προστεθούν άλλα 100 νέα λεωφορεία και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.

Ζητούμενο λοιπόν αυτή την στιγμή για την κυβέρνηση είναι να εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, με την ελπίδα ότι θα περιοριστεί δραστικά η μετάδοση του κορονοϊού, κάτι που είπε παραστατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ένα εκκρεμές που κινείται από το ένα άκρο του lockdown στο άλλο άκρο της απόλυτης  χαλάρωσης. Υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας. Μια νέα κανονικότητα, όσο διαρκεί η πανδημία, που λέγεται ελεγχόμενη λειτουργία. Της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι στο χέρι μας να το εντοπίσουμε αυτό το σημείο».

Το αν μπορεί να βρεθεί αυτό το σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, θα φανεί σε λίγες ημέρες. Αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε θα εφαρμοστούν ακόμα αυστηρότερα μέτρα. Όμως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ένα νέο lockdown είναι η ύστατη επιλογή για την κυβέρνηση.