Τηλεμαχία 10ης Μαΐου 2023: Μια ευχάριστη έκπληξη για τη Δημοκρατία

Κέρδος για τη Δημοκρατία οι εύστοχες ερωτήσεις, όπως θα είναι κέρδος κάθε ελεύθερη συζήτηση πραγματοποιηθεί μεταξύ πολιτικών αρχηγών στο μέλλον.
.
.
Eurokinissi

H συζήτηση άρχισε με τη θεματική ενότητα Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση. Δύο πολιτικοί αρχηγοί που δεν είχαν τίποτα να χάσουν ξεκίνησαν με γκολ από τα αποδυτήρια. Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος απάντησαν με επικοινωνιακή άνεση κι επιχειρηματολόγησαν με σχεδόν αφοπλιστική λογική.

Στην ενότητα Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα ο κ. Βελόπουλος συνέχισε με την ίδια φόρα. Ο κ. Βαρουφάκης δυσκολεύτηκε. Ωστόσο οι δύο είναι φανερό ότι από σήμερα μάλλον θα είναι το βασικό πρόβλημα για τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Διότι ξαφνικά κι ενώ είχε αποφευχθεί μέχρι σήμερα επανέρχεται το πρόβλημα απώλειας ψήφων εξ αριστερών για τον κ. Τσίπρα και εκ δεξιών για τον κ. Μητσοτάκη. Σε εκλογές απλής αναλογικής και με το μυαλό σχεδόν όλων ότι κατά πάσα βεβαιότητα θα ακολουθήσουν δεύτερες εκλογές γιατί ο πολίτης να μην στείλει μήνυμα στα κόμματα εξουσίας;

Στην τρίτη ενότητα Κράτος - Θεσμοί - Διαφάνεια ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε σε σχεδόν προνομιακό πεδίο. Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε με χαρακτηριστική άνεση την πιο δύσκολη ενότητα και κέρδισε εντυπώσεις. Ο κ. Τσίπρας, επίσης, κι αυτός σε αυτή την ενότητα ήταν καλός.

Η επόμενη ενότητα ήταν η Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικός Κράτος. Ήταν η πρώτη ενότητα που οι ερωτήσεις δεν ακολουθούσαν στο σύνολό τους το θέμα. Αυτό δημιούργησε σύγχυση και θα αποτελούσε εννοιολογικό άλμα να δει κανείς όλες τις απαντήσεις μέσα από την ίδια οπτική γωνία.

Ακολούθησε η ενότητα Περιβάλλον – Ενέργεια. Το γεγονός ότι ξεκίνησε σε ερωτήσεις προς τους κ.κ. Βελόπουλο και Βαρουφάκη που είχαν εντελώς διαφορετική προσέγγιση βοήθησε πάρα πολύ. Οι πολίτες ακούσαμε δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις. Μόνο κέρδος είχε για μας. Στη συγκεκριμένη ενότητα συναντήσαμε για πρώτη φορά μια σχεδόν ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Σχεδόν το είχαν ανάγκη οι δύο πολιτικοί αρχηγοί για να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους.

Τελευταία ενότητα η Νέα Γενιά. Ο κ. Μητσοτάκης αδίκησε λίγο τον εαυτό του παρασυρόμενος από την ερώτηση του δημοσιογράφου κι αφιέρωσε λίγο χρόνο στους νέους. Έχασε μια τεράστια ευκαιρία όταν αντικειμενικά κάνει εξαιρετική δουλειά σε ένα από τα αγαπημένα τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Τσίπρας προς έκπληξη κάθε αντικειμενικού κριτή επίσης δεν μίλησε επί της ουσίας για τη νέα γενιά. Οι υπόλοιποι τέσσερις απάντησαν με βάση τις θέσεις τους στο θέμα. Ωστόσο λίγο ξύλινα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί προχώρησαν κι ολοκλήρωσαν την τηλεμαχία με τις τοποθετήσεις τους. Ήταν σύννομοι με την μέχρι τότε παρουσία τους. Ο κ. Μητσοτάκης χθες βράδυ ήταν μεστός και ισορροπημένος. Ο κ. Τσίπρας χωρίς κάποια έκπληξη, πιστός στο σκληρό ροκ με άμεσες ή έμμεσες ευθείες βολές στον κύριο αντίπαλο του, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Όσοι θυμούνται τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη στο debate των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν παρά να παραδεχθούν ότι η βελτίωση της εμφάνισής του ήταν εμφανής. Ομολογουμένως βοηθήθηκε από τα θέματα των υποκλοπών και της παιδείας.

Όσοι άκουσαν τον κ. Κουτσούμπα είτε διαφωνούν είτε συμφωνούν δεν μπορεί παρά να τον βρήκαν συμπαθή (και στωικά να αντιμετώπισαν το πρόβλημα που αντιμετώπισε με το χρόνο).

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκίνησε εξαιρετικά δυναμικά. Ωστόσο όσο περνούσε η ώρα σε πολλές από τις απαντήσεις του έμοιαζε να σαστίζει.

Ο κ. Βελόπουλος με βάση τις δημοσκοπήσεις είχε την αγωνία της εισόδου στο ελληνικό κοινοβούλιο. Με την εμφάνισή του χθες κατά πάσα πιθανότητα την εξασφάλισε.

Χθες στην τηλεμαχία παρήχθη πολιτική. Υπήρχαν πολιτικές ειδήσεις. Και παρακολουθήσαμε πολιτικούς αρχηγούς να απαντούν σε δημοσιογράφους χωρίς φίλτρα. Όχι μεταξύ τους στη Βουλή. Όχι μέσα από τις κρίσεις άλλων. Αλλά σε -εύστοχες στη συντριπτική τους πλειοψηφία- ερωτήσεις. Αυτό από μόνο του είναι κέρδος για τη δημοκρατία. Όπως θα είναι κέρδος κάθε ελεύθερη συζήτηση πραγματοποιηθεί μεταξύ πολιτικών αρχηγών στο μέλλον.

Δημοφιλή