Το άλλο «Μονοπάτι του Γίγαντα»: Το πέτρινο δάσος της Κίνας που σμιλεύτηκε από τη φύση

Οι κολοσσιαίες στήλες που μαγεύουν.
bbc/video

Κολοσσιαίες στήλες που φαντάζουν λες και έχουν σμιλευτεί από γίγαντα. Όμως όχι, η φύση έκανε όλη τη δουλειά.

Το αφιέρωμα του BBC για αυτό το θαύμα της φύσης στην Κίνα μεταδίδει εικόνες που μαγεύουν. Στην θάλασσα της ανατολικής Κίνας, υψώνεται αυτό το θαύμα της φύσης, ένας λαβύρινθος από καλοσχηματισμένες στήλες, σχηματίζοντας ένα σουρεαλιστικό πέτρινο δάσος.

Το πέτρινο δάσος βρίσκεται στο νησί Hua’ao ή Shilin (πέτρινο δάσος στα κινεζικά) στην περιφέρεια Zhejiang. Είναι ένα από τα 18.000 νησιά της περιοχής, τα περισσότερα ακατοίκητα. Αλλά όχι το Hua’ao.

Οι βράχοι φαίνονται σαν να «φυτρώνουν» από το έδαφος, σαν γιγάντιοι σταλαγμίτες, με πολλούς από αυτούς να μοιάζουν με απολιθωμένα δέντρα και να δίνουν έτσι την εντύπωση ενός πέτρινου δάσους.

Westend61 via Getty Images

Το νησί έχει έκταση 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κατά μήκος των ακανόνιστων ακτών, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει χιλιάδες πέτρινες στήλες με ύψος που φτάνουν και τα 30 μέτρα, διαμορφώνοντας ένα αλλόκοτο τοπίο γεννημένο από ηφαιστειακή δραστηριότητα, όπως το περίφημο «Μονοπάτι του Γίγαντα», στη Β. Ιρλανδία.

Το δάσος διαμορφώθηκε τον μεσοζωικό αιώνα, πριν 66 εκατ. χρόνια. Σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή λάβα, που με την πάροδο των αιώνων, ένας συνδυασμός από τις καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση από τη θάλλασα, έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα.

Η εικόνα του πέτρινου δάσους θυμίζει πολύ ένα άλλο μνημείο της UNESCO, στην Ευρώπη: Το «Μονοπάτι του Γίγαντα», στη Β.Ιρλανδία, την περιοχή με τις 40.000 συμμετρικές εξάγωνες στήλες που μοιάζουν με παξιμάδια από βίδες.

To «Μονοπάτι του Γίγαντα»
zhuzhu via Getty Images
To «Μονοπάτι του Γίγαντα»

Ενώ ο θρύλος θέλει το «Μονοπάτι του Γίγαντα» να σχηματίστηκε από έναν τεράστιο γίγαντα, το Hua’ao λένε ότι φιλοξενεί μικροσκοπικά πνεύματα. Πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι οι μικρές νεράιδες κατοικούν σε σπηλιές και επειδή το νησί έχει συνολικά 108 σπήλαια και σπηλιές, το Hua’ao είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως το Νεραϊδοβασίλειο στη θάλασσα.

Αν και είναι ένα εξαιρετικό αξιοθέατο, δεν είναι εύκολο να πάει κανείς στο πέτρινο δάσος. Η πιο κοντινή πόλη, το Ningbo, είναι 135 χιλιόμετρα μακριά. Χρειάζεται να κάνεις κανείς μια διαδρομή 3 περίπου ορών οδικώς και μετά με ένα φέρι στο νησί.

Το νησί έχει περίπου 1.000 κατοίκους, με τους περισσότερους να είναι ψαράδες. Έχει τρία ξενοδοχεία και πολλοί κάτοικοι νοικιάζουν τα σπίτια τους για να καλυφθούν οι ανάγκες του αυξανόμενου τουρισμού.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση