Το σπεντζοφάι είναι το πιo χαρακτηριστικό έδεσμα του Πηλίου και φτιάχνεται από ντόπια λουκάνικα (από μείγμα μοσχαρίσιου, γίδινου και χοιρινού κρέατος), πιπεριές, και ντομάτα. Η γεύση του, παρότι πικάντικη (ο βαθμός εξαρτάται από την καυστικότητα της πιπεριάς) δεν εμποδίζει να συνηθίζεται τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι (άλλωστε τότε υπάρχουν οι φρέσκες ντομάτες και οι φρέσκες πιπεριές).

Το όνομά του το πήρε από τη σπέντζα, που στο πηλιορείτικο ιδίωμα σημαίνει καυτερή πιπεριά, ενώ σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιείται η λέξη σπέτσιαι, προερχόμενη από το ιταλικό spezie (μπαχαρικά). Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από το κοντινό νησί της Σκιάθου, στο διήγημα «Ρόδινα ακρογιάλια» αναφέρει τις πιπεριές ως σπέντζες.

Advertisement
Advertisement

%MTSlideshow-PHOTO–PHOTO-4808188%

Στις μέρες μας, το σπεντζοφάι φτιάχνεται σε διαφορετικές παραλλαγές, όπου εκτός των τριών βασικών υλικών προστίθενται το πράσο, το κρεμμύδι, το καρότο, η μελιτζάνα, πιπεριές Φλωρίνης και ενίοτε λίγες ροδέλες από πικάντικο σουτζούκι.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από το κοντινό νησί της Σκιάθου, στο διήγημα «Ρόδινα ακρογιάλια» αναφέρει τις πιπεριές ως σπέντζες.

Συνταγή για Πηλιορείτικο Σπεντζοφάι

Υλικά για 4 άτομα

• 1 κιλό πηλιορείτικα λουκάνικα

Advertisement

• 1,5 κιλό ντομάτες για φαγητό (περασμένες στον τρίφτη)

• 1 κιλό πιπεριές κέρατο πράσινες

• 250 γραμμάρια ελαιόλαδο

Advertisement

Εκτέλεση

Κόβουμε το λουκάνικο διαγώνια σε χονδρές ροδέλες και ανοίγουμε τις πιπεριές στη μέση, αφαιρώντας τα σπόρια και το κοτσάνι.

Σε λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε πρώτα ελαφριά για 5΄ το λουκάνικο και μετά βγάζοντας το, για άλλο τόσο χρόνο τις πιπεριές.

Advertisement

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10΄ την τριμμένη ντομάτα και λίγο πριν δέσει η σάλτσα (αν ξυνίζει προσθέστε μισό κουταλάκι ζάχαρη) προσθέτουμε μισή κούπα λάδι, το λουκάνικο και προς το τέλος τις πιπεριές.

Σιγοβράζουν αυτά για 15′ και στο τέλος ρίχνουμε το αλατοπίπερο.

Διαβάστε ακόμη:

Advertisement

Ένα τριήμερο στο Βόλο και στο Πήλιο

Advertisement

Στα τσιπουράδικα του Βόλου

Αφιέρωμα στο Βόλο και το Πήλιο: Το διάσημο τρενάκι του Πηλίου

Αφιέρωμα στο Βόλο και το Πήλιο: Ο τόπος και η ιστορία του

Advertisement

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr