Τουρκία: Οι οικονομικές επιπτώσεις των εκλογών - Κατακρημνίζεται η λίρα, ράλι στο χρηματιστήριο

Οι αναλυτές του Bloomberg βλέπουν επιπλέον υποχώρηση της λίρας κατά 25% στα 26 ανά δολάριο μέχρι το τον Ιούνιο του 2023.
Xinhua News Agency via Getty Images

Σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και ιδιαίτερα στην λίρα, φαίνεται ότι έχουν οι ταραχές και εντάσεις στην Τουρκία λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες κάλπες της Κυριακής αλλά και η πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις στην τουρκική λίρα την επόμενη εβδομάδα καθώς η τεκμαρτή μεταβλητότητα της λίρας έναντι του δολαρίου, αυξήθηκε σήμερα στο 74% από 8,4% την Παρασκευή, το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων.

Anadolu Agency via Getty Images

Την ίδια περίοδο και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφει το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων δύο μηνών. Ο γενικός δείκτης εκτινάχθηκε έως και 9% πριν διαπραγματευτεί τελικά στο 8% με τις τράπεζες Turkiye Is Bankasi και Turkiye Garanti Bankasi AS να βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στο 10% και 9,1%, αντίστοιχα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο, ότι η αξία της τουρκικής λίρας θα μειωθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς υπάρχει έκδηλη ανησυχία σχετικά με το εάν η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα μπορεί να διατηρήσει αυστηρούς νομισματικούς ελέγχους.

Ως πιο πιθανό σενάριο, οι αναλυτές του Bloomberg θεωρούν την υποχώρηση της λίρας κατά 25% στα 26 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023.

«Μπορεί να δούμε μια σημαντική διολίσθηση της τουρκικής λίρας τις επόμενές εβδομάδες», υποστηρίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank AG Ulrich Leuchtman υπογραμμίζοντας ότι «η τεχνητή υποστήριξη των επίσημων συναλλαγματικών ισοτιμιών θα κλονίζεται όλο και περισσότερο και θα είναι αδύνατο να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η λίρα έχει ήδη υποχωρήσει 23% μέσα στο 2022, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με την ισοτιμία να καθορίζεται σήμερα στις 19,5073 λίρες έναντι του δολαρίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία, είναι η αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις καθώς «δεν υπάρχει πολιτική διάθεση για να αντιμετωπιστεί η κακοδιαχείριση της χώρας και να διατηρηθεί η σταθερότητα της λίρας», τονίζει ο Λούτμαν.

Όμως μια περαιτέρω υποχώρηση της λίρας, δεν θα είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Τουρκίας καθώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την Commerzbank.

Η νομισματική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν και τα «παιχνίδια» με τα επιτόκια έχει στοχοποιηθεί από πολλούς τούρκους και ξένους οικονομολόγους. Κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει προεκλογικά ότι θα επιμείνει στην πολιτική του ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει υποσχεθεί να αλλάξει ριζικά την ρότα της οικονομίας