ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/05/2020 13:32 EEST

Τράπεζα της Αγγλίας: Πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας έως και 14% λόγω κορονοϊού

Εκτιμήσεις για έως και 28% μείωση του ΑΕΠ και 9% ανεργία φέτος.

Manfred Gottschalk via Getty Images
Great Britain, England, City of London, Bank junction in the financial centre of London with view of the Bank of England and the Royal Exchange

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου οδεύει προς την χειρότερη συρρίκνωση που έχει υποστεί εδώ και 300 χρόνια εξαιτίας της πανδημίας κοροναϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η κεντρική τράπεζα επεσήμανε την Πέμπτη ότι η βρετανική οικονομία μπορεί μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 14% φέτος. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα μιλάμε για την μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση από το 1706, βάσει της βέλτιστης  εκτίμησης των ιστορικών δεδομένων που έχει στη διάθεσή της η τράπεζα. 

Ο διοικητής της τράπεζας, Άντριου Μπέιλι δήλωσε πως το ίδρυμα θα ανταποκριθεί στο βαθμό που είναι αναγκαίο για να στηρίξει την οικονομία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη πανδημίας, αλλά διέκοψε τις ανακοινώσεις περί μέτρων τόνωσης της οικονομίας. 

Όπως αναφέρει το CNN Business σε έκθεση που εστιάζει στον αντίκτυπο της πανδημίας στην βρετανική οικονομία, η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε ήδη κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μπορεί να μειωθεί έως και 25% το δεύτερο τρίμηνο. Στο τέλος δε του 2019 η οικονομία μπορεί να έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 28%.

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 9%.

Η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε πρωτοφανή μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 200 δισ. λιρών  που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει το οικονομικό σοκ που προκαλεί το lockdown. 

Περαιτέρω μέτρα εκτιμάται πως είναι δύσκολο να ληφθούν από την τράπεζα τους προσεχείς δύο μήνες. 

Δύο μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διοχέτευσης ακόμη 100 δισ. λιρών στο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας αλλά εκτιμάται πως συμφωνία θα επέλθει όταν η κατάσταση στο πεδίο της οικονομίας καταστεί πιο ξεκάθαρη.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ταχεία οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος, αλλά προειδοποίησε ότι πολλά εξαρτώνται από το πώς εξελίσσεται η πανδημία. Εάν ο κονοροϊός συνεχίσει να εξαπλώνεται και η κυβέρνηση αναγκάζεται να επεκτείνει εκ νέου τα μέτρα και να επιβάλλει lockdown μπορεί να απαιτηθούν περισσότερα από 100 δισ. λίρες.

Πηγή: CNN