Γαλλία: Πέθανε σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα» (βίντεο)

Η πρώτη μεταμόσχευση στο πρόσωπο του Jérôme Hamon πραγματοποιήθηκε το 2010 ενώ το 2018 υποβλήθηκε σε δεύτερη μεταμόσχευση.
Andia via Getty Images

Πέθανε σε ηλικία 49 ετών ο Jérôme Hamon, «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα». Εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας, της νευροϊνωμάτωσης, ο Hamon από την Γαλλία έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο.

Η πρώτη μεταμόσχευση στο πρόσωπο του Jérôme Hamon πραγματοποιήθηκε το 2010 ενώ το 2018 υποβλήθηκε σε δεύτερη μεταμόσχευση. «Απεβίωσε. Ήταν εξαντλημένος προς το τέλος, «έφυγε» εδώ και μία εβδομάδα, επικοινωνούσα μαζί του με μηνύματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Frank Zal, φίλος της οικογένειας και διδάκτωρ θαλάσσιας βιολογίας.

Ο ίδιος ανέφερε για την ψυχική δύναμη του 49χρονου άνδρα: «Θα ήθελα να μιλήσω για το σθένος του Jérôme, τον ρωτούσα πώς μπορούσε να υπομένει όλα αυτά. Είμαι πολύ συγκινημένος».

Η πρώτη μεταμόσχευση στο πρόσωπο του Hamon πραγματοποιήθηκε το 2010 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Henri Mondor» στο προάστιο Créteil, νοτιοανατολικά του Παρισιού από τον πλαστικό χειρουργό καθηγητή Laurent Lantieri, αναφέρει το BFMTV.

Το 2018 έγινε η δεύτερη μεταμόσχευση από τον ίδιο γιατρό, αυτή τη φορά στο νοσοκομείο «Georges-Pompidou» στο Παρίσι. Ο Hamon έπασχε από νευροϊνωμάτωση τύπου 1, μια γενετική ασθένεια που επιφέρει δυσμορφία στο πρόσωπο.

Ο Hamon περιγράφει την αλλαγή που συντελέστηκε στη ζωή του, μετά την επιτυχή μεταμόσχευση στο πρόσωπο το 2010, στο βιβλίο που έγραψε πέντε χρόνια αργότερα υπό τον τίτλο: «T’ as vu le monsieur?» (είδες τον κύριο;).

Ο Hamon, μεταξύ άλλων, γράφει πως με το νέο του πρόσωπο περπατά ελεύθερος ανάμεσα στους ανθρώπους χωρίς να τον κοιτάζουν περίεργα βλέμματα, γράφει για την ασθένειά του αλλά και για την θέλησή του να ζήσει από δω και στο εξής όπως όλος ο κόσμος, θέτει τον προβληματισμό πώς είναι να ζούμε σε έναν κόσμο που δίνει πρωτεύουσα σημασία στην εικόνα και στην εξωτερική εμφάνιση.

Όμως, η χαρά του για το νέο του πρόσωπο δεν κράτησε πολύ. Το ίδιο έτος, μετά από ένα συνηθισμένο κρυολόγημα, του χορηγήθηκε αντιβίωση ασύμβατη με την ανοσοκατασταλτική θεραπεία που ελάμβανε, μετά την μεταμόσχευση.

Το 2016 ξεκίνησαν τα πρώτα σημάδια απόρριψης του μοσχεύματος και το πρόσωπό του άρχισε να παραμορφώνεται, μέχρι που εμφάνισε ζώνες νέκρωσης και το μόσχευμα έπρεπε να αφαιρεθεί. Το καλοκαίρι του 2017 εισήχθη στο νοσοκομείο.

Επί δύο μήνες παρέμεινε νοσηλευόμενος χωρίς πρόσωπο, μέχρι που βρέθηκε μόσχευμα από συμβατό δότη. Οι μόνες πληροφορίες για την ταυτότητα του δότη είναι πως ήταν ένας 22χρονος άνδρας που είχε φύγει από τη ζωή σε γαλλική πόλη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι.

Ο Hamon ζούσε στην πόλη Finistère της βορειοδυτικής Γαλλίας. «Το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει, αγαπούσε τα βιβλία, όμως είχε κουραστεί, δεν μπορούσε πλέον να δουλέψει μετά την μεταμόσχευση του 2018», δήλωσε ο φίλος του Frank Zal στο AFP.

Δημοφιλή