Το Ιράν έχει διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Τουρκία μετά την ισραηλινή επίθεση στο South Pars, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η Τουρκία προμηθεύτηκε περίπου το 14% του φυσικού αερίου της από το Ιράν πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Τουρκική Ένωση Διανομέων Φυσικού Αερίου.
Η Άγκυρα εξακολουθεί να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, τους κύριους προμηθευτές της, και υπάρχουν αποθέματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστεί το όνομά τους, καθώς οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η διακοπή των προμηθειών από το Ιράν. Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το Ισραήλ επιτέθηκε στο South Pars, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, στις 18 Μαρτίου. Η Τεχεράνη αντέδρασε με επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε αραβικά κράτη στον Περσικό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος Ras Laffan στο Κατάρ, το οποίο παράγει περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν άνοδο των ευρωπαϊκών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδό τους σε περισσότερα από τρία χρόνια. Παρέμειναν περίπου 66% υψηλότερα από το προπολεμικό τους επίπεδο στις 2:34 μ.μ. ώρα Κωνσταντινούπολης.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η αποθήκη φυσικού αερίου της χώρας, χωρητικότητας 6,3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, είχε φτάσει στο όριο της χωρητικότητάς της. Η Τουρκία κατανάλωσε κατά μέσο όρο 230 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Το South Pars είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν όσο και για τις εξαγωγές του. Η Ισλαμική Δημοκρατία μείωσε επίσης τις ροές προς το γειτονικό Ιράκ μετά την επίθεση στο κοίτασμα, αν και έκτοτε έχουν επαναληφθεί εν μέρει, όπως δήλωσε το υπουργείο Ηλεκτρισμού στη Βαγδάτη τη Δευτέρα.
Ακόμη και σε καιρό ειρήνης, το Ιράν έχει κατά καιρούς αναστείλει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Τουρκία, επικαλούμενο τεχνικά προβλήματα. Οι μειώσεις συνήθως γίνονταν κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η εγχώρια ζήτηση στις βόρειες περιοχές του Ιράν είναι υψηλή.