Βαρκελώνη: Πρόστιμο 7.500 ευρώ σε καταστηματάρχη που έψαχνε «γυναίκα άνω των 40 ετών»

«Ήλπιζα ότι οι υποψήφιες θα έκαναν ουρά. Αντ′ αυτού βρέθηκα με ένα πρόστιμο υπέρογκο για μια τόσο μικρή επιχείρηση»
Nes via Getty Images

Πρόστιμο 7.500 ευρώ επιβλήθηκε σε καταστηματάρχη στη Βαρκελώνη, εξαιτίας αγγελίας που ανέβασε στο διαδίκτυο, αναζητώντας υπάλληλο για το κατάστημά του. Και γιατί κάτι τέτοιο να διώκεται ποινικά; Γιατί ο επιχειρηματίας στην αγγελία του διευκρίνιζε ότι ο υποψήφιος, έπρεπε οπωσδήποτε να είναι «γυναίκα άνω των 40 ετών».

Ο Χαβιέ Μάρκος, ο οποίος διαχειρίζεται μια μικρή επιχείρηση κατασκευής κουρτινών, ισχυρίστηκε ότι επιδίωξή του ήταν να αντικαταστήσει τη μοναδική γυναίκα υπάλληλο του καταστήματος, η οποία επρόκειτο να βγεί στη σύνταξη, με κάποια με παρόμοιο προφίλ.

«Δεν είχα την παραμικρή πρόθεση να κάνω διακρίσεις σε βάρος κανενός. Στην πραγματικότητα, ήθελα να προσφέρω μια ευκαιρία σε μια ομάδα ανθρώπων, στους οποίους είναι δύσκολο να βρουν δουλειά», δήλωσε ο Μάρκος, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των πελατών του είναι γυναίκες.

Ο Μάρκος απέσυρε την αγγελία από την ιστοσελίδα του καταστήματός του, αφού ειδοποιήθηκε από την επιθεώρηση εργασίας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να του επιβληθεί πρόστιμο.

Ωστόσο, οι επιθεωρητές προχώρησαν τελικά στην απόφασή τους, με το επιχείρημα ότι η διαφήμιση έκανε διακρίσεις λόγω φύλου και ηλικίας. Κατά δήλωσή τους, η διάκριση λόγω φύλου επιτρέπεται μόνο όταν το απαιτεί η φύση της δουλειάς.

«Ήλπιζα ότι οι υποψήφιες θα έκαναν ουρά. Αντ′ αυτού κατέληξα με ένα πρόστιμο υπέρογκο για μια τόσο μικρή επιχείρηση», παραπονέθηκε ο Μάρκος, με μόνη παρηγοριά το γεγονός ότι το πρόστιμο μειώνεται στα 4.500 ευρώ εφόσον καταβληθεί εντός 30 ημερών.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή