Θα παραμείνει ο υδατόπυργος στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού

Η ύψους 36 μέτρων κατασκευή, της πρώην Αμερικανικής Βάσης, αποφασίστηκε ναείναι μέρος του νέου έργου.
Υδατόπυργος Ελληνικού
Υδατόπυργος Ελληνικού
Δημήτρης Μπαλής

Κατάλοιπο της εποχής των ισχυρών Αμερικανικών Βάσεων στην Ελλάδα, οι οποίες ποτέ δεν έφυγαν, αλλά περιορίστηκαν σε παρουσία, ο υδατόπυργος της πρώην Αμερικανικής Βάσης του Ελληνικού, ίσως και να αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Είναι τόσο ορατός από μακριά, με το κόκκινο και άσπρο χρώμα, που από το 1953 δεν υπάρχει μάτι που να μην τον έχει προσέξει.

Δεν ξέρω αν μια τέτοια κατασκευή αποτελεί στοιχείο νεότερης αρχιτεκτονικής και κληρονομιάς, όπως τα τεχνικά υπόστεγα της Ολυμπιακής, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όμως όλα αυτά θα παραμείνουν ως μέρος της μεγάλης επένδυσης. Προφανώς θα αξιοποιηθούν με κάποιο τρόπο και θα αποκτήσουν χαρακτήρα.

Η Lamda Development, λοιπόν, αποφάσισε να διατηρήσει και να μην κατεδαφίσει τον υδατόπυργο, με στόχο το κτίσμα να ενταχθεί στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Ο υδατόπυργος, που κατασκευάστηκε το 1953, για να εξασφαλίσει σταθερή πίεση νερού στο πυροσβεστικό σύστημα της τότε Αμερικανικής Βάσης, έχει ύψος 36 μέτρα, αποτελείται από 6 χαλύβδυνους πυλώνες και η δεξαμενή που βρίσκεται στην κορυφή, έχει ύψος 5,5 μέτρα και διάμετρο 8,2 μέτρα.

Δημοφιλή