Τσίπρας για συνάντηση με Ζαεφ: Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος. Κρίσιμος μήνας ο Ιούνιος

Τσίπρας για συνάντηση με Ζαεφ: Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος
SOOC

Υπάρχει ακόμη απόσταση στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, αν και έχουν γίνει ήδη πολλά, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων, στο περιθώριο της οποίας είχε κατ′ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Η σημερινή συνάντηση των δύο διήρκεσε μια ώρα αλλά όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχαν την ευκαιρία να τα πουν και το βράδυ της Τετάρτης, σε μια πιο χαλαρή συζήτηση, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να ξανασυναντηθούμε. Έχουμε διανύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Εξετάζουμε βήμα-βήμα όλες τις λεπτομέρειες. Θα υπάρξουν κι άλλα βήματα με στόχο να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

Επεσήμανε παράλληλα ότι ήδη είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο Σούνιο με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών και τον Μάθιου Νίμιτς.

Όπως είπε επίσης, ο Ιούνιος είναι κρίσιμος μήνας, αφού «προσπαθούμε να υπάρξει συμφωνία με την πΓΔΜ μέχρι τέλους Ιουνίου. Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια συμφωνία εύθραυστη, αλλά μια συμφωνία που μπορεί να αντέξει στο χρόνο».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια πρόταση ονόματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι εξετάζονται ορισμένες προτάσεις, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία ή κατάληξη σε συγκεκριμένο όνομα.

«Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτα», είπε σε ερώτηση για τα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία. Ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς αισθανόμαστε την πίεση της ιστορικής ευθύνης, όχι την πίεση του χρόνου».

Και πρόσθεσε: «Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές».

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο σημείωσε πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Ζάεφ ελπίζει σε λύση πριν τη Σύνοδο του Ιουνίου

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, από την πλευρά του, εξέφρασε νωρίτερα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λύση για την ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για το όνομα, η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως χρειάζεται να έχουμε περαιτέρω συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζάεφ πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνομιλούν «ακόμη κι αν χάσουμε την προθεσμία του Ιουνίου». «Επιλύουμε τη διένεξη για να ενισχύσουμε την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών και των δύο χωρών», δήλωσε.

Ο Ζάεφ είπε ακόμη πως συζήτησε την πρόοδο στην επίλυση της διένεξης για το όνομα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Δημοφιλή