Τι λένε οι επιστήμονες για το βουητό που ακούγεται στη Θεσσαλονίκη

Εχουν χάσει τον ύπνο τους οι κάτοικοι της περιοχής Μετέωρα λόγω του ανεξήγητου θορύβου.
Eurokinissi

Το θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με το βουητό που ακούγεται στην περιοχή Μετέωρα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο δρόμο Κηφισίας, προσπαθούν να εξηγήσουν διάφοροι επιστήμονες. Ο ήχος που ακούγεται προβληματίζει και ανησυχεί τους κατοίκους της περιοχής, που αναζητούν απάντηση στο τι ακριβώς συμβαίνει.

O Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών μίλησε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο της πόλης να κάνει μελέτες και να δει αν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο ή μηχανικό. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για κάτι τοπικό.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο γεγονός στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως το πιθανότερο σενάριο είναι να πρόκειται για ήχο που προκαλείται από ανθρώπινο παράγοντα και όχι από φυσικό φαινόμενο.

Σε καμία περίπτωση ο θόρυβος που ακούγεται αυτό το διάστημα στην Πολίχνη δεν συνδέεται με σεισμούς, ξεκαθάρισε ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Αν ακούσετε τον θόρυβο αυτόν, όπως τον άκουσα κι εγώ, είναι ένας περιοδικός θόρυβος ενός χτύπου. Οι σεισμοί δεν μας χτυπάνε την πόρτα…γίνονται ξαφνικά. Είναι εμφανώς ανθρωπογενούς προέλευσης, είναι κάποια αντλία, κάποια ασφάλεια, κάποιος διακόπτης νερού. Είμαι σίγουρος ότι οι υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης θα βρούνε αργά ή γρήγορα την πηγή αυτού του θορύβου. Είναι ένας περιοδικός θόρυβος και σε καμία περίπτωση δεν έχει γεωλογική προέλευση».

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Βασίλης Μέλφος επισκέφθηκε το σημείο το βράδυ της Παρασκευής, 14 Ιανουαρίου και απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται σε κάποιο γεωλογικό φαινόμενο. Ο ίδιος ανέφερε: «Ήταν πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ήχος ακουγόταν από διάφορα σημεία επί της οδού. Στο σημείο που βρισκόμασταν αντιληφθήκαμε ότι τρανταζόταν το έδαφος. Συγκεκριμένα, έβαλα το αυτί μου στο έδαφος, αφουγκράστηκα και γινόταν ένα χάος από κάτω. Χτυπούσε πολύ δυνατά. Αυτό συνέβαινε σε όλο το μήκος του δρόμου από την Κηφισίας με Ακροπόλεως μέχρι Κηφισίας με Παπαφλέσσα. Υπάρχουν πολλά σκάμματα εκεί και όπου να περπατούσες παράλληλα στο πεζοδρόμιο ακουγόταν έντονα. Η αντήχηση, μάλιστα, ακουγόταν μέχρι το αντλιοστάσιο. Πρόκειται για έναν συνδυασμό των αγωγών του φυσικού αερίου και του νερού που πρέπει να ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς» ενώ τόνισε ότι αποκλείστηκε το γεωλογικό φαινόμενο.

Ανάστατοι οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν χάσει τον ύπνο τους, εξαιτίας του ανεξήγητου θορύβου που τους ανησυχεί. Μέχρι στιγμής, οι έρευνες από τους υπευθύνους των δικτύων σε νερό και αέριο δεν έχουν αποδώσει, με τους ντόπιους να ξενυχτάνε, προσπαθώντας να εντοπίσουν την πηγή του εκκωφαντικού ήχου.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν το θέμα, ώστε να βρεθεί λύση. Την ίδια στιγμή, οι έρευνες συνεχίζονται και έχουν επικεντρωθεί στο υδραγωγείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, Thesstoday.gr)

Popular in the Community