ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/01/2019 15:19 EET | Updated 21/01/2019 19:05 EET

Τρεις βουλευτές σε ρόλο «μπαλαντέρ»: Θεοχαρόπουλος, Αμυράς, Ψαριανός

Η ανεξαρτητοποίηση τριών βουλευτών μέσα σε λίγες ώρες ανατρέπει το σκηνικό στη Βουλή. Που κατευθύνονται...

Eurokinissi

 Τρεις βουλευτές που κυκλοφορούν εδώ και μερικές ώρες ως «ανεξάρτητοι» ή «κομματικά άστεγοι» εξελίσσονται σε μπαλαντέρ εντός της Βουλής, όπου μπορούν να αναδιαμορφώσουν τις ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων: Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διεγράφη από την Φώφη Γεννηματά, αφού δημοσιοποιήσε την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και κόντρα στην υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, ενώ μέσα σε λίγες ώρες το πρωί ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς και ακολούθως ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Ως αποτέλεσμα, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις τους περί του αντιθέτου, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη παρασκηνιακές επαφές και διερευνητικές κρούσεις, καθώς οι τρεις βουλευτές αντιμετωπίζονται ως περιζήτητοι «μνηστήρες» και όλες οι εκτιμήσεις τους θέλουν να καταλήγουν στα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Eurokinissi
«Μαγική εικόνα» στο Ποτάμι...Αμυράς, Ψαριανός, Δανέλλης και ...μόνον ο Λυκούδης παραμένει 

 

Πρωινός ο Αμυράς - Ανεξάρτητος μέσω Facebook o Ψαριανός 

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε την απόφαση του μέσω ανάρτησης στο facebook, ενώ είχε προηγηθεί στις 7.01 το πρωί η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Γιώργου Αμυρά. Για όσους όμως παρατηρούν με προσοχή όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Σεβαστουπόλεως, μόνο αιφνιδιαστική δεν ήταν μία τέτοια εξέλιξη.

Πριν από δύο ημέρες, με κοινή τους δήλωση, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός είχαν ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ η σημερινή ανακοίνωση του Γιώργου Αμυρά φαίνεται να επισπεύδει πολιτικές εξελίξεις που έχουν άμεση σχέση με τη ΝΔ. Ήδη υπήρχε έντονη φημολογία τους προηγούμενους μήνες για φλερτ του βουλευτή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν με την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «τράβηξε το χαλί» κάτω από τα πόδια του Σταύρου Θεοδωράκη.

Eurokinissi
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανάμεσα σε Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη. Last year...

 

Διαψεύδει ο Θεοχαρόπουλος, αλλά...

Τα σενάρια του «φύγε εσύ, έλα εσύ» καθώς και νέων κοινοβουλευτικών «γάμων» είχαν ξεκινήσει από το πρωί, με τον Γρηγόρη Ψαριανό να υποστηρίζει ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος - ο οποίος χθες είδε την πόρτα της εξόδου του ΚΙΝΑΛ από τη Φώφη Γεννηματά - συζητά την προσχώρηση του στο Ποτάμι. Μπορεί ο κύριος Θεοχαρόπουλος να το διέψευσε, όμως δεν αποκλείεται να προκύψει φλερτ με την κυβέρνηση, καθώς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποκάλυψε το πρωί στο Ραδιόφωνο 24/7 την πρόθεση να γίνει συζήτηση μαζί του.

Ψαριανός: Ενδεχόμενο να δούμε τον Θεοχαρόπουλο πέμπτο βουλευτή του Ποταμιού

Δηλαδή, αυτή την στιγμή είναι τρεις οι «μπαλαντέρ» εντός Βουλής που μπορούν να αλλάξουν την «παρτίδα» και να δώσουν νέα εικόνα στις κοινοβουλευτικές συνθέσεις. Με τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ποτάμι, εύλογα ανακύπτει και το ερώτημα για την στάση των υπολοίπων βουλευτών.

- Μετά τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας, πόσοι και ποιοι θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν να παραμείνουν ανεξάρτητοι;

- Μήπως θα σπεύσουν να προσχωρήσουν σε κάποια κοινοβουλευτική ομάδα;

Για την ώρα είναι άγνωστο, αν και υποψίες υπάρχουν. Η ουσία είναι ότι τις επόμενες μέρες, ίσως και ώρες, το «γαϊτανάκι» με τις μετακινήσεις βουλευτών αναμένεται να δημιουργήσει αλλαγή ισορροπιών με τις συνθέσεις των κομμάτων να καταλήγουν εντελώς διαφορετικές σε σύγκριση με όσα ισχύουν σήμερα. Το βέβαιο είναι ότι τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, έχουν ξεκινήσει ήδη οι συνομιλίες για πιθανές συνεργασίες και προσχωρήσεις, χωρίς να λείπουν βέβαια και τα «συντροφικά μαχαιρώματα». 

Eurokinissi
Ο Γιώργος Αμυράς πήρε το ποδήλατό του...κι αποχωρεί από το Ποτάμι

 

«Κλειδί» το νομοσχέδιο για την προστασία στην πρώτη κατοικία

Την ίδια ώρα έντονο είναι το παρασκήνιο και στο ΚΙΝΑΛ. Κορυφαίο στέλεχος τονίζει «όχι άλλα αλισβερίσια», θεωρεί ότι ήταν επιβεβλημένο το «διαζύγιο» με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο μετά τη θέση που πήρε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ σημειώνει με νόημα την προβολή που είχε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Σχετικά με τις ενστάσεις που διατυπώνουν κάποιοι υποστηρικτές του ΚΙΝΑΛ ότι αυτή την στιγμή ο χώρος της κεντροαριστεράς λειτουργεί ως «δεκανίκι» της Νέας Δημοκρατίας, το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι με τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου που έχει δρομολογηθεί, θα υπάρξει ένας διακριτός ρόλος της δημοκρατικής παράταξης. «Στόχος ένα ενιαίο κόμμα με ξεκάθαρες θέσεις που θα αποτελέσει τον ρυθμιστή της εκλογικής μάχης», τονίζει το στέλεχος δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων. Όσο για το πότε ακριβώς θα διεξαχθεί αυτή η μάχη; Η εκτίμηση του είναι ότι, εφόσον η κυβέρνηση περάσει μέσα στον επόμενο μήνα κάποια νομοσχέδια σχετικά με την οικονομία, όπως για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις ρυθμίσεις οφειλών, τότε δεν αποκλείεται να γίνουν εκλογές μέσα στην άνοιξη. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξαντλήσει το χρονικό όριο που έχει.