Θύμα κυβερνοεπίθεσης οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης

Οι υπηρεσίες του δήμου παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας ενώ οι χάκερς ζητάνε «λύτρα» για να «ξεκλειδώσουν» τα αρχεία.
H ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ EUROPE DIRECT ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
H ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ EUROPE DIRECT ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
Eurokinissi

Κλειστές μέχρι νεοτέρας θα παραμείνουν όλες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης λόγω κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκαν οι servers από χάκερς.

Η υπόθεση διερευνάται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος μετά από μήνυση που κατέθεσε η δημοτική αρχή.

Σημειώνεται πάντως, πως τα ΚΕΠ του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργούν κανονικά για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, μετά από σύσταση των κρατικών αρχών ο δήμος Θεσσαλονίκης «κλείδωσε» όλες τις υπηρεσίες και όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές, «ώστε να γίνει σωστή έρευνα και να μη κινδυνεύσουμε να δεχτούμε νέα επίθεση».

Σύμφωνα με τον κ.Αβαρλή, όλα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε πως εγκαταστάθηκε κακόβουλο λογισμικό, ένας ιός τύπου «ransomware», με τους χάκερς να ζητάνε «λύτρα» για να «ξεκλειδώσουν» τα αρχεία. Τόσο το δημοτολόγιο, όσο και το ληξιαρχείο του δήμου λειτουργούσαν κανονικά μέχρι χθες το μεσημέρι, ωστόσο αποφασίστηκε πως έπρεπε να διακοπεί κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία, ακόμη και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

«Η εταιρεία που υποστηρίζει πληροφοριακά τον δήμο δημιουργεί ένα καινούργιο περιβάλλον, εκεί όπου θα “ρίξουμε” και τα αρχεία που δεν κλειδώθηκαν και τα back up που έχουμε στη διάθεση μας και στη συνέχεια θα δούμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί. Όμως, εάν δεν μας διαβεβαιώσουν οι αρμόδιες αρχές ότι είναι καθαρό το τοπίο, δεν προχωράμε σε καμία κίνηση. Θέλουμε να είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι ότι θα λειτουργήσουν όλα σωστά» συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος.
Διευκρίνισε, πάντως, ο κ.Αβαρλής πως όλα τα αρχεία του δήμου είναι διασφαλισμένα, ενώ οι υπηρεσίες εξακολουθούν και κρατούν, παρά τις ψηφιακές συναλλαγές του κοινού, αντίγραφα σε χαρτί.

Πηγή: EΡΤ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα