ΔΙΕΘΝΕΣ
06/02/2019 19:30 EET

Το 2018 ήταν το τέταρτο πιο θερμό έτος στον πλανήτη

Συνολικά, 18 από τα 19 θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί από το 2001.

Andrew Merry via Getty Images

Το 2018 η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης ήταν η τέταρτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 140 χρόνια που γίνονται οι σχετικές καταγραφές, ανέφερε έκθεση της ΝΑSA που είδε το φως της δημοσιότητας. Οι επιστήμονες με αφορμή τα στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και εφιστούν την προσοχή για την προστασία του πλανήτη.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί», δήλωσε ειδικότερα ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Goddard, της ομάδας της NASA που πραγματοποίησε και τη σχετική μελέτη. «Δεν μιλάμε πια για μια κατάσταση που απειλεί το μέλλον μας, αλλά για μια πραγματικότητα που ήδη έχει χτυπήσει την πόρτα μας», συμπλήρωσε.

Συνολικά, 18 από τα 19 θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί από το 2001. Οι συνέπειες του φαινομένου αντανακλώνται στα αυξημένα κύματα καύσωνα στην Αυστραλία, στην εκτεταμένη ξηρασία που οδήγησε στις πλημμύρες και τους τυφώνες στις ΗΠΑ, στην εξαφάνιση του πάγου της Αρκτικής και στην συρρίκνωση των παγετώνων.

Eric Overton via Getty Images

Την επιστημονική κοινότητα προβληματίζει ιδιαίτερα η αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας και η συσχέτισή της με τα αυξανόμενα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο που παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η θερμοκρασία της γης τη χρονιά που πέρασε αυξήθηκε κατά 1 βαθμό Κελσίου ή κατά 1,8 βαθμούς Φαρενάιτ. Πρόκειται για μια θερμοκρασία πάνω από τη μέση τιμή που καταγράφονταν στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι μόλις είχαν αρχίσει να διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αυτή την ώρα οι επιστήμονες τονίζουν πως για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η παγκόσμια θερμοκρασία δεν θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Κι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ώρα που 190 χώρες έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται πως η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που απειλεί την ανθρωπότητα.

Westend61 via Getty Images

Ο Ζέκε Χάουζφαδερ, αναλυτής στη Berkeley Earth, εκτιμά πως το 2019 θα είναι πιθανότατα το δεύτερο πιο ζεστό έτος. Στο μεταξύ, η δημοσίευση των στοιχείων που έδωσε στο φως η NASA έγινε σε συνδυασμό με την -στο ίδιο μήκος κύματος- ανακοίνωση της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (Noaa), η οποία χρησιμοποιεί μια ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των συνολικών αλλαγών στη θερμοκρασία του πλανήτη. Ωστόσο, σύμφωνα και με την ίδια, το 2018 ήταν όντως το τέταρτο θερμότερο έτος.

Οι δύο ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την ακρίβεια διαφώνησαν σχετικά με τις σχετικές βαθμολογίες που αφορούσαν συγκεκριμένες χρονιές. Η NASA ειδικότερα επισημαίνει πως το 2017 ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος, ενώ η Εθνική Διοίκηση υποστηρίζει την άποψη πως ήταν η τρίτη, μετά το 2016 και 2015.

Η έκθεση της NASA και της Noaa καθυστέρησε φέτος, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ (shutdown). Πάντως στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε το Berkley Earth και η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας «Κοπέρνικος».

Ο διευθυντής του ινστιτούτου της NASA για τις Διαστημικές Σπουδές σχολίασε ότι το 2018 ήταν ένα ακόμη εξαιρετικά θερμό έτος, στην κορυφή μιας μακροπρόθεσμης τάσης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται ήδη αισθητές-στις παράκτιες πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα, τις έντονες βροχοπτώσεις και την αλλαγή στο οικοσύστημα», είπε.

Chris Conway via Getty Images