ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2019 20:27 EET | Updated 28/01/2019 20:28 EET

Τουρκικό φροντιστήριο θα πληρώσει 13.830 δολάρια στο Harvard γιατί υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος

Πήγαν στα δικαστήρια

Brian Snyder / Reuters

Το ποσό των 73.000 τουρκικών λιρών (δηλαδή 13.830 δολάρια) καλείται να πληρώσει στο πανεπιστήμιο του Harvard ένα τουρκικό φροντιστήριο αγγλικών ως αποζημίωση. Το φροντιστήριο χρησιμοποιούσε το όνομα του γνωστού πανεπιστημίου, χωρίς φυσικά την άδειά του, και έτσι το θέμα διευθετήθηκε στα δικαστήρια. 

Το Harvard κατέθεσε μήνυση ζητώντας αρχικά 300.000 τουρκικές λίρες (δηλαδή 56.845 δολάρια) ως αποζημίωση από τον Halil Çil, τον ιδιοκτήτη των φροντιστηρίων. «Το Harvard κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το τουρκικό γραφείο ευρεσιτεχνιών και εμπορικών σημάτων. Ο κατηγορούμενος δίνει franchises χρησιμοποιώντας το όνομα Harvard, ενώ δεν έχει εγγραφή εμπορικού σήματος ή άδεια από εμάς» αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά του πανεπιστημίου. 

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι το Harvard είναι όνομα περιοχής στη Μασαχουσέτη και η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί. Το δικαστήριο δεν πείστηκε και επέβαλε την παραπάνω ποινή. 

Στο μεταξύ και το τουρκικό υπουργείο Παιδείας είχε πρόβλημα με το εν λόγω φροντιστήριο, αφού λέει οι ιδιωτικά φροντιστήρια δεν μπορούν να έχουν όνομα που δεν είναι τουρκικό.