Το πρωτοσέλιδο του Spiegel βαπτίζει τη Καρόλα Ρακέτε σε υπερηρωίδα «Captain Europe»

Πορείες υπέρ μεταναστών και διασωστών στη Γερμανία.
Der Spigel

Το τελευταίο πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» είναι ένα από τα συλλεκτικά.

Μια κοντινή φωτογραφία της νεαρής «καπετάνισσας» -όπως όλοι πλέον την αποκαλούν- Καρόλα Ρακέτε η οποία συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές επειδή διέσωσε μετανάστες με το σκάφος Sea-Watch. Και κάτω από το πρόσωπο με τα έντονα χαρακτηριστικά που όμως αποπνέει μια αξιοπρόσεκτη ηρεμία, δύο λέξεις: «Captain Europe». Γιατί σε αντίθεση με τον Captain America η Ρακέτε, είναι στις μέρες μας η υπερηρωίδα της Ευρώπης.

Μιας Ευρώπης όπου οι ακροδεξιές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές όπως αυτές του Σαλβίνι και των ομοϊδεατών του (λε Πέν, Ορμπαν κλπ) προσπαθούν να πνίξουν τις φωνές του ανθρωπισμού και των πραγματικών αξιών των ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ακριβώς όπως πνίγονται χιλιάδες μετανάστες στα νερά της Ευρώπης.

Το δε πρωτοσέλιδο του περιοδικού ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό και στο κοινό αίσθημα στη Γερμανία όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ρακέτε αλλα και για να ζητήσουν να ληφθούν μέτρα για τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα.

Στο Βερολίνο, στην πορεία συμμετείχαν περίπου 8.000 άνθρωποι ενώ στο Αμβούργο ήταν 4.000, σύμφωνα με τη συλλογικότητα Seebruecke συνολικά, καθιστικές διαμαρτυρίες, πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 100 πόλεις σε όλη τη Γερμανία.

«Η διάσωση στη θάλασσα δεν γνωρίζει σύνορα. Ούτε και η αλληλεγγύη μας», δήλωσε η πλοίαρχος του Sea-Watch σε μήνυμα που απηύθυνε στους διαδηλωτές στο Βερολίνο. «Η ανευθυνότητα των ευρωπαϊκών κρατών με ανάγκασε να δράσω όπως έδρασα», πρόσθεσε η νεαρή Γερμανίδα που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ιταλία.

Guglielmo Mangiapane / Reuters

Η ιστορία της Καρόλα

Πλοίαρχος του Sea-Watch, ενός πλοίου της ομώνυμης γερμανικής ΜΚΟ, η Καρόλα Ρακέτε συνελήφθη αφού το σκάφος που κυβερνούσε ελλιμενίσθηκε χωρίς άδεια, την περασμένη εβδομάδα, στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα για να αποβιβάσει 40 μετανάστες που είχαν περισυλλεγεί από τη θάλασσα.

Την Τρίτη, ιταλικό δικαστήριο, απέρριψε τελικά μέρος των κατηγοριών σε βάρος της Γερμανίδας η οποία συνελήφθη καθώς αποφάνθηκε πως έδρασε για να σώσει ζωές. Ωστόσο σε βάρος της εξακολουθούν να διεξάγονται δύο έρευνες, για αντίσταση σε έναν αξιωματικό και για αρωγή σε παράτυπους μετανάστες.

Ένα κύμα αλληλεγγύης εκδηλώθηκε στη Γερμανία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης για τη νεαρή γυναίκα ενώ πολλαπλασιάζονται οι φωνές στη Γερμανία που απαιτούν την υποδοχή μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Ζητούν κυρίως από το Βερολίνο να αναλάβει τη φροντίδα των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δύο πλοία στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, το Alan Kurdi και το Alex.

Κρατώντας σωσίβια γιλέκα οι διαδηλωτές στο Βερολίνο κατήγγειλαν την ποινικοποίηση της διάσωσης στη θάλασσα και καταφέρθηκαν ιδιαίτερα εναντίον του ακροδεξιού ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Η Καρόλα Ρακέτε, άγνωστη στο ευρύ κοινό πριν από τη σύλληψή της, δήλωσε πως αισθάνθηκε να μην έχει καμία στήριξη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς της με τους μετανάστες που είχε διασώσει. «Αυτό που αισθάνομαι είναι πως σε εθνικό επίπεδο, όπως και σε διεθνές επίπεδο, κανένας δεν ήθελε πραγματικά να προσφέρει τη βοήθειά του. Έδιναν ο ένας στον άλλο την καυτή πατάτα», είπε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, στο εξώφυλλο του οποίου εικονίζεται σήμερα.

OMER MESSINGER via Getty Images
OMER MESSINGER via Getty Images
Sean Gallup via Getty Images
Sean Gallup via Getty Images
OMER MESSINGER via Getty Images

Πηγές: Der Spiegel, AFP, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή