Τουρκία: Στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής - Ο ελιγμός Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα είναι οι τελευταίες δημοτικές εκλογές που οργανώνονται υπό την εξουσία του».
Anadolu via Getty Images

Στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μπαίνει η Τουρκία καθώς την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες και 61 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τοπικούς άρχοντες.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μάλιστα ότι «θα είναι οι τελευταίες δημοτικές εκλογές που οργανώνονται υπό την εξουσία του» καθώς το Σύνταγμα δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει νέα θητεία, εκτός αν γίνουν πρόωρες εκλογές.

Το μήλο της έριδος είναι φυσικά για μια ακόμη φορά η Κωνσταντινούπολη, καθώς ο Εκρέμ Ιμάμογλου, φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν.

Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων θα εκλέξουν δήμαρχο, δημοτικούς συμβούλους, δημάρχους διαμερισμάτων και τον μουχτάρ τους, ένα είδος επικεφαλής συνοικίας.

Στην Κωνσταντινούπολη, τη ψήφο διεκδικούν 49 υποψήφιοι δήμαρχοι με το ψηφοδέλτιο να έχει πλάτος 97 εκατοστά, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Δεκάξι εκατομμύρια κάτοικοι, το 30% του ΑΕΠ, θα ψηφίσουν για την εκλογή δημάρχου στην Πόλη, η οποία πέρασε το 2019 στα χέρια της αντιπολίτευσης με μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση σε δύο πράξεις.

Είναι «το μεγαλύτερο τρόπαιο της τουρκικής πολιτικής», συνοψίζει ο Μπερκ Εσέν, πολιτειολόγος στο πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης.

Η κύρια πόλη της Τουρκίας, η οποία έχασε το 1923 τη θέση της πρωτεύουσας προς όφελος της Άγκυρας, είναι μια τεράστια πολιτική βιτρίνα, της οποίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στα χρόνια του 1990, επωφελήθηκε για να σφυρηλατήσει ένα εθνικό πολιτικό πεπρωμένο.

Απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου, το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα AKP κατεβάζει έναν λίγο μόνο χαρισματικό πρώην υπουργό, τον Μουράτ Κουρούμ, ενδεχόμενη ήττα του οποίου δεν θα αμαύρωνε την εικόνα του αρχηγού του κράτους.

«Μάχη» σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης, η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αναμένεται να παραμείνουν στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης που είχε κερδίσει τις δύο πόλεις πριν από πέντε χρόνια.

Η Σμύρνη, τρίτη πόλη της χώρας και προπύργιο του CHP, φαίνεται να παραμένει εκτός της εμβέλειας του AKP.

Το κυβερνών κόμμα μπορεί εξάλλου να οπισθοχωρήσει σε μεγάλες πόλεις της Ανατολίας προς όφελος ενός υπερσυντηρητικού σχηματισμού (Γενιντέν Ρεφάχ), προβλέπουν αναλυτές, οι οποίοι επισήμαναν μικρότερη προσέλευση στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του αρχηγού του κράτους - πιθανόν εξαιτίας της νηστείας του Ραμαζανιού.

Εντούτοις, αν και υπολειπόταν στις δημοσκοπήσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2023, ο Ερντογάν είχε επανεκλεγεί με 52,2% των ψήφων.

Τελευταίες εκλογές για τον Ερντογάν;

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος από το 2014.

Στις αρχές Μαρτίου ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αυτές οι δημοτικές εκλογές θα είναι οι «τελευταίες» που οργανώνονται υπό την εξουσία του, καθώς το σημερινό σύνταγμα δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει νέα θητεία, εκτός αν γίνουν πρόωρες εκλογές.

Παρατηρητές διατυπώνουν εικασίες σχετικά μ′ αυτές τις δηλώσεις του προέδρου, ο οποίος γιόρτασε τα 70 χρόνια του στα τέλη Φεβρουαρίου διερωτώμενοι εάν είναι ένας ειλικρινής αποχαιρετισμός ή ένας ακόμη ελιγμός με στόχο να πεισθούν οι Τούρκοι να δώσουν για τελευταία φορά λευκή επιταγή στο κόμμα του;

Η κουρδική ψήφος

Οι ψήφοι των Κούρδων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι φέτος ακόμα πιο περιζήτητες.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου οι Κούρδοι είναι η πλειοψηφία, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Ισότητας των Λαών και της Δημοκρατίας (DEM, πρώην HDP), τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, αναμένεται να κερδίσει πολυάριθμες πόλεις, παρά την αναμενόμενη διείσδυση του Χουντά Παρ, ενός κουρδικού κόμματος της άκρας δεξιάς.

Αλλού στη χώρα, σημαντικό τμήμα των κούρδων ψηφοφόρων μπορεί να υπερψηφίσει το CHP για να δημιουργήσει ένα φράγμα στο AKP, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Εξάλλου η ανάκληση πολυάριθμων φιλοκούρδων δημάρχων, οι οποίοι είχαν εκλεγεί το 2019 και αντικαταστάθηκαν από διορισμένους από την εξουσία διοικητές, υπάρχει κίνδυνος να αποτρέψει τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, επισημαίνουν παρατηρητές.

Δημοφιλή