Γερμανία: Διακοπή παράδοσης στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία ζητούν οι Πράσινοι

Ζητείται από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την αδειοδότηση για την εξαγωγή υποβρυχίων.
Anadolu Agency via Getty Images

Να ανακληθεί η αδειοδότηση για την εξαγωγή υποβρυχίων και να διακοπεί η παράδοση στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση οι Πράσινοι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, το Κόμμα των Πρασίνων κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να διακόψει την παράδοση στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, να ανακαλέσει την αδειοδότηση για την εξαγωγή των υποβρυχίων Τ-214, να παρέμβει στο πλαίσιο της ΕΕ προκειμένου να επιβληθεί Ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και να δημοσιοποιήσει την αξία των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία για το 2019.

Η εν λόγω πρόταση συνυπογράφεται από αρκετούς βουλευτές, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος της Βουλής Κλόντια Ροθ και ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων Μάνουελ Σάραζιν, τους οποίους συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι είναι ανεύθυνο η Γερμανία να συνεχίζει να επιμένει στην εξαγωγή των υποβρυχίων στην Τουρκία, τη στιγμή κατά την οποία απειλεί την Ελλάδα που είναι Κράτος-Μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, ασκείται κριτική για τη διστακτική και αργή αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στις ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν, προσθέτοντας ότι με τη στάση αυτή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να φοβάται σοβαρές επιπτώσεις.

Δημοφιλή