Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί λόγω κορονοϊού που έχει πλέον εξαπλωθεί σε 181 χώρες

Πολλά κράτη κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απαγορεύουν ακόμη και την κυκλοφορία πολιτών ή τίθενται σε καραντίνα.
|
Ιδιοκτήτης παντοπωλείου στο Αμάλφι της Ιταλίας που τελεί υπό καραντίνα.
Ιδιοκτήτης παντοπωλείου στο Αμάλφι της Ιταλίας που τελεί υπό καραντίνα.
Ivan Romano via Getty Images

Ουδέν θετικό νέο από την μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού αφού ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως έσπασε και το φράγμα των 10.000 ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με πρώτες τις Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία τα κρούσματα και οι θάνατοι ακολουθούν σταθερά αρνητική τάση σε ημερήσια βάση. Μάλιστα η Ισπανία από σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εστία εξάπλωσης του ιού μετά την Ιταλία, ξεπερνώντας σε κρούσματα το Ιράν ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000.

Συγκεκριμένα σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 250.00 (είναι ήδη 252.817), οι νεκροί ανέρχονται σε 10.405 και οι ασθενείς που ανάρρωσαν ανέρχονται σε 89.061.

Συνολικά ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 181 χώρες ενώ δυστυχώς το τελευταίο 24ωρο έφτασε και σε κάποιες από τις πιο φτωχές όπως η Αϊτή όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν τρεχούμενο νερό ή χρήματα για να αγοράσουν ένα σαπούνι.

Στο μεταξύ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης όμως ο αριθμός των ανθρώπων οι αφίχθησαν από το εξωτερικό και είναι θετικοί στον ιό ανήλθαν σε 39. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε τα 80.967 και οι νεκροί τους 3.248 με τρεις νέους να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.

Το Το <em>Άγαλμα</em> του <em>Χριστού</em> Λυτρωτή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας φωτίστηκε με τις σημαίες όλων των χωρών στις οποίες έχει εξαπλωθεί ο κορονοϊος.
Το Το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας φωτίστηκε με τις σημαίες όλων των χωρών στις οποίες έχει εξαπλωθεί ο κορονοϊος.
ASSOCIATED PRESS

Ιταλία

Μικρή μείωση των θανάτων στους 427 αλλά αύξηση κατά τρίτη συνεχόμενη ημέρα των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα 5.322. Σημειώνεται πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα έχει ξεπεράσει πλέον αυτόν της Κίνας. Η χώρα παραμένει η μεγαλύτερη ενεργή εστία εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως

Σύνολο: 3.405 νεκροί, 41.035 ασθενείς.

Ιράν

Σταθερά υψηλοί οι αριθμοί των νέων θανάτων και κρουσμάτων σε ημερήσια βάση αφού αναφέρθηκαν 149 και 1.046.

Σύνολο: 1.284 νεκροί, 18.407 ασθενείς.

Ισπανία

Εξαιρετικά ανησυχητική και η κατάσταση στην Ισπανία αφού αναφέρονται καθημερινά όλο και περισσότερα κρούσματα ή/και θάνατοι. Σήμερα ανακοινώθηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων, 171 και 1.903 νέα κρούσματα.

Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία στην επικράτεια καθώς και τουριστικά και άλλα καταλύματα για βραχυχρόνιες διαμονές. Τα μοναδικά ξενοδοχεία που μπορούν να μείνουν ανοικτά είναι αυτά της διαμονής μακράς διάρκειας, με προϋπόθεση όμως πως διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές ώστε οι φιλοξενούμενοί τους να μπορούν να τηρούν τον σχεδόν απόλυτο περιορισμό που επιβάλλεται το τρέχον διάστημα σε όλη τη χώρα.

Σύνολο: 1.002 νεκροί, 19.980 ασθενείς.

Γερμανία

Μετά την ανησυχία που προκάλεσε την Πέμπτη η ανακοίνωση για 16 θανάτους (αντί δύο την προηγούμενη ημέρα) σήμερα η χώρα δεν ανακοίνωσε κανέναν νεκρό ενώ υπήρξε και μείωση των νέων κρουσμάτων που ανήλθαν σε 1.306 αντί 2.993 ένα 24ωρο νωρίτερα.

Σύνολο: 44 νεκροί, 16.626 ασθενείς.

"Θα επιστρέψουμε". Η επιγραφή σε κατάστημα στο Βερολίνο.
"Θα επιστρέψουμε". Η επιγραφή σε κατάστημα στο Βερολίνο.
picture alliance via Getty Images

ΗΠΑ

10 νέους νεκρούς και 576 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αναφέρθηκαν τις τελευταίες ώρες με τις Πολιτείες Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Καλιφόρνια να παρουσιάζουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών.

Αν και η πρώτη όμως έχει πολλαπλάσιο αριθμό ασθενών και θανάτων (5.712 και 38) είναι η Καλιφόρνια (1.060 και 19 αντίστοιχα) που τέθηκε σε καραντίνα.

Επίσης οι αρχές ζήτησαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ την «άμεση» αποστολή ενός πλωτού νοσοκομείου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι του Λος Άντζελες. Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι τα πλωτά νοσοκομεία του ναυτικού «Mercy» και «Comfort» θα αναπτυχθούν στην Ανατολική και τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Σύνολο: 831 νεκροί, 18.077 ασθενείς.

Γαλλία

Συνεχής αυξητική τάση σε θανάτους και κρούσματα σε καθημερινή βάση. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ρεκόρ νέων ασθενών και νεκρών, 1.861 και 108 αντίστοιχα.

Σύνολο: 372 νεκροί, 10.995 ασθενείς.

Νότια Κορέα

Τρεις νέοι θάνατοι και 87 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν τις τελευταίες ώρες μετά απότομη αύξηση την Πέμπτη εξαιτίας της νέας μεγάλης εστίας εξάπλωσης του ιού σε οίκο ευγηρίας.

Σύνολο: 94 νεκροί, 8.652 ασθενείς.

Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 48 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμό ρεκόρ για μια μέρα στην κινεζική αυτή περιοχή, με την πλειονότητα αυτών να είναι άνθρωποι που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ενώ η πόλη αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στον έλεγχο της τήρησης της υποχρεωτικής καραντίνας των 14 ημερών από τους νεοαφιχθέντες, καθώς μόνον το ένα τρίτο από τα 6.000 ηλεκτρονικά βραχιολάκια, που έχουν προβλεφθεί γι′ αυτούς με τον σκοπό αυτόν, έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Με τα νέα αυτά κρούσματα ανέρχεται σε 256 ο συνολικός αριθμός τους στο Χονγκ Κονγκ. Από τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, τα 36 αφορούν ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Το Χονγκ Κονγκ είχε επιτύχει να ελέγξει σε κάποιο βαθμό την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αλλά περισσότεροι από το 90% αυτών που διαγνώσθηκαν πρόσφατα θετικοί στον SARS-CoV-2 είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό ενώ βρισκόντουσαν στο εξωτερικό ή είχαν στενή επαφή με ταξιδιώτες.

Σύνολο: 256 κρούσματα

Ελβετία- Λιχτενστάιν

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελβετία και στο Λιχτενστάιν αυξήθηκε κατά 952 μέσα σε μία ημέρα και έφθασε τα 4.840, δήλωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας, με τον αριθμό των νεκρών από την ασθένεια να έχει ανέλθει στους 43.

Σύνολο: 43 νεκροί, 4.840 ασθενείς.

Ηνωμένο Βασίλειο

Σταθερά αυξημένος ο αριθμός των νέων θανάτων ασθενών που αναφέρουν οι αρχές σε καθημερινή βάση ενώ το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τους 40 και τους 643 αντίστοιχα.

Στο μεταξύ η Βρετανία καλεί 65.000 πρώην νοσηλευτές και γιατρούς να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να ριχτούν στη μάχη κατά του κορονοϊού ενώ και τελειόφοιτοι της ιατρικής και της νοσηλευτικής θα έχουν επίσης την ευκαιρία να αναλάβουν προσωρινά ρόλο για να ενισχύσουν περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύνολο: 144 νεκροί, 3.269 ασθενείς.

Βέλγιο

Μεγάλη αύξηση των νεκρών στη χώρα με 16 θανάτους εσ μια ημέρα και 462 νέα κρούσματα. Όπως διευκρινίσθηκε, τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν στη Φλάνδρα, τον ολλανδόφωνο βορρά του Βελγίου, όπου ζει η πλειονότητα των περίπου 11εκατ. πολιτών.

Σύνολο: 37νεκροί, 2.257 ασθενείς.

Άδεια η παραλία Χάντινγκτον στην Καλιφόρνια.
Άδεια η παραλία Χάντινγκτον στην Καλιφόρνια.
Michael Heiman via Getty Images

Αργεντινή

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες έδωσε εντολή να τεθεί ολόκληρη η χώρα σε «προληπτικό και υποχρεωτικό» περιορισμό ως την 31η Μαρτίου. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται για την προμήθεια βασικών αγαθών όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Σύνολο: 3 νεκροί, 128 ασθενείς.

Αϊτή

Ο πρόεδρος, Ζοβενέλ Μοΐζ κήρυξε την πιο φτωχή χώρα της Καραϊικής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων ενώ παράλληλα έκλεισε τα σύνορα και επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8μμ έως τις 5πμ. Σχολεία, πανεπιστήμια, χώροι λατρείας και βιομηχανικά πάρκα κλείνουν και απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις με περισσότερα των 10 ατόμων.

Η χώρα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την επιδημία κυρίως εξαιτίας της έλλειψης συστημάτων ύδρευσης (βασική άμυνα κατά της εξάπλωσης του ιού είναι το τακτικό, σχολαστικό πλύσιμο των χεριών) και αποχέτευσης και του εντελώς ανεπαρκούς συστήματος υγείας. Ο μισός και πλέον πληθυσμός της Αϊτής ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, δεν έχει δηλαδή εισόδημα υψηλότερο από 2,41 δολάρια την ημέρα ενώ ο πληθυσμός μόλις άρχιζε να συνέρχεται από το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας που κράτησε εννιά χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε περίπου δέκα χιλιάδες ανθρώπους.

Πολίτες της Αϊτής επιστρέφουν στη χώρα από την Δομινικανή Δημοκρατία. Η Αϊτή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ νωρίτερα είχε κλείσε τα σύνορά της.
Πολίτες της Αϊτής επιστρέφουν στη χώρα από την Δομινικανή Δημοκρατία. Η Αϊτή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ νωρίτερα είχε κλείσε τα σύνορά της.
ASSOCIATED PRESS

Μεξικό

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε την Πέμπτη σε 164 ενώ μια ημέρα νωρίτερα είχε καταγραφεί ο πρώτος θάνατος.

Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και των ΗΠΑ συζητούν την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας ενώ οι περιορισμοί ίσως επιβληθούν από σήμερα Παρασκευή.

Μαλαισία

Η κυβέρνηση αποφάσισε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων σε όλη την επικράτεια για να συνδράμουν τις προσπάθειες της αστυνομίας να περιφρουρήσει την εφαρμογή των αυστηρών περιορισμών που επιβλήθηκαν στην κίνηση των πολιτών. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε αλματωδώς στα 900, με δύο θανάτους ενώ οι περισσότερες από τις περιπτώσεις συνδέονται με μια θρησκευτική εκδήλωση στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 16.000 μουσουλμάνοι, Μαλαίοι και ξένοι, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Πράσινο Ακρωτήρι

Επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα κορονοϊού. Πρόκειται για έναν 62χρονο Βρετανό πολίτη που εισήλθε στη χώρα στις 9 Μαρτίου και άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα στις 16 Μαρτίου.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα