ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (AP) – Τα αυγά είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν όταν πέφτουν στο πλάι, σύμφωνα με πειράματα με πάνω από 200 αυγά.

Τι σημαίνει αυτό για τον καλύτερο τρόπο να σπάσουμε ένα αυγό για πρωινό; Όχι πολλά, αφού ένα σπάσιμο γύρω από τη μέση είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγει ο χρυσός κρόκος και να τρέξει το ρευστό ασπράδι.

Advertisement
Advertisement

Αλλά οι επιστήμονες είπαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στο βράσιμο των αυγών σε μια κατσαρόλα: Η οριζόντια ρίψη των αυγών μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ένα … αδέσποτο ράγισμα που μπορεί να απελευθερώσει το εσωτερικό του αυγού και να προκληθεί χάος. 

Συνήθως πιστεύεται ότι τα αυγά είναι πιο δυνατά στα άκρα τους – άλλωστε, έτσι είναι συσκευασμένα στο κουτί. Το σκεπτικό είναι ότι ο πυθμένας ενός αυγού σε σχήμα τόξου ανακατευθύνει τη δύναμη και μαλακώνει το χτύπημα της σύγκρουσης.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ωστόσο,  έκαναν προσομοιώσεις ρίπτοντας αυγά οριζόντια και κάθετα από τρία μικρά ύψη.

Το αποτέλεσμα των αυγών; Αυτά που έπεσαν οριζόντια έσπασαν λιγότερο. 

«Η κοινή λογική λέει ότι το αυγό στην κατακόρυφη κατεύθυνση είναι ισχυρότερο. Αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο», δηλώνει ο επιστήμονας Μαρκ Μέιγερς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο «ισημερινός» του αυγού ήταν πιο εύκαμπτος και απορροφούσε περισσότερη από την ενέργεια της πτώσης πριν σπάσει. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό Communications Physics.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα νέα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην προστασία  των αυγών, τα οποία πέφτουν από πολύ μεγαλύτερα ύψη.

Advertisement

Είναι λίγο αντιφατικό ότι η επιμήκης πλευρά ενός αυγού θα μπορούσε να αντέξει καλύτερα σε μια πτώση, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ταλ Κόεν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Τα αμέτρητα σπασμένα αυγά (ωστόσο), αποδεικνύουν «το θάρρος να αμφισβητήσουμε αυτές τις πολύ κοινές, αποδεκτές αντιλήψεις», δηλώνει ο Κόεν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Advertisement