Τι λένε οι γαλλικές αρχές για το αίτιο της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων

Η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί πλήρως.
BERTRAND GUAY via Getty Images

Η φωτιά που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων πιθανότατα ήταν ατύχημα, ανέφεραν Γάλλοι εισαγγελείς την Τρίτη, αφού οι τελευταίες φλόγες είχαν κατασβεστεί το βράδυ.

Πάνω από 400 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να δαμάσουν την πυρκαγιά, που κατέκαψε την οροφή και προκάλεσε την κατάρρευση του κεντρικού πύργου του, ηλικίας 800 ετών, καθεδρικού. Οι προσπάθειες συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, περίπου 14 ώρες μετά την έναρξή της.

«Κλίνουμε προς τη θεωρία του ατυχήματος» είπε ο εισαγγελέας Ρεμί Χέιτζ, προσθέτοντας πως 50 άτομα δουλεύουν πάνω σε μια πολύπλοκη έρευνα που αναμένεται να διαρκέσει πολύ.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε- δεν αναφέρθηκαν άλλοι τραυματίες στη φωτιά, που εκδηλώθηκε αφού το κτίριο είχε κλείσει τις πύλες του στο κοινό για το βράδυ.

Από έξω, οι επιβλητικοί πύργοι και τα εξωτερικά τείχη εξακολουθούσαν να στέκονται, αλλά στο εσωτερικό και τις δομές υψηλότερα είχαν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές από τις φλόγες.

Οι ερευνητές δεν θα είναι σε θέση να εισέλθουν στον καθεδρικό μέχρι οι ειδικοί να βεβαιωθούν πως οι πέτρινοι τοίχοι άντεξαν τη θερμότητα και το κτίριο είναι δομικά ασφαλές.

«Η φωτιά κατασβέστηκε πλήρως» είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Γκαμπριέλ Πλου, σε δημοσιογράφους. «Δουλειά μας σήμερα είναι να παρακολουθούμε τη δομή και τις κινήσεις της».

Δημοφιλή