Τούρκος πρέσβης: Δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδες αν δεν ξέρουμε πού φτάνουν τα χωρικά ύδατα

«Το να πας στο Δικαστήριο για μια υφαλοκρηπίδα δεν έχει νόημα αν δεν ξέρουμε πού τελειώνουν τα χωρικά ύδατα».
.
.
Eurokinissi

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδες στο Αιγαίο χωρίς να ξέρουμε μέχρι πού φτάνουν τα χωρικά ύδατα. Το να πας στο Δικαστήριο για μια υφαλοκρηπίδα δεν έχει νόημα αν δεν ξέρουμε πού τελειώνουν τα χωρικά ύδατα» υποστήριξε ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, αναφερόμενος στην πρόταση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021 που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και διοργανώνεται από τον ΣΒΕ και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Τούρκος πρέσβης επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για «διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: «Κατ΄αρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί των προβλημάτων και στο βαθμό που είναι δυνατό να τα επιλύσουμε από κοινού ή αν όχι να τα παραπέμψουμε στο Δικαστήριο» είπε.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά με το μεταναστευτικό στον απόηχο των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, τη χαρακτήρισε «πολύ σωστή κίνηση». Επίσης, χαρακτήρισε «πολλά υποσχόμενα» τα όσα είπαν μεταξύ τους οι δύο ηγέτες, διότι, όπως σημείωσε, «ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Τουρκία και η Ελλάδα θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό είναι μιλώντας μεταξύ τους και συντονίζοντας την κατάσταση».

«Εμείς επί δέκα χρόνια είχαμε 4 εκατομμύρια άτομα. Τους ταϊζουμε, τους δίνουμε ρούχα, ένα εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν στην Τουρκία. Τι να τους κάνουμε; Δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε σε σκηνές, γιατί εμείς δεν είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να παίρνουμε κονδύλια γι′ αυτό το σκοπό, το κάνουμε με δικά μας κονδύλια», επισήμανε. Γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρέσβης είπε πως «ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να μην επανέρχονται στο προσκήνιο είναι να φτιάξουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών».

Σε ερώτηση για κινήσεις που μπορούν να γίνουν από την πλευρά της Τουρκίας ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις με την Ελλάδα και να προχωρήσει η συνεργασία σε διάφορα ζητήματα, ο πρεσβευτής της Τουρκίας υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος είναι «να μην μιλάμε σε τρίτους για παράπονα που έχουμε ο ένας από τον άλλον. Να μην μιλάμε ο ένας για τον άλλον, αλλά να μιλάμε ο ένας με τον άλλον».

Επίσης, ο Μπουράκ Οζουγκέργκιν είπε ότι «οι Αμερικανοί σύμμαχοι έχουν πει επανειλημμένως ότι η χρήση της Αλεξανδρούπολης δεν έχει καμιά σχέση με την Τουρκία και, φυσικά, τους πιστεύουμε. Άμα το λένε, τους πιστεύουμε».

Όπως είπε, «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ανατολική Ευρώπη και η Μαύρη Θάλασσα. Όλα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των συμμάχων μας στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ σημαντική για εμάς, διότι αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία σύνδεσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Αρα, λοιπόν, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ισορροπίες στην περιοχή, που περιλαμβάνει την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, θα διασφαλιστούν. Γιατί θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε συνέπειες εάν αυτή η ισορροπία διαταραχτεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή