Βρέθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης σε μια σπηλιά με νυχτερίδες στην Ισπανία

Η χαμηλή υγρασία και οι ψυχροί άνεμοι μέσα στη σπηλιά τα διατήρησαν ασυνήθιστα καλά.
.
.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ALCALÁ

Επιστήμονες δηλώνουν ότι εντόπισαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης στην Ισπανία. Είναι φτιαγμένα από χόρτα και οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι ηλικίας περίπου 6.000 ετών.

Αυτά βρίσκονταν ανάμεσα σε ένα σωρό αρχαίων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά με νυχτερίδες στην Ισπανία, την οποία λεηλάτησαν ανθρακωρύχοι τον 19ο αιώνα.

Ωστόσο τα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και τα σανδάλια, αναλύθηκαν σε μια νέα μελέτη.

Η χαμηλή υγρασία και οι ψυχροί άνεμοι μέσα στη σπηλιά τα διατήρησαν ασυνήθιστα καλά.

Τα αντικείμενα «είναι το παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σύνολο υλικών από φυτικές ίνες στη νότια Ευρώπη που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Μαρία Χερέρο Οτάλ.

«Η τεχνολογική ποικιλομορφία και η επεξεργασία των πρώτων υλών που καταγράφηκε αναδεικνύει την ικανότητα των προϊστορικών κοινοτήτων», πρόσθεσε η ίδια.

Οι νέες τεχνικές χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν ότι η συλλογή των 76 αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπήλαιο ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Ορισμένα αντικείμενα του συνόλου χρονολογούνται πριν από 9.000 χρόνια. Τα σανδάλια, που αναλύθηκαν, είχαν φτιαχτεί με διάφορα είδη χόρτου, τα οποία ήταν εμφανή στη δομή τους, όπως είπαν οι ερευνητές, αλλά περιελάμβαναν και άλλα υλικά όπως δέρμα και ασβέστη.

Χρονολογούνται στη νεολιθική περίοδο, γεγονός που τα καθιστά προγενέστερα από τα δερμάτινα παπούτσια ηλικίας 5.500 ετών που ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο στην Αρμενία το 2008, αναφέρει το BBC.

Το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκαν τα σανδάλια ηλικίας 6.000 ετών ήταν το Cueva de los Murciélagos (σπήλαιο των νυχτερίδων), στην Ανδαλουσία, στη νοτιοδυτική Ισπανία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτής της μελέτης, το 1831 ένας γαιοκτήμονας ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το σπήλαιο όταν συνέλεξε κοπριά νυχτερίδων, που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή λιπασμάτων.

Λιγότερο από δύο δεκαετίες αργότερα, ανθρακωρύχοι κατά τις εργασίες εξόρυξης του σπηλαίου, ανακάλυψαν μια στοά που περιείχε μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, καλάθια, ξύλινα εργαλεία και -μεταξύ άλλων- δόντια αγριόχοιρου και ένα μοναδικό χρυσό διάδημα.

Δημοφιλή