Θέουτα: Η Μαδρίτη κάλεσε το Μαρόκο να σέβεται τα κοινά τους σύνορα

Η απότομη εισροή μεταναστών στη Θέουτα προκάλεσε μια πρωτόγνωρη κρίση μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου.
Θέουτα
Θέουτα
AP

Η Ισπανία ζήτησε χθες Δευτέρα από το Μαρόκο να σεβαστεί τα κοινά τους σύνορα μετά την είσοδο την προηγούμενη εβδομάδα περισσότερων από 8.000 μεταναστών στον ισπανικό θύλακα Θέουτα, ανάμεσά τους και 1.000 ανήλικοι που εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

Η απότομη εισροή μεταναστών στη Θέουτα, που κατέστη δυνατή χάρη στη χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων από τη μαροκινή πλευρά, “προκάλεσε μια πρωτόγνωρη τα τελευταία χρόνια κρίση μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου”, κατήγγειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χθες στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Θέουτα
Θέουτα
AP

“Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου, μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου, είναι στρατηγικής σημασίας (…) όμως πρέπει να βασίζονται σε δύο θεμελιώδεις πυλώνες”, επεσήμανε. “Ο πρώτος είναι η εμπιστοσύνη και ο δεύτερος ο σεβασμός και κατά συνέπεια ο σεβασμός των συνόρων της Ευρώπης, των συνόρων της Ισπανίας στη Θέουτα και τη Μελίγια”, δύο ισπανικά εδάφη στη βόρεια Αφρική.

Θέουτα
Θέουτα
AP

“Πρέπει να υπενθυμίζουμε πάντα στο Μαρόκο ότι δεν έχει μεγαλύτερο ή σημαντικότερο εταίρο στην ΕΕ από την Ισπανία για να υπερασπιστεί τα στρατηγικά του συμφέροντα”, υπογράμμισε ο Σάντσεθ.

Συγκρούσεις με την αστυνομία

Η ένταση παραμένει οξυμένη στη Θέουτα, όπου περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ οργάνωσε συγκέντρωση.

Η συγκέντρωση αυτή του Αμπασκάλ, γνωστού για τις αντιμεταναστευτικές του απόψεις, αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην πόλη, όμως έπειτα από παρέμβαση των ισπανικών αρχών τελικά έγινε στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

Θέουτα
Θέουτα
AP

Από την πλευρά τους οι αρχές του ισπανικού θύλακα έκαναν λόγο ακόμη και για 10.000 ανθρώπους. Η πόλη μετρά περίπου 85.000 κατοίκους.

Περίπου 7.500 μετανάστες απελάθηκαν στο Μαρόκο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, αν και δεν διευκρίνισε πόσοι ανήλικοι έχουν ήδη σταλεί πίσω στη χώρα τους. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπενθύμισαν ότι οι ανήλικοι μετανάστες δεν μπορούν να απελαθούν χωρίς να εξεταστεί πρώτα λεπτομερώς η κατάστασή τους.

Θέουτα
Θέουτα
AP

Δύο μετανάστες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Θέουτα από τη θάλασσα, ενώ ένας νεαρός μετανάστης σώθηκε την τελευταία στιγμή την Παρασκευή. Εξάλλου την Κυριακή ένας ανήλικος έσπασε το πόδι του, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία.

Το Ραμπάτ έχει εξοργιστεί από τη Μαδρίτη μετά την άφιξη τον Απρίλιο στην Ισπανία για νοσηλεία του επικεφαλής των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας Μπραχίμ Γάλι, εχθρού του Μαρόκου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

|

Δημοφιλή