Ο Τραμπ κατηγορεί όλους τους άλλους εκτός από τα όπλα και τον εαυτό του

Για τις δύο μαζικές δολοφονίες στο Τέξας και το Οχάιο.
ASSOCIATED PRESS

«Εγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος τις δύο μαζικές δολοφονίες που διαπράχθηκαν το σαββατοκύριακο στο Ελ Πάσο του Τέξας και στο Ντέιτον του Οχάιο. Σύμφωνα με τον κ. Τραμπ, για τα εγκλήματα αυτά φταίνε η λευκή ανωτερότητα, το ιντερνετ, τα video games και η ψυχοπάθεια. Για τον Αμερικανό πρόεδρο, δεν φταίνε ούτε τα όπλα, ούτε, βεβαίως, ο ίδιος.

Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «διαβολικές» και «βάρβαρες» και τους κατηγορούμενους ως δράστες «κακούς».

«Ορκιζόμαστε ότι θα δράσουμε άμεσα...» δήλωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο μανιφέστο του κατηγορούμενου ως δράστη της επίθεσης στο Ελ Πάσο, λέγοντας ότι ήταν γεμάτο «ρατσιστικό μίσος». Κάλεσε δε τους αμερικανούς να καταδικάσουν τον ρατσισμό και την λευκή ανωτερότητα, χωρίς, ωστόσο, να αναγνωρίσει τον δικό του ρόλο στην προώθησή τους.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε επίσης ότι τα κοινωνικά δίκτυα πρέπει «να φτιάξουν εργαλεία τα οποία θα αναγνωρίζουν τους δολοφόνους πριν χτυπήσουν».

«Δεν μπορούμε να ανγοήσουμε τους κινδύνους του ιντερνετ και των κοινωνικών δικτύων» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος - ο ίδιος άνθρωπος που προωθεί μηνύματα μίσους μέσω του λογαριασμού του στο Twitter σε μόνιμη βάση. Επίσης, κατηγόρησε την «κουλτούρα που δοξάζει την βία» και την ψυχοπάθεια.

«Η ψυχοπάθεια και το μίσος πάτησαν την σκανδάλη - όχι το όπλο» είπε και λίγο αργότερα, κατάφερε να μπερδέψει το Ντέιτον, όπου διαπράχθηκε η δεύτερη μαζική δολοφονία του σαββατοκύριακου, με το Τολέδο.

Lawmakers criticized President Donald Trump over the weekend for not responding forcefully enough to the two mass shootings.
Lawmakers criticized President Donald Trump over the weekend for not responding forcefully enough to the two mass shootings.
ASSOCIATED PRESS

Οι δηλώσεις του κ. Τραμπ ακολούθησαν μπαράζ αντιδράσεων απο νομικούς, διασημότητες, πολιτικούς και πολλούς άλλους, οι οποίοι καυτηρίασαν την υποτονική αντίδρασή του στις δύο επιθέσεις και τον κατηγόρησαν ότι προωθεί τον ρατσισμό και την βία με την ρητορική του.

Οταν ο πρώην βουλευτής του Τέξας και νυν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2020, Μπέτο Ο Ρούρκ, ο οποίος γεννήθηκε στο Ελ Πάσο, ρωτήθηκε ευθέως αν πιστεύει ότι ο Τραμπ φέρει ευθύνη για το αιματοκύλισμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, απάντησε χωρίς δισταγμό: «Ναι».

Ο κατηγορούμενος για την επίθεση είχε αναρτήσει ένα μανιφέστο λευκής ανωτερότητας στο εξτρεμιστικό φόρουμ 8chan, λίγο πριν βγει έξω και αρχίσει να σκοτώνει αδιακρίτως.

Στο μανιφέστο, ο κατηγορούμενος αναφέρεται στους ισπανόφωνους μετανάστες ως «εισβολείς» και χρησιμοποιεί την ίδια φράση με την οποία ο Τραμπ επιτέθηκε εναντίον των Δημοκρατικών 4 βουλευτών πριν απο μερικές βδομάδες: «Στείλτε τους πίσω».

Δημοφιλή