ΔΙΕΘΝΕΣ
01/06/2018 21:29 EEST | Updated 01/06/2018 21:33 EEST

Τουρκία: Προς πώληση αντί 6,4 εκατ. ευρώ η αρχαία ελληνική πόλη της Βαργυλίας

trismile via Getty Images

Την αρχαία ελληνική πόλη της Βαργυλίας, κοντά στην Αλικαρνασό («Μποντρούμ», στα τούρκικα), ηλικίας 2.500 ετών, έχουν θέσει προς πώληση οι Τούρκοι ιδιοκτήτες της, αντί 6,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των The Times, η πόλη είναι διαθέσιμη προς αγορά από το 2015, αλλά, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα αγοραστής, η τιμή έχει πέσει πλέον κατά 1,7 εκατ. ευρώ. Σχετικά δημοσιεύματα είχαν γίνει από βρετανικά και τουρκικά ΜΜΕ και στις αρχές του μήνα. 

 

 

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ένα θέατρο, μια ακρόπολη και μια νεκρόπολη, και θεωρείται ότι μπορεί να κρύβει και άλλα, καθώς ποτέ δεν έγιναν συστηματικές ανασκαφές. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Βαργυλία ιδρύθηκε από τον ήρωα Βελλεροφόντη προς τιμήν του φίλου του Βάργυλου, ο οποίος είχε σκοτωθεί από χτύπημα του φτερωτού αλόγου του, Πήγασου.

 

 

Κατά κανόνα οι αρχαιολογικοί χώροι υπάγονται στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού οπότε προστατεύονται, αλλά στην περίπτωση αυτή αποτελεί ιδιωτική περιουσία, οπότε η περιοχή στοχοποιείται τακτικά από αρχαιοκάπηλους και λεηλατητές, ενώ χρησιμοποιείται και για να βόσκουν ζώα. Επίσης, συνηθισμένο είναι το κυνήγι θησαυρών σε αρχαιολογικούς χώρους και σε σημεία όπου φημολογείται ότι θάφτηκε χρυσός και περιουσίες από ανθρώπους που εγκατέλειπαν την Ανατολία λόγω των γενοκτονιών από τους Οθωμανούς.