ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/12/2019 21:56 EET | Updated 03/12/2019 22:38 EET

Την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ζητάει από τις ΗΠΑ ο Τσίπρας

«Δεν θα υπονομεύσουμε την θετική πορεία της οικονομίας».

Eurokinissi

Μήνυμα στις ΗΠΑ και στον πρόεδρο Τραμπ να καταδικάσουν τις συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι, περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ,  πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις, σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη, που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο» τόνισε και πρόσθεσε με νόημα: «άλλωστε η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, καθιερώσαμε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, προωθήσαμε τα ενεργειακά έργα όπως τον TAP τον IGB τον ΕastMed και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, «απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητα της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται. Είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό. Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις Λιβυκές αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

«Αντί λοιπόν για λόγια υποστηρικτικά του προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν θα γίνουμε Κασσάνδρες ούτε θα υπονομεύσουμε»

Αναφερόμενος στις εσωτερικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει.

«Η νέα κυβέρνηση έχει το προνόμιο να ξεκινά από την καλύτερη δυνατή αφετηρία. Εμείς, όχι μόνον δεν αφήσαμε άδεια ταμεία, αλλά, αντίθετα, ανοίξαμε έναν καθαρό διάδρομο για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια» ανέφερε και θύμισε: «παρά το γεγονός ότι όσο καιρό το κόμμα της ΝΔ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση επιχειρούσε μια ισοπεδωτική αντιπολίτευση παρουσιάζοντας μια πλαστή εικόνα για τη πορεία της οικονομίας, χάρη στα δικά μας επιτεύγματα σήμερα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πλεονάσματα και να παίρνει ευχάριστες και όχι δυσάρεστες αποφάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις».

«Πέρυσι τέτοιο καιρό, ενώ είχαμε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, μας κατηγορούσαν ότι έχουμε υπογράψει ένα τέταρτο και προέβλεπαν ως Κασσάνδρες μια σειρά από καταστροφές, που ευτυχώς για τη χώρα δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ».

«Εμείς από τη θέση της αντιπολίτευσης, παρά τις διαφωνίες μας με τη στόχευση της οικονομικής πολιτικής, δε πρόκειται να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο. Δεν πρόκειται ούτε να γίνουμε Κασσάνδρες, ούτε να υπονομεύσουμε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «όχι μόνο γιατί δε πιστεύουμε σε αυτό το μοντέλο αντιπολίτευσης, αλλά και γιατί αισθανόμαστε ότι η θετική πορεία της οικονομίας είναι το αποτέλεσμα των δικών μας προσπαθειών και δεν πρόκειται να υπονομεύσουμε τις δικές μας προσπάθειες, ούτε τη θετική πορεία της χώρας».

Πάντως ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «η νέα κυβέρνηση όμως έχει μια βασική υποχρέωση: να μην αντιστρέψει αυτή τη πορεία» δηλαδή «τους όρους της δίκαιης ανάπτυξης που εμείς της κληροδοτήσαμε. Να μην πορευτεί με τους όρους του παρελθόντος που δημιούργησαν την πρωτόγνωρη κρίση στη χώρα μας και οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στην καταστροφή».

 

Sponsored Post