Γερμανία: Αρχές και ντόπιοι αντιμετώπισαν νεο-Ναζί αφήνοντάς τους χωρίς μπύρες

Δικαστήριο της Δρέσδης απαγόρευσε το αλκοόλ σε ακροδεξιό φεστιβάλ.
SOPA Images via Getty Images

Εναν πρωτότυπο αλλά αποτελεσματικό τρόπο βρήκαν οι τοπικές Αρχές και οι κάτοικοι στην περιοχή Οστριτζ της Γερμανίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους εκατοντάδες νεο-Ναζί που επρόκειτο να παραβρεθούν στο ακροδεξιό ροκ φεστιβάλ «Ασπίδα και σπαθί» («Shield and Sword» - SS): Τους άφησαν χωρίς μπύρες!

Αρχικά, δικαστήριο της Δρέσδης επέβαλε απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στο συναυλιακό χώρο, ως ένα μέτρο καταπολέμησης του αυξανόμενου νεοναζιστικού ρεύματος στην ανατολική πόλη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, η αστυνομία κατέσχεσε 4.200 λίτρα μπύρας στο Οστριτζ την Παρασκευή και άλλα 200 λίτρα το Σάββατο.

Στη συνέχεια οι ντόπιοι αγόρασαν περισσότερα από 200 κιβώτια μπύρας στα σούπερ μάρκετ της πόλης, γνωρίζοντας πως οι νεοναζιστές επισκέπτες του φεστιβάλ θα προσπαθούσαν να καταφύγουν σε αυτή την λύση.

«Το σχέδιο οργανώθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα. Θέλαμε να στεγνώσουμε τους Ναζί. Για αυτό αδειάσαμε τα ράφια των σούπερ μάρκετ» δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο ακτιβιστής Γκεόργκ Σαλντιτ.

Το Οστριτζ έχει αποκτήσει μια φήμη για ακροδεξιό ακτιβισμό - κάτι που οι ντόπιοι ήταν αποφασισμένοι να διορθώσουν το Σαββατοκύριακο.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι 500-600 ακροδεξιοί παρακολούθησαν το φεστιβάλ, σε σύγκριση με περίπου 1.200 πέρυσι.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν περίπου 1.400 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων από άλλες περιοχές της Γερμανίας. Η περιφερειακή αστυνομία της Σαξονίας δήλωσε ότι η επιχείρηση πήγε ομαλά και ότι υπήρχαν μόνο λίγα ασήμαντα περιστατικά.

Μια ντόπια γυναίκα εξήγησε στην τηλεόραση ZDF γιατί οι νεοναζί ήταν ανεπιθύμητοι. «Για μας είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα από το Οστριτζ ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα το ανεχτούν, που λένε ότι” έχουμε διαφορετικές αξίες εδώ, δίνουμε ένα παράδειγμα, το οποίο δεν είναι η εικόνα μιας ακροδεξιάς συναυλίας, η οποία κυριαρχεί στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης».

Το δικαστήριο της Δρέσδης δικαιολόγησε την απαγόρευση του αλκοόλ στο φεστιβάλ λέγοντας ότι «η εκδήλωση έχει προφανώς πολεμικό και επιθετικό χαρακτήρα» και υπήρχε ο κίνδυνος το αλκοόλ να καταστήσει πιθανότερη τη βία.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή