ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2019 19:31 EEST | Updated 26/05/2019 21:24 EEST

Ευρωεκλογές: «Πρασίνισε» η Γερμανία - Τι δείχνουν τα exit poll

Ενίσχυση των Πρασίνων και της Εναλλακτικής για την Γερμανία - Μεγάλες απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

ODD ANDERSEN via Getty Images

Σημαντικές απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνει το πρώτο exit poll των ευρωεκλογών από το ARD, με την Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) να συγκεντρώνει ποσοστό 28% (-7,3% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφει απώλειες 11,8 μονάδων και να περιορίζεται στο 15,5%.

Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν 22% (+11,3 από το 2014). Η Αριστερά κερδίζει το 5,5% των ψήφων, με πτώση 1,9%, το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι όμως ενισχύθηκαν κατά 2,1%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 10,5% (+3,4% από το 2014).

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 59% (48,1% το 2014).

Ηττα του SPD στην Βρέμη

Δεύτερο κόμμα με απώλειες 8,3 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 24,5% αναδεικνύεται το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στις κρατιδιακές εκλογές της Βρέμης, οι οποίες θεωρούνται βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο κόμμα. Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με το exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, είναι η Χριστιανική Ενωση (CDU-CSU), με 25%, η οποία ενισχύεται κατά 3,1 μονάδες έναντι του 2014.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 18% (+2,9), η Αριστερά 12% (+2,5), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 7% (+1,5) και οι Φιλελεύθεροι 6% (-0,6).

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Bild, ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς ετοιμάζει «πραξικόπημα» εναντίον της αρχηγού Αντρέα Νάλες και διαθέτει για την ανατροπή της από την θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις ψήφους των 80 από τους 152 βουλευτές.

Τον Βέμπερ πρόεδρο της Κομισιόν θέλουν οι Χριστιανοδημοκράτες

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναδειχθεί στη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές, δήλωσε η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Αν, όπως αναμένουμε, η εκλογική βραδιά επιβεβαιώσει ότι το ΕΛΚ είναι η ισχυρότερη οικογένεια κομμάτων στην Ευρώπη, τότε είναι επίσης σαφές πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία της Επιτροπής της ΕΕ», δήλωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ προς υποστηρικτές του CDU μετά την ανακοίνωση σήμερα των exit-polls.

 Φιλελευθέροι: «Είμαστε ένας μικρός νικητής»

«Δεν είμαστε ο μεγάλος νικητής των εκλογών, αλλά είμαστε ένας μικρός νικητής», δήλωσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, σχολιάζοντας το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 5,4% (+2% από το 2014).

«Αιτία για την αύξηση των ποσοστών του FDP ήταν και τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την προεκλογική περίοδο», δήλωσε ο κ. Λίντνερ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει λάβει περίπου δύο εκατομμύρια ψήφους, το οποίο σε απόλυτους αριθμούς αποτελεί διπλασιασμό της δύναμής του. «Και γι′ αυτό μπορεί κανείς να είναι χαρούμενος, αλλά έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον εαυτό μας», σημείωσε ο αρχηγός του FDP και εξήγησε ότι δεν επετεύχθη ο στόχος του διπλασιασμού των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ενδυναμώθηκαν όμως τα κόμματα του πολιτικού κέντρου τα οποία τάσσονται υπέρ της Ευρώπης. Και αυτό είναι η καλή είδηση της βραδιάς», τόνισε ο κ. Λίντνερ.

Πέρα από κάθε προσδοκία το αποτέλεσμα για τους Πράσινους, 

Ξεπέρασε «κάθε προσδοκία» το εκλογικό αποτέλεσμα των Πρασίνων στις Ευρωεκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και απέδωσε την μεγάλη επιτυχία αφενός στον ιδιαίτερα κυρίαρχο ρόλο που διαδραμάτισε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής κατά την προεκλογική περίοδο και αφετέρου στην «αδράνεια» του κυβερνητικού συνασπισμού για τα θέματα περιβάλλοντος.

Ο γενικός διευθυντής των Πρασίνων Μίχαελ Κέλνερ περιέγραψε το μέχρι τώρα καλύτερο αποτέλεσμα του κόμματός του σε εθνικές εκλογές ως «σημάδι πολιτικής αλλαγής» για την Γερμανία. «Το καλό αποτέλεσμα των Πρασίνων δείχνει σε πόσο μεγάλη κινητικότητα βρίσκεται αυτό το κομματικό σύστημα. Μετατρέψαμε αυτές τις εκλογές σε ένα “Sunday for Future” (Κυριακή για το Μέλλον, παραφράζοντας το μήνυμα «Παρασκευές για το Μέλλον», με τις διαδηλώσεις των μαθητών για το κλίμα). Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα και η χαρά στους Πράσινους είναι τεράστια», δήλωσε ο κ. Κέλνερ. Για «Sunday for Future» έκανε λόγο και η επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων για τις Ευρωεκλογές Σκα Κέλερ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις αποτελέσματος, οι Πράσινοι κερδίζουν 20,9%, αυξάνοντας την επίδοσή τους κατά 10,2% από τις ευρωεκλογές του 2014, και για πρώτη φορά την δεύτερη θέση σε εθνική εκλογική αναμέτρηση.

Πηγή: ΑΠΕ