Βαγγέλης Παπαθανασίου: Εμπνευσμένο από την αποστολή της NASA στον Δία το νέο άλμπουμ του

Το «Juno to Jupiter» κυκλοφορεί στις 24 Σεπτεμβρίου.
(Photo by Rob Verhorst/Redferns)
(Photo by Rob Verhorst/Redferns)
Rob Verhorst via Getty Images

Tο νέο άλμπουμ του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τίτλο «Juno To Jupiter» είναι εμπνευσμένο από την πρωτοποριακή αποστολή της NASA με το διαστημικό σκάφος Juno, στην εξερεύνηση του πλανήτη Δία.

Ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι με τη συμμετοχή της σταρ της όπερας, Άντζελα Γκεοργκίου, το άλμπουμ περιλαμβάνει και ήχους από την εκτόξευση του Juno από τη Γη, από το σκάφος και από τα διαφορετικά στάδια του ταξιδιού του Juno που βρίσκονται σε αρμονία με τη μουσική του μαέστρου.

Η αποστολή Juno είναι μία από τις πιο προκλητικές και επιστημονικά φιλόδοξες πλανητικές αποστολές της NASA, και έχει πάρει το όνομά της από την Ήρα, η οποία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν η μητέρα των Θεών και των ανθρώπων και η γυναίκα του Δία, (Jupiter στα Ρωμαϊκά ), ο οποίος ήταν ο πατέρας των Θεών και των ανθρώπων. Για να κρύψει τις αταξίες του ο Δίας τράβηξε ένα πέπλο από σύννεφα γύρω του, ωστόσο, η Ήρα μπόρεσε να κοιτάξει ανάμεσα στα σύννεφα και να ανακαλύψει τις δραστηριότητες του συζύγου της με τις ειδικές της δυνάμεις. Ομοίως, το διαστημόπλοιο Juno κοιτάζει μέσα από τα σύννεφα αποκαλύπτοντας τη δομή και την ιστορία του πλανήτη και πώς έχει σχηματιστεί το ηλιακό μας σύστημα.

Τον Ιούλιο συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδο του διαστημικού σκάφους Juno στην τροχιά του Δία. To Juno ξεκίνησε το 2011 από τον αεροπορικό σταθμό Cape Canaveral και έφτασε στον Δία στις 4 Ιουλίου του 2016. Λόγω της σημασίας του, η αποστολή που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου, επεκτάθηκε από τη NASA και τώρα ο Juno θα συνεχίσει την εξερεύνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

«Σκέφτηκα να δώσω έμφαση στα χαρακτηριστικά του Jupiter/Δία και της Ήρας/Juno που σύμφωνα με την ελληνική Θεογονία, είχαν μια ιδιαίτερη σχέση. Ένιωσα πως έπρεπε να παρουσιάσω τον Δία/Jupiter μόνο με ήχο, καθώς οι μουσικοί νόμοι μετατρέπουν το χάος σε αρμονία, η οποία κινεί τα πάντα ακόμη και την ίδια τη ζωή. Αντιθέτως, για την Ήρα / Juno, ένιωσα την ανάγκη μας φωνής. Η Άντζελα Γκεοργκίου εκπροσωπεί αυτήν την ιστορική απεικόνιση της αποστολής στον πλανήτη Δία, Ήρα/Juno, με τρόπο που κόβει την ανάσα». Βαγγέλης Παπαθανασίου

Οι φωνές που ακούγονται στο άλμπουμ, περιλαμβάνουν τους επιστήμονες Randall Faelan (Lockheed Martin, Deep Space Exploration Real-Time Operations Lead), Chris Leeds (Lockheed Martin, Telecom Sr. Engineer), Jennifer Delavan (Lockheed Martin, Spacecraft Systems) και Matt Johnson (Juno Mission Manager, JPL/Caltech).

Πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική, με τη συνεχώς διευρυνόμενη φαντασία και τους καινοτόμους πειραματισμούς του, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι αυτός που όπως κανένας άλλος έχει κάνει τον τέλειο συνδυασμό ανάμεσα στον ακουστικό και τον ηλεκτρονικό κόσμο. Οι ενορχηστρώσεις του για αυτό το νέο άλμπουμ διευρύνουν για άλλη μια φορά τους ορίζοντες της ηλεκτρονικής μουσικής «θολώνοντας» τη γραμμή μεταξύ αυτής και ακουστικής συμφωνικής μουσικής που κορυφώνονται σε ένα συναρπαστικό και ταυτόχρονα χαλαρωτικό μουσικό ταξίδι.

Η χαρακτηριστική χρήση συνθεσάιζερ, τολμηρών ορειχάλκινων ριφ και επεκτατικών χορδών του μεταφέρουν μια αίσθηση μυστηρίου για τη ζωή πέρα ​​από το δικό μας κόσμο και τιμούν όλους όσοι ασχολήθηκαν και εξακολουθούν να ασχολούνται με την παρατήρηση και την εξερεύνηση των άστρων, των πλανητών και του Σύμπαντος και αυτούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην κατανόηση των μυστικών του ηλιακού μας συστήματος.

Η NASA έχει τιμήσει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου με το βραβείο «public service medal».

Το «Juno To Jupiter» κυκλοφορεί στις 24 Σεπτεμβρίου από τη Decca Records.

Ακούστε το πρώτο single από το άλμπουμ εδώ:

https://vangelis.lnk.to/InTheMagicOfCosmosGREPR