ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/04/2019 07:50 EEST

Το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους 17αρηδες

Το παρασκήνιο από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Eurokinissi/mitsotakis

Στην Πειραιώς δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην συμμετοχή των νέων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, κάτι που φρόντισε να τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος. Χρησιμοποιώντας στίχους τραγουδιού του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε κάλεσμα στους νέους που στις 26 Μαϊου θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα, δηλαδή στους γεννηθέντες το 2002.

«Θα τους ξανάθυμίσουμε τον στίχο ενός τραγουδοποιού της δικής μας της γενιάς ο οποίος τραγουδούσε: «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα». Να μην φοβηθείτε ποτέ όλα αυτά που θα γίνουν για εσάς χωρίς εσάς διότι δεν θα γίνουν χωρίς εσάς εάν συμμετέχετε στις πολιτικές εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ έστειλε και μήνυμα κατά της αποχής, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. Για μία ακόμα φορά εμφανίστηκε ενωτικός τονίζοντας ότι θέλει να αρχίσει με όλους μαζί την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας και να τελειώσει με τον τοξικό-όπως ανέφερε- διχασμό.

Στην Πειραιώς βλέπουν τις ευρωεκλογές ως πρόκριμα για νίκη στις εθνικές εκλογές, κάτι που επεσήμανε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Το θέμα είναι να καταγράψουμε μια μεγάλη νίκη που θα καταγράφει τη δυναμική μας για τις εθνικές εκλογές», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δείχνοντας έτσι την σημασία που έχει για το κόμμα το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαϊου καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι αν καταγράψουν πρωτιά με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο, τότε θα τρέξουν πιο γρήγορα και οι πολιτικές εξελίξεις για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στην ευθύνη των πολιτών στη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να φιλτράρουν τα όσα ακούνε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θυμίζοντας το «λεφτά υπάρχουν» από τις εκλογές του 2009 και τις αναφορές για σκίσιμο των μνημονίων από την εκλογική αναμέτρηση του 2015. Από την τοποθέτηση του πρώην προέδρου της ΝΔ είναι εμφανής η προσπάθεια αποδυνάμωσης της ρητορικής και των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές, όπως η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ζήτησαν να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις ευρωκλογές ενώ δεν έλειψαν και οι προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα, με τον Γιώργο Κύρτσο να εκτιμά ότι η ΝΔ είναι μεταξύ νίκης και θριάμβου, αποδίδοντας την αισιοδοξία του στην επαφή του με τον κόσμο κατά τη διάρκεια της περιοδείας που κάνει σε όλη τη χώρα. Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στάθηκε στις θέσεις που έχει η ΝΔ για τα εθνικά θέματα, ο Στέργιος Κυμπουρόπουλος δήλωσε ότι «θέλουμε να φέρουμε τα πάνω κάτω» κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου, ενώ ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Μανώλης Μαυρομμάτης χρησιμοποίησαν ποδοσφαιρικούς όρους για να τονίσουν την πίστη τους στο θετικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα ανήκε στον «σκληρό» πυρήνα της ΝΔ καθώς το αποτελούσαν κατά μεγάλο ποσοστό στελέχη του κόμματος και υποψήφιοι των εκλογικών αναμετρήσεων.
Από τη χθεσινή βραδιά στον Ελληνικό Κόσμο, δεν έλειψαν και οι συμβολισμοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι 42 ημέρες μετά την παρουσίαση των 42 υποψηφίων θα έρθει η πρώτη εκλογική νίκη για τη ΝΔ, ενώ φρόντισε να αναδείξει αρκετές φορές το ευρωπαϊκό προφίλ της παράταξης θυμίζοντας παράλληλα ότι στις 28 Μαϊου συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση. Εξάλλου με αυτό το βιντεοσκοπημένο απόσπασμα ξεκίνησε και η παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών τους οποίους καλούσε στην σκηνή η Σοφία Ζαχαράκη.