Ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας συναντήθηκε με εκπροσώπους εταιριών ηλεκτρικών πατινιών, στο πλαίσιο της νέας Κανονιστικής Απόφασης του Δήμου για τα ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα) και τα επινοικιαζόμενα οχήματα μικροκινητικότητας.
Στο τραπέζι τέθηκε το σημαντικό ζήτημα της ρύθμισης της κυκλοφορίας των πατινιών στους δρόμους της πρωτεύουσας, αφού τα προβλήματα σχετικά με την εναπόθεση τους σε ακατάλληλες τοποθεσίες είναι καθημερινά. Ο Χάρης Δούκας τόνισε πως βλέπει θετικά το «φαινόμενο» της μικροκινητικότητας ως μέσο βιώσιμης αστικής μετακίνησης. Ζητούμενο της συνάντησης του με τους εκπροσώπους των Hoppy, Hop, Lime και RideMovi ήταν ο εκ νέου ορισμός ενός αυστηρού πλαισίου λειτουργίας, με σεβασμό στον δημόσιο χώρο.
Ο δήμαρχος στάθηκε στην στάθμευση των δίκυκλων σε σημεία της πόλης, όπως οι ράμπες, οι οδεύσεις τυφλών ή ακόμα και στη μέση του δρόμου. Υπογράμμισε την ανάγκη επιβολής νέων κανονισμών, μεταξύ των οποίων: 70 οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης, ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας, και μείωση της ταχύτητας των πατινιών σε συγκεκριμένους δρόμους.

Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία
– Ανταλλαγή δεδομένων: Οι εταιρείες θα παρέχουν αναλυτικά στοιχεία για τον στόλο πατινιών, όπως και λοιπά δεδομένα κίνησης και στάθμευσης. Σήμερα, υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν στην Αθήνα πάνω από 4.000 πατίνια.
– Καθορισμός θέσεων στάθμευσης: Θα προκύψουν 70 οριοθετημένα σημεία στάθμευσης για την αποσυμφόρηση των πεζοδρομίων και των κοινόχρηστων χώρων. Τα σημεία θα οριστούν, ύστερα από διαβούλευση μεταξύ Δήμου και εταιριών. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί μελλοντικά.
– Τεχνικοί περιορισμοί: Οι 4 εταιρείες επιβεβαίωσαν τον Δήμο ότι διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να επιβάλουν συγκεκριμένα όρια ταχύτητας και να καθοριστούν ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας καθώς και τη δυνατότητα ρύθμισης χρέωσης χρηστών λόγω αντικανονικής συμπεριφοράς.
– Ταυτοποίηση & Έλεγχος: Κάθε πατίνι φέρει μοναδικό σειριακό αριθμό, συνεπώς θα μπορεί να είναι εφικτός ο έλεγχος και η επιβολή προστίμων.
– Αποζημίωση για χρήση δημόσιου χώρου: Προβλέπεται η θέσπιση ανταλλάγματος για τον χώρο που καταλαμβάνουν τα οχήματα στις υποδομές της πόλης.
Αυξημένες οι παραβάσεις των πατινιών
Η Δημοτική Αστυνομία παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις παραβάσεις των ΕΠΗΟ στην πόλη. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2025 σημειώθηκαν 88 παραβάσεις, ενώ τον ακριβώς επόμενο μήνα, Απρίλιο, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 197.