CULTURE
08/06/2021 11:38 EEST

Βιμ Μέρτενς: Ο αρχιτέκτονας του μινιμαλισμού στην Αθήνα - 40 χρόνια μουσικής

Ο κορυφαίος Βέλγος συνθέτης και πιανίστας τον Ιούλιο στην Τεχνόπολη.

Juan Naharro Gimenez via Getty Images

Ο αγαπημένος στο ελληνικό κοινό Βιμ Μέρτενς επιστρέφει στην Αθήνα. Την Τετάρτη, 7 Ιουλίου, θα εμφανιστεί στην Τεχνόπολη (έναν χρόνο μετά την ακύρωση της συναυλίας του στον ίδιο χώρο λόγω πανδημίας και των περιορισμών στα ταξίδια) στο πλαίσιο της περιοδείας του με το σιβυλλικό τίτλο «inescapable tour» που σηματοδοτεί την 40ή επέτειο της μουσικής του καριέρας.

Για να γιορτάσει την επέτειο, ο Βέλγος συνθέτης παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που καλύπτει όλη την καλλιτεχνική του πορεία από το 1980 έως σήμερα.

Ο Μέρτενς θα προσφέρει στους θαυμαστές του μια επιλογή γνωστών συνθέσεών του και παράλληλα θα τους συστήσει το άλμπουμ του, «The Gaze of the West» που κυκλοφόρησε μέσα στο 2020.

Συνθέτης, πιανίστας, συγγραφέας και ερμηνευτής, άρχισε να δημιουργεί μουσική το 1980, αφού πρώτα εργάστηκε ως μουσικολόγος και ραδιoφωνικός παραγωγός.

Η πρώτη του κυκλοφορία «For Amusement Only», είναι μια ηχογράφηση ηλεκτρονικής μουσικής για την οποία χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ο ήχος των μηχανών φλίπερ.

Ακολούθησαν τα έργα «At Home-Not at Home» (1981), «Vergessen» (1982), «Struggle for Pleasure» (1983) και το άλμπουμ «Maximizing the Audience» το 1984.

Πλέον, ο μουσικός κατάλογος του μετρά περισσότερες από 70 κυκλοφορίες.

Με ένα εντελώς προσωπικό μουσικό «ιδίωμα», ο Βιμ Μέρτενς χρησιμοποιεί ένα κανονιστικό λεξιλόγιο, συνθέτει για διάφορα οργανικά σύνολα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί φωνητικές συνθέσεις και κομμάτια για συμφωνικές ορχήστρες.

Ο ίδιος ομολογεί ότι φιλοδοξία του είναι να δίνει παραστάσεις που ταλαντεύονται «μεταξύ ενέργειας και πράξης» ή ακόμα και μεταξύ του «Εμείς που είμαστε Εγώ» και του «Εγώ που είμαι Εμείς».

Όπως εξηγεί: «Το κοινό καθορίζει τελικά την ενέργεια του έργου που θα δημιουργηθεί. Η σχέση μεταξύ του συνθέτη και του κοινού βασίζεται στην εμπιστοσύνη ή αλλιώς: «κάνω ό,τι συμβαίνει». Είναι αλήθεια ότι ο δημιουργός γνωρίζει ποιο είναι το καθήκον του. Έτσι, όταν ηχήσει ο πρώτος τόνος, η παράσταση μετατρέπεται σε μια «απόδοση στο καθήκον».

Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας του Βελγίου στην Αθήνα.

Info

Η προπώληση έχει ξεκινήσει

Οι τιμές* των εισιτηρίων είναι:

Διάζωμα Β, Γ1, Γ2 & Δ: 24,20 ευρώ
Τραπέζια: 29,70 ευρώ
Διάζωμα Α: 35,20 ευρώ

*στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το κόστος υπηρεσίας box office fee, το οποίο είναι 10% επί της ονομαστικής τιμής εισιτηρίου.

Σημεία Προπώλησης

Η πώληση εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από το viva.gr και το δίκτυο μεταπωλητών του.

Δίκτυο viva
ηλεκτρονικά: www.viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/music/texnopoli/wim-mertens/ 
Τηλεφωνικά: στο 11876
Φυσικά σημεία
Reload, Καταστήματα Wind, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Πολυχώρος Yoleni’s (Σόλωνος 9),αθηνόραμα.gr και Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στο χώρο της Τεχνόπολης).

Την ημέρα της συναυλίας δεν θα λειτουργούν ταμεία.

Τα εισιτήρια αγοράζονται ως μονά, group των 2 και group των 4 (οδηγίες αγοράς στο πλάνο).
Οι θεατές παρακαλούνται για αποφυγή συνωστισμού και για την γρήγορη εξυπηρέτηση τους την ημέρα της συναυλίας να προσέλθουν με το εισιτήριό τους εκτυπωμένο, ή σε ηλεκτρονική μορφή με το barcode σε εμφανή θέση.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο-έξοδο στον χώρο αλλά και κατά την διάρκεια της συναυλίας.

Αναλυτικά οι όροι χρήσης στο:
https://athens-technopolis.gr/index.php/el/oroi-eisitirion 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι
www.athens-technopolis.gr