Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε μανιτάρια γιουβέτσι με κανέλλα και μαϊντανό.

Θα προσθέσουμε φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, σκόρδο λιωμένο, ντοματάκια ολόκληρα χοντροκομμένα και πάπρικα γλυκιά.

Advertisement
Advertisement

Για γλυκό, πολίτικη κρέμα αμυγδάλου ή αλλιώς «Κεσκιούλ». Θα γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου και σπόρους ροδιού.

Καλή όρεξη.

Μανιτάρια γιουβέτσι με κανέλα και μαϊντανό

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 45′

Υλικά

500 γρ. ελληνικά μανιτάρια, λευκά ή πορτομπέλο (ή ανάμεικτα), σκουπισμένα καλά με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα σε φετάκια

Advertisement

350 γρ. κριθαράκι χοντρό

το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)

Advertisement

100 ml ελαιόλαδο

1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, με το χυμό τους, χοντροκομμένα

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

Advertisement

1 μικρό μπαστουνάκι κανέλα

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Advertisement

τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Advertisement

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, για περίπου 3′ – 4′, μέχρι να ροδίσουν και να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2′ – 3′, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.

Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάτισμα για ½ λεπτό, ίσα-ίσα να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1′ – 2′ και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, την κανέλα, την πάπρικα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο.

Advertisement

Προσθέτουμε 1,2 λίτρα ζεστό νερό και δυναμώνουμε τη φωτιά. Οταν αρχίζει να κοχλάζει έντονα το υγρό, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20′ – 25′, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει, μέχρι να γίνει το κριθαράκι, να πιει τα υγρά του και να μελώσει.

Αν εξατμιστεί το νερό πριν γίνει το κριθαράκι, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Αποσύρουμε, αφαιρούμε την κανέλα, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε τα μανιτάρια γιουβέτσι αμέσως, γιατί όσο μένει πήζει.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #71» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Κεσκιούλ: η πολίτικη κρέμα αμυγδάλου

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 35′

Αναμονή: 2 ώρες και 30′

Υλικά

800 ml φρέσκο γάλα πλήρες (ή γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα)

150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου ή λευκά αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη

25 γρ. κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 3 κουτ. σούπας κρύο νερό

Για το γαρνίρισμα

2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου (ή σπασμένη ψίχα από κελυφωτά φυστίκια)

1 κ.σ. σπόροι ροδιού

Εκτέλεση

Αρχικά ρίχνουμε, σε μέτρια κατσαρόλα εκτός φωτιάς, το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλεύρι αμυγδάλου και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 5′, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10′-15′, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι η κρέμα να βράσει και να δέσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το κεσκιούλ σε 6 μικρά μπολάκια. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε να χλιαρύνει αρκετά.

Βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι το κεσκιούλ να κρυώσει και να σφίξει.

Γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου και σπόρους ροδιού.

Αναδημοσίευση από «Ζάχαρη & Αλεύρι – τεύχος #60».