Από την Πέμπτη 2 Απριλίου ξεκινά η προπληρωμή βασικών επιδομάτων, παροχών και του Δώρου Πάσχααπό τη ΔΥΠΑ, δίνοντας νωρίτερα χρήματα σε χιλιάδες δικαιούχους ενόψει των εορτών. Συγκεκριμένα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης προχωρά στην προπληρωμή:
- της τακτικής επιδότησης ανεργίας,
- του επιδόματος εργασίας,
- της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας,
- του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων,
καθώς και του Δώρου Πάσχα για:
- επιδοτούμενους ανέργους,
- δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας,
- του επιδόματος γονικής άδειας,
- και του επιδόματος εργασίας.
Η πληρωμή θα γίνει αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους λογαριασμούς των προπληρωμένων καρτών των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται καμία αίτηση ή άλλη ενέργεια από την πλευρά τους.
Με απλά λόγια, όσοι είναι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα για να πληρωθούν, ενώ η ΔΥΠΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).
Ποιοι πρέπει να προσέξουν
Η μόνη κατηγορία για την οποία υπάρχει μια απαραίτητη προϋπόθεση αφορά τους επιδοτούμενους ανέργους που έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας στο διάστημα από 2 Απριλίου έως 19 Απριλίου 2026. Για αυτούς, η προπληρωμή θα γίνει μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του gov.gr.
Η διαδικασία γίνεται στη διαδρομή: gov.gr > Εργασία και Ασφάλιση > Ανεργία > Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων ή απευθείας μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας.
Τι σημαίνει στην πράξη
Η συγκεκριμένη προπληρωμή έχει ιδιαίτερη σημασία για χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς έρχεται σε μια περίοδο όπου τα έξοδα αυξάνονται λόγω Πάσχα και οι δικαιούχοι έχουν ανάγκη από νωρίτερη οικονομική ενίσχυση.
Για πολλούς πολίτες, η έγκαιρη πίστωση:
- του επιδόματος ανεργίας,
- του επιδόματος εργασίας,
- ή του Δώρου Πάσχα,
μπορεί να λειτουργήσει ως μια μικρή αλλά κρίσιμη ανάσα ρευστότητας μέσα στον μήνα.