Τραγούδια των Nιρβάνα, Εμινεμ, Ελτον Τζον και πολλών ακόμη χάθηκαν σε πυρκαγιά

Καταστράφηκαν πάνω από 500.000 τραγούδια.
Allen J. Schaben via Getty Images

Ηχογραφήσεις του Ελτον Τζον, της Αρίθα Φράνκλιν, των Νιρβάνα, του Εμινεμ και χιλιάδων άλλων καλλιτεχνών καταστράφηκαν σε μια πυρκαγιά το 2008, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times.

Ολα αυτά τα πολύτιμα αρχεία χάθηκαν όταν μια φωτιά ξέσπασε σε μια αποθήκη των Universal Studios Hollywood, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές που τότε είχαν υποβαθμιστεί από τους ανθρώπους της εταιρείας.

Σε εμπιστευτικά έγγραφα που εκδόθηκαν το 2009, η Universal Music Group (UMG) εκτιμούσε ότι οι απώλειες ανέρχονταν σε 500.000 τραγούδια.

«Αυτό που χάθηκε στη φωτιά ήταν, αναμφισβήτητα, μια τεράστια μουσική κληρονομιά» ανέφεραν τα έγγραφα.

Σε δήλωσή της την Τρίτη, η UMG αναγνώρισε ότι η πυρκαγιά ήταν «βαθιά ατυχής», αλλά αμφισβήτησε το δημοσίευμα των New York Times.

«Το περιστατικό... δεν επηρέασε ποτέ τη διαθεσιμότητα της μουσικής ούτε την αποζημίωση των καλλιτεχνών», ανέφερε. «Η ιστορία περιέχει πολλές ανακρίβειες, παραπλανητικές δηλώσεις, αντιφάσεις και θεμελιώδεις παρανοήσεις του συμβάντος και των επηρεασμένων περιουσιακών στοιχείων» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ηχογραφήσεις που φιλοξενούνταν στα Universal Studios κάλυπταν δεκαετίες δημοφιλούς μουσικής.

Περιελάμβαναν τραγούδια των Ρέι Τσαρλς, Μπ.Μπ. Κινγκ, Ερικ Κλάπτον, Ιγκλς, REM, Τζάνετ Τζάκσον, Guns N ’Roses, Μέρι Τζ. Μπλάιτζ, Νο Ντάουτ, Σνούπ Ντογκ και πολλών άλλων.

Πολλές από τις ηχογραφήσεις ήταν πρωτότυπα αντίγραφα. Οι αρχειοφύλακες θα πρέπει τώρα να βασίζονται σε αντίγραφα δεύτερης γενιάς των πρωτοτύπων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γνησιότητα.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, οι REM δήλωσαν ότι «προσπαθούν να βρουν πληροφορίες για να μάθουν τι συνέβη και το κατά πόσο επηρεάστηκε η μουσική της μπάντας από αυτό».

Η πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων εργασιών συντήρησης. Οι εργάτες χρησιμοποίησαν φλόγιστρα για να επισκευάσουν την οροφή του κτιρίου. Παρόλο που ακολούθησαν το πρωτόκολλο και περίμεναν μια ώρα για να κρυώσουν οι σανίδες, η φωτιά ξεκίνησε αμέσως μετά την αποχώρησή τους.

Οι φλόγες έφτασαν τελικά σε μια αποθήκη, γνωστή ως Κτίριο 6197, όπου φιλοξενούνταν αρχεία τηλεοπτικών εκπομπών, κινηματογραφικών ταινιών και ηχογραφήσεων του Universal Music Group.

Αν και η φωτιά ήταν πρώτο θέμα εκείνη την εποχή, ο επικεφαλής της Universal, Ρον Μάιερ, δήλωνε τότε ότι δεν υπήρξαν σημαντικές απώλειες.

Μια σύγχρονη έρευνα του BBC αποκάλυψε ότι περίπου 40.000 έως 50.000 βίντεο και ταινίες είχαν υποστεί βλάβη από τη φωτιά.

(με πληροφορίες από New York Times, BBC)

Δημοφιλή