ΔΙΕΘΝΕΣ
11/04/2019 17:15 EEST

Το Εβερεστ μπορεί και να έχει συρρικνωθεί λένε οι επιστήμονες

Η επίσημη ανακοίνωση από το Νεπάλ θα δοθεί σε ένα χρόνο.

DanielPrudek via Getty Images

Το Εβερεστ υπάρχει περίπτωση να έχει «συρρικνωθεί» ύστερα από καταστροφικό σεισμό με αποτέλεσμα ομάδα εμπειρογνωμόνων να βρίσκεται καθ′ οδόν για την κορυφή του υψηλότερου βουνού στον κόσμο, ούτως ώστε να ανακαλύψει την αλήθεια.

Η εκπαίδευση των τεσσάρων ατόμων διήρκεσε δύο χρόνια και σκοπός τους είναι να επαληθεύσουν, κατά πόσον το ύψος της κορυφής, παραμένει στα 8.848 μέτρα.

Η κορυφή του Εβερεστ μετρήθηκε από ομάδα Ινδών,  για πρώτη φορά το 1954 με την χώρα να αντιμετωπίζει ένα ισχυρότατο σεισμό 7.8 της κλίμακας ρίχτερ το 2015. Εκτοτε έχουν δημιουργηθεί σοβαρότατες υπόνοιες πως το βουνό μπορεί να έχει συρρικνωθεί.

Αν και θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη η όλη ενέργεια, με το έδαφος να αποτελεί το σοβαρότερο εμπόδιο, τόσο ο υπεύθυνος αποστολή Σουσίλ Ντανγκόλ, όσο και ο επικεφαλής της έρευνας Κιμ Λαλ Γκαουτάμ αισιοδοξούν για το όλο εγχείρημα  καθώς όπως δηλώνουν «Υπάρχουν ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το ύψος του Εβερεστ μετά τον σεισμό, τα οποία πρέπει να απαντηθούν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, η ομάδα εκστρατείας, αφού φτάσει στην κορυφή, θα εγκαταστήσει ένα δορυφόρο παγκόσμιας πλοήγησης, το οποίο θα στείλει όλες της απαραίτητες πληροφορίες και δεδομένα στην βάση - κέντρο των εμπειρογνωμόνων.

Κάθε εκστρατεία στην κορυφή, για την καταγραφή των δεδομένων, μπορεί να έχει διάρκεια το πολύ δέκα λεπτά,  σύμφωνα με τον Σουσίλ Νταγκόλ και την συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Katmandu Post.

Κατά το παρελθόν, το ακριβές ύψος του Εβερεστ έχει υπάρξει πεδίο αντιπαράθεσης για τους επιστήμονες καθώς Κινέζοι επιστήμονες πιστεύουν πως είναι 3.048 μέτρα χαμηλότερο, όταν  το αμερικάνικο παράρτημα του National Geographic πιστεύουν πως είναι 1524 μέτρα ψηλότερο.

Πηγή: Independent