Τι είπε ο Πούτιν για το ενδεχόμενο στρατιωτικής συμμαχίας Ρωσίας- Κίνας

Σχόλιο του Ρώσου προέδρου σε virtual συνάντηση της Λέσχης Συζήτησης Βαλντάι.
ASSOCIATED PRESS

Μία στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Κίνα στο μέλλον θα ήταν δυνατόν να υπάρξει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι απαραίτητη, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο virtual συνάντησης της Λέσχης Συζήτησης Βαλντάι την Πέμπτη.

Μια συμμαχία ανάμεσα σε δύο από τις ισχυρότερες πολεμικές μηχανές του πλανήτη θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις ισορροπίες στον πλανήτη, μα ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία «δεν χρειάζεται» μια συμμαχία με την Κίνα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το RT, o Πούτιν είπε πως «θεωρητικά, θα ήταν αρκετά δυνατόν για να το φανταστεί κανείς». Οι δύο χώρες έχουν στενές σχέσεις, και πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις.

«Οι σινορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο άνευ προηγουμένου» είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με μεγάλη εμπιστοσύνη, έχουμε ισχυρές, σταθερές και, το πιο σημαντικό, αποτελεσματικές λειτουργικές σχέσεις σε όλους τους τομείς».

ASSOCIATED PRESS

Όπως σημειώνει το RT, η Μόσχα και το Πεκίνο επί της παρούσης συνεργάζονται πολλά σε πολλά πεδία, μεταξύ των οποίων και το στρατιωτικό. Τον Σεπτέμβριο η Κίνα συμμετείχε στη μεγάλης κλίμακας άσκηση Kavkaz-2020, μαζί με άλλους συμμάχους του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι δύο χώρες «ανταλλάσσουν πρακτικές στον τομέα των στρατιωτικών κατασκευών» και έχουν στενή συνεργασία στην τεχνολογική σφαίρα, κάτι που επωφελεί τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με την ανταλλαγή προϊόντων, τις πωλήσεις στρατιωτικών ειδών και την ανταλλαγή τεχνολογιών» είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Υπάρχουν κάποια πολύ ευαίσθητα πράγματα εδώ» πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή η σινορωσική συνεργασία έχει κυρίως οικονομικό πρόσημο: Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 111 δισ. δολάρια πέρυσι. Τα τελευταία χρόνια τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα έχουν εστιάσει στο διασυνοριακό εμπόριο και έχουν συνεργαστεί με σκοπό την απομάκρυνση/ αποδέσμευση από το δολάριο.

Δημοφιλή