Τέμπη: «Οι μισοί τουλάχιστον χάθηκαν ως συνέπεια της φωτιάς», δήλωσε ο χημικός μηχανικός του ΕΜΠ

«Για να βρεθεί το ξυλόλιο και μετά από ένα μήνα από το δυστύχημα, σημαίνει ότι από κάπου διέρρευσε, ή δημιουργήθηκε σαν ενδιάμεσο προϊόν από τη φωτιά που ακολούθησε» ανέφερε ο κ. Κολοβός.
via Associated Press

«Ένα μήνα μετά το συμβάν είναι πολύς ο χρόνος για να γίνει δειγματοληψία. Άργησε πολύ η διαδικασία», δήλωσε ο χημικός-μηχανικός του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κολοβός, αναφορικά με τις έρευνες των Αρχών για τα Τέμπη αλλά και τυχόν παραλείψεις που υπήρξαν.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Κολοβός εκτιμά ότι «Οι μισοί τουλάχιστον χάθηκαν ως συνέπεια της φωτιάς που αναπτύχθηκε. Αυτό προκύπτει και από τι παραμορφώσεις της μηχανής και των βαγονιών. Είναι δεδομένο».

Χημικός-μηχανικός ΕΜΠ για Τέμπη: «Τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από το πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους»

Σε ερώτηση για τον εντοπισμό ξυλολίου, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους. Για να βρεθεί το ξυλόλιο και μετά από ένα μήνα από το δυστύχημα, σημαίνει ότι από κάπου διέρρευσε, ή δημιουργήθηκε σαν ενδιάμεσο προϊόν από τη φωτιά που ακολούθησε».

Σημείωσε δε ότι «το ξυλόλιο είναι ισχυρός διαλύτης και θα ήταν πιθανό ορισμένα από τα βαγόνια των αμαξοστοιχιών να μεταφέρουν ξυλόλιο για συγκεκριμένους λόγους αλλά και σε συγκεκριμένες ποσότητες. Αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με τα ευρήματα του πορίσματος και να διευκρινιστεί η συγκέντρωση του ξυλολίου».

Και τέλος, τόνισε ότι, «υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για τη μεταφορά ξυλολίου, ακόμη και σε ποσότητα κάτω των 10 κυβικών θα μπορούσε να δημιουργηθεί ”ένα τέτοιο μανιτάρι”», αναφορικά με την έκρηξη.

Πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή