Τουρκία και ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης για τους Κούρδους της Συρίας

Υπό την απειλή νέας στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας με στόχο το YPG, o Κούρδος επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τους Αμερικανούς δίνει αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters.
Κοινές περιπολίες αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα ΗΠΑ-Συρίας τον Νοέμβριο. Τώρα όμως οι δύο πλευρές κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες.
Κοινές περιπολίες αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα ΗΠΑ-Συρίας τον Νοέμβριο. Τώρα όμως οι δύο πλευρές κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες.
ASSOCIATED PRESS

Πριν από δύο ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως Άγκυρα ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών ένοπλων δυνάμεων που παραμένουν στη Συρία και στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη. Εάν οι απειλές του γίνουν πραγματικότητα, θα πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επιχείρηση - εισβολή της Τουρκίας στη Συρία μέσα στο 2018 σε μια προσπάθεια να εξαλείψει, όπως υποστηρίζει τους «τρομοκράτες» της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG-YPJ) που όσο παραμένουν δυνατοί κοντά στα σύνορα με τη χώρα του κρατούν ζωντανό το όνειρο για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Το εγχείρημα όμως δεν είναι και τόσο εύκολο αυτή τη φορά αφού στα σύνορα της Τουρκίας με τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι υπάρχει έντονη παρουσία του αμερικανικού στρατού με το Πεντάγωνο να έχει στείλει ήδη τα μηνύματά του στην Άγκυρα, τασσόμενο ανοιχτά κατά της επιχείρησης.

Τώρα, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν και την απάντηση των ΗΠΑ, διόλου τυχαία ο Μαζλούμ Κομπανί, επικεφαλής των δυνάμεων του SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους) παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη Reuters. Προφανώς με την παρότρυνση της Ουάσινγκτον.

Reuters

Εάν η Τουρκία επιτεθεί κινδυνεύει η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο Κομπανί επισημαίνει τους κινδύνους που γεννά μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση τονίζοντας πως εάν οι απειλές γίνουν πράξεις οι δυνάμεις του SDF -που σήμερα συνεχίζουν τις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της Συρίας-θα δεσμευθούν στην περιοχή που θα βάζει στο στόχαστρο της η Τουρκία επιτρέποντας στους τζιχαντιστές ξεφύγουν και να ανασυνταχθούν.

«Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε επίθεση και θα απαντήσουμε δυναμικά...εντός των περιοχών μας» ανέφερε ο Κομπανί τονίζοντας βέβαια πως συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Βέβαια σύμφωνα με τον Κομπανί, η Τουρκία μετακινεί ήδη ομάδες σύριων στρατιωτών με τους οποίους έχει συνάψει συμμαχία στα όρια των περιοχών που ελέγχονται από το SFD.

Ο 50χρονος Κομπανί φυσικά δεν λέει τίποτα στην τύχη. Μάλιστα είχε συνάντηση με τον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές που ελέγχει η SDF, την περασμένη εβδομάδα.

«(O Tζέφρι, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι τουρκικές επιθέσεις οδηγήσουν σε ήττα στη μάχη κατά του Νταές (σ.σ. Ισλαμικού Κράτους) και όλες οι προσπάθειες μας μέχρι σήμερα θα πάνε χαμένες».

Σημειώνεται πως SDF διέκοψε τις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία τον Οκτώβριο εξαιτίας των τουρκικών βομβαρδισμών στον βορρά της Συρίας όπου περισσότερες περιοχές αποτελούν κουρδικό προπύργιο.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις επαναλήφθηκαν όταν οι ΗΠΑ εγκατέστησαν παρατηρητήρια στα σύνορα αποθαρρύνοντας τη συνέχιση των τουρκικών επιθέσεων. Βέβαια τουλάχιστον 5.000 τζιχάντες του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν στην έρημο στην ανατολικής Συρίας συμπεριλαμβανομένων μάλιστα, όπως λέει ο Κομπανί και μονάδες των ειδικών δυνάμεων αλλά και μελών του Συμβουλίου «Σούρα« Ισλαμικού Κράτους αλλά και χιλιάδες ξένοι μαχητές, κυρίως Άραβες και Ευρωπαίους μαζί με τις οικογένειές τους.

«Έχουν αποφασίσει να πολεμήσουν μέχρι τέλους. Το Νταές εξακολουθεί να είναι ισχυρό», παρατηρεί ο Κομπανί.

Επίσης, εκτιμά πως ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται επίσης στην ανατολική Συρία.

Όπως λέει, σήμερα οι έμπειροι μαχητές του YPG ηγούνται των επιθέσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους με χιλιάδες- μεταξύ των οποίων και πολλοί νεοσύλλεκτοι- να ακολουθούν.

«Εάν οι Τούρκοι επιτεθούν, οι δυνάμεις του YPG θα αναγκαστούν να επιστρέψουν και να υπερασπιστούν τα σύνορα και τις οικογένειές τους. Και χωρίς αυτούς δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί η μάχη κατά του Νταές».

Τεθωρακισμένα του τουρκικού στρατού κινούνταν στις 12 Νοεμβρίου κοντά κοντά στα σύνορα με τη Σύρια. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν
Τεθωρακισμένα του τουρκικού στρατού κινούνταν στις 12 Νοεμβρίου κοντά κοντά στα σύνορα με τη Σύρια. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν
ASSOCIATED PRESS

Αναμέτρηση ΗΠΑ-Τουρκίας στα χωράφια της Συρίας

Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για την στρατιωτική επιχείρηση ήρθαν την επομένη της ανακοίνωσης από τις ΗΠΑ, για την εγκατάσταση παρατηρητηρίων στην περιοχή που θέλει να επιχειρήσει ο τουρκικός στρατός, προς αποτροπή συγκρούσεων με τους Κούρδους του YPG που συνεχίζουν να μάχονται κατά των δυνάμεων του αυτο-αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Για τον Ερντογάν βέβαια «Είναι προφανές πως ο στόχος των ραντάρ και των παρατηρητηρίων που εγκατέστησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να προστατευθεί η χώρα μας από τους τρομοκράτες. Στόχος είναι προστατευθούν οι τρομοκράτες από την Τουρκία».

Η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους στη Συρία αποτελεί για την Άγκυρα αιτία διαρκών τριβών με την Ουάσινγκτον. Από τη μία ο Λευκός Οίκος υπολογίζει πολύ στις χερσαίες δυνάμεις των Κούρδων για νίκη επί των δυνάμεων του «χαλιφάτου» από την άλλη η Άγκυρα αντιλαμβάνεται αυτή την στρατηγική επιλογή ως μια «δαμόκλειο σπάθη».

Αυτό που κυρίως απασχολεί το καθεστώς Ερντογάν είναι η περιοχή της Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, που ελέγχει το YPG και σταθμεύουν επίσης σχεδόν 2.000 αμερικανοί στρατιώτες. Μάλιστα σύμφωνα με τον Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπο της αλ-Τζάις αλ Ουατάνι (Εθνικός Στρατός), ενός συνασπισμού ανταρτών που πρόσκειται στην Άγκυρα, η τουρκική επιχείρηση θα «αφορά όλες τις περιοχές, από τη Μάνμπιτζ έως την Ταλ Αμπιάντ, χωρίς εξαίρεση, και στις δύο όχθες του ποταμού».

Η συμφωνία Πομπέο-Τσαβούσογλου που κανείς δεν τήρησε

Τον περασμένο Μάιο είχε συνταχθεί μάλιστα ένας οδικός χάρτης με σκοπό τη μείωση των εντάσεων, ο οποίος προέβλεπε κυρίως την αποχώρηση των Κούρδων από την περιοχή- με αμερικανική παρέμβαση - και τη δημιουργία κοινών αμερικανοτουρκικών περιπολιών, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο.

Όμως η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει από τότε να υπενθυμίζει πως η προβλεπόμενη αποχώρηση των YPG δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και να απειλεί με στρατιωτική δράση εναντίον των Κούρδων, αν η Ουάσινγκτον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Όταν μάλιστα είχε γίνει η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, στην όλη διαπραγμάτευση είχε μπει και το θέμα των S-400 που έχει αγοράσει η πρώτη από τη Ρωσία. Πληροφορίες για την κρίσιμη συνάντηση Τσαβούσογλου-Πομπέο ανέφεραν πως οι ΗΠΑ θα χαλάρωναν τη στήριξη που παρέχουν στους Κούρδους εάν η Τουρκία δεν αγόραζε τους S-400. Η Τουρκία παρείχε «δεσμεύσεις» στις ΗΠΑ - χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί επίσημα ποιες ήταν αυτές- και έτσι κατέληξαν σε συμφωνία.

Η Τουρκία όμως δεν τήρησε τις δεσμεύσεις και έτσι και οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις δικές τους...

Αυτή τη φορά πάντως η στάση των ΗΠΑ φαίνεται πως αποφασιστική. Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις του Ερντογάν για τη νέα στρατιωτική επιχείρηση-εισβολή στη Συρία, το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» οποιοδήποτε τέτοια μονομερή ενέργεια και επισημαίνει τους κινδύνους και για τους αμερικανικές δυνάμεις που διατηρεί στην περιοχή που έχει βάλει στο στόχαστρο της η Άγκυρα. Σε δηλώσεις του μάλιστα ο αντιπλοίαρχος Σον Ρόμπερτσον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισημαίνει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους Κούρδους (για την ακρίβεια τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις-SDF) αφού η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει ακόμη τελειώσει.

|

Δημοφιλή